Ven z města

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si užijete důchod a nebudete přitom muset šetřit

Pokud chcete svůj život změnit, nebojte se to udělat / Depositphotos
Sníte o tom, že dáte výpověď v práci, vyberete úspory, vše hodíte za hlavu a odstěhujete se do ráje, který pro většinu Čechů znamená teplo, moře a exotiku? Přestaňte snít. Máme pro vás pár tipů, kde si důchod užijete a šetřit přitom nebudete muset.
Reklama
Reklama

autor  Ema Maxová

31. října 2023   |   11:11

Přemýšlíte často o své budoucnosti, i té, která je možná ještě hodně daleko? Pokud ano, tak vás už určitě napadlo, jak asi budete trávit čas v důchodu. Možností je spousta. Máme pro vás pár destinací, které pro důchod doporučují nejrůznější světové žebříčky. Třeba vás některé z nich už teď zlákají.

Panama je na vrcholu žebříčku nejlepších míst

Nejjižnější země Střední Ameriky se na vrcholu žebříčku nejlepších míst, kde strávit důchod, umisťuje každoročně. Panama totiž penzistům nabízí řadu výhod, jako jsou například slevy na dopravu, zábavu, léky či účty za energie.

Abyste na tyto výhody dosáhli, potřebujete od panamské vlády získat dokument, který se jmenuje Pensionado visa. Není to ale příliš složité, dosáhnout na něj můžete, pokud jste starší 18 a máte penzi v přepočtu minimálně 1000 dolarů (což je zhruba 25 tisíc korun a počítají se do ní jak platby ze soukromého pojištění, tak i z veřejného sociálního zabezpečení). Místní měna, panamská balboa, je vázaná na americký dolar.

Majetková práva a zdravotnictví

Cizinci mají v Panamě stejná majetková práva jako místní obyvatelé a například třípokojová nemovitost v oblíbeném horském městečku Boquete je podle serveru globalpropertyguide.com k mání za 179 tisíc dolarů (zhruba 4,5 milionu korun).

Panama má také mezinárodně uznávaný zdravotnický systém s lékaři, kteří studovali ve Spojených státech a Evropě. Nicméně penzisté by měli mít bokem alespoň čtyři a půl tisíce korun (200 dolarů) měsíčně na pokrytí soukromého zdravotního pojištění.

Dobrou zprávou rovněž  je, že v porovnání s ostatními zeměmi střední Ameriky je Panama relativně bezpečná. 

Španělsko má nejpříjemnější klima v Evropě

Ve Španělsku si užijete jedno z nejpříjemnějších klimat v Evropě, především na středozemním pobřeží, které je známé svými horkými letními dny a mírnými zimami. Pro Čechy se jedná o blízkou a známou destinaci, do které se dnes letecky dostanou za stovky, maximálně nižší tisíce korun. Španělsko proto patří již delší dobu k nejoblíbenějším evropským zemím, kde si Češi pořizují svůj druhý domov. Je to samozřejmě díky příznivému teplému počasí, rozvinutým službám a nižším nákladům. Na tom se podílí i velká potravinová soběstačnost, která stlačuje ceny dolů. Navíc podle Světové zdravotnické organizace má Španělsko jeden z nejlepších zdravotních systémů na světě.

Nemovitosti pořídíte levněji než v Čechách

Španělsko bylo jednou z největších obětí ekonomické krize v EU. V roce 2008 jeho ekonomika upadla do recese, což poslalo dolů ceny nemovitostí a vzhůru naopak nezaměstnanost. V současné době je ale španělská ekonomika opět na vzestupu.

Ačkoliv nezaměstnanost zůstává vysoká, začínají se tvořit nová pracovní místa a realitní kanceláře hlásí rostoucí poptávku po nemovitostech ve velkoměstech jako Barcelona nebo Madrid. Avšak co se týká země jako celku, realitní agenti stále uvádějí, že ceny jsou o 40 procent nižší než v roce 2007, což zájemcům dává dobrou šanci na výhodnou koupi.

Exotika v Thajsku

Thajsko je známé jako země úsměvů a všem, kdo se zde rozhodnou strávit penzi, skutečně mnoho důvodů k úsměvu nabízí. Ať už jsou to nízké náklady na život, tropické klima, kultura, která respektuje staré lidi a navíc žádné daně z důchodových příjmů ze zahraničí.

Časopis International Living zařadil tuto zemi mezi nejlevnější dle indexu nákladů na život, což je ještě podpořeno konkurenceschopnými cenami nemovitostí. Stravování v restauracích je taktéž výhodné, tradiční pad thai startuje již na jednom dolaru.

Země nabízí víza pro osoby v důchodu, která lze obnovovat jednou ročně a která jsou dostupná všem důchodcům, jež mají příjem alespoň 65 tisíc báthů (což je asi 40 tisíc korun) nebo alespoň 800 tisíc báthů na účtu v thajské bance.

Ačkoliv jsou soukromé nemocnice v Thajsku údajně srovnatelné se západním standardem, jejich úroveň se může výrazně lišit. Penzisté by si taktéž měli dát do rozpočtu částku na místní zdravotní pojištění.

Zdroj: internationalliving.com

Další zajímavé články
Reklama