Dovolená

Letní dovolená u moře: Tipy na nejkrásnější pláže v Evropě i na krásná letoviska, která nepraskají ve švech

Krásný záliv Cala Macarella, ostrov Menorca / Depositphotos
Hledáte ideální letní dovolenou v Evropě? V tomto článku se zaměříme na krásná letoviska, která nejsou přeplněná turisty i na ty nejkrásnější pláže Evropy.
Reklama
Reklama

autor  redakce

14. července 2023   |   14:21

Prvních pět krásných destinací je ideální pro ty, kteří hledají klidnou a relaxační dovolenou u moře. Nabízejí nádherné pláže, skvělou gastronomii a mnoho kulturních památek a aktivit. Mimo sezónu jsou také méně přeplněné turisty, což umožňuje návštěvníkům užít si klidné a nezapomenutelné dovolené v Evropě.

Taormina, Sicílie, Itálie

Taormina je malé městečko na východním pobřeží Sicílie, které je obklopeno křišťálově čistým Tyrhénským mořem. Je to jedno z nejkrásnějších letovisek v Itálii a nabízí mnoho krásných pláží, vynikající gastronomii a mnoho kulturních památek. V centru města se nachází starověké řecké divadlo, které nabízí nádherné výhledy na pobřeží a sopku Etna.

Albufeira, Algarve, Portugalsko

Albufeira je letovisko na jižním pobřeží Portugalska v oblasti Algarve. Je to krásné město s bílými domy a úzkými uličkami, které se vine kolem malebného přístavu. Albufeira nabízí několik pláží s jemným pískem a azurovou vodou, ideální pro koupání a opalování. V noci se město promění v centrum zábavy s mnoha bary, restauracemi a nočními kluby.

Hvar, Chorvatsko

Hvar je letovisko na stejnojmenném ostrově v Chorvatsku. Je to jedno z nejkrásnějších míst v Jaderském moři a nabízí nádherné pláže s křišťálově čistou vodou. Město Hvar má bohatou historii a mnoho kulturních památek, včetně katedrály svatého Štěpána a starověkých římských ruin. Ostrov Hvar je také známý svými výbornými vinařskými oblastmi, kde si můžete vychutnat vína a místní speciality.

Hvar je jedno z nejpopulárnějších chorvatských letovisek, takže během letních měsíců může být poměrně rušné a přeplněné turisty. Nicméně, v porovnání s jinými populárními chorvatskými letovisky, jako jsou Dubrovník, Split nebo Zadar, je Hvar stále poměrně klidný a méně přeplněný.

Pokud hledáte ještě klidnější a méně turistickou oblast v Chorvatsku, doporučuji se podívat na menší ostrovy, jako jsou například Vis nebo Lastovo. Tyto ostrovy jsou méně exponované turistům a nabízejí krásné pláže a klidnou atmosféru.

Cres, Chorvatsko

Hlavním městem ostrova Cres je město Cres, které se nachází na severním pobřeží. Město má půvabné starobylé centrum s úzkými uličkami a historickými budovami. Dalším významným městem na ostrově je město Mali Lošinj, které je populárním turistickým střediskem se svým přístavem a bohatou historií.

Cres je obecně považován za méně turisticky expanované místo ve srovnání s některými jinými ostrovy v Chorvatsku, jako je například ostrov Hvar nebo ostrov Krk. Přestože se turistický ruch na ostrově Cres postupně rozvíjí, zatím si zachovává svou autentičnost a klidnou atmosféru.

Na rozdíl od některých oblíbených turistických destinací v Chorvatsku, Cres není tak přeplněný turisty, zejména v mimořádných turistických sezónách. To umožňuje návštěvníkům zažít klidnější a odlehčenější dovolenou a objevovat krásy ostrova ve své přirozené podobě.

I když se na ostrově Cres nacházejí turistická střediska a pláže, stále existuje mnoho míst, která zůstávají nedotčená masovým turismem. Tato odlehlost a zachování přírodního prostředí činí z ostrova Cres atraktivní destinaci pro ty, kteří hledají klid a odpočinek na dovolené.

Nicméně je třeba poznamenat, že v letních měsících mohou některé oblasti na ostrově Cres přilákat větší počet turistů. Doporučuje se plánovat návštěvu mimo hlavní turistickou sezónu, pokud preferujete klidnější prostředí a méně lidí.

Vis a Lastovo

Vis a Lastovo jsou dva menší chorvatské ostrovy, které nabízejí klidnější alternativu k turisticky exponovanějším letoviskům.

Vis je ostrov, který se nachází asi 60 km jižně od Splitu. Je to jeden z nejvzdálenějších chorvatských ostrovů a proto si zachoval mnoho svých původních charakteristik. Na ostrově se nachází několik nádherných pláží s křišťálově čistou vodou, jako je například pláž Stiniva, která je obklopena skalami a je přístupná pouze lodí nebo pěšky. Vis má také bohatou historii a kulturu, včetně starověkých římských ruin a mnoha tradičních festivalů a oslav.

Na ostrově Vis v Chorvatsku se nachází Stiniva Beach. Je jednou z nejkrásnějších pláží v zemi. Je obklopena skalami a je přístupná pouze lodí.

Lastovo je další malý chorvatský ostrov, který se nachází v jižní části Dalmácie. Je to ostrov, který je ideální pro ty, kteří hledají klid a ticho, daleko od turistických davů. Na ostrově se nachází mnoho klidných a odlehlých pláží, které nabízejí krásný výhled na moře a přírodu. Lastovo má také bohatou historii a kulturu, včetně mnoha tradičních oslav a folklorních akcí.

Oba tyto ostrovy jsou ideální pro ty, kteří chtějí zažít klidné a autentické prostředí, daleko od turistického ruchu. Navíc, oba ostrovy jsou dostupné lodí z některých větších chorvatských měst, jako jsou například Split nebo Dubrovník, což umožňuje snadnou přístupnost pro turisty.

A kde v Evropě najdete nejkrásnější pláže?

V Evropě se nachází mnoho nádherných pláží, a to jak na pobřeží Středozemního moře, tak na pobřeží Atlantiku a Baltského moře. Připravili jsme pro vás opravdu překrásné pláže, které rozhodně v Evropě stojí za to vidět!

Playa de Ses Illetes, Malorka: Playa de Ses Illetes se nachází na malém ostrově Formentera, který je součástí Baleárských ostrovů. Pláž má bílý písek a průzračně čistou vodu.

Navagio Beach, Řecko: Tato pláž se nachází na ostrově Zakynthos a je jednou z nejznámějších a nejkrásnějších pláží v Řecku. Je obklopena vysokými skalami a voda je tu modrá a průzračná.  Bohužel je většinou přeplněna turisty.

Praia da Marinha, Portugalsko: Tato pláž se nachází na pobřeží Algarve a je známá svými skalnatými útesy a průzračnou vodou.

Cala Macarella, Menorca: Nachází se na ostrově Menorca a je jednou z nejkrásnějších pláží v celé zemi. Pláž má jemný bílý písek a průzračnou vodu.

Zlatni Rat, Chorvatsko: Tato pláž se nachází na ostrově Brač a je jednou z nejkrásnějších pláží v Chorvatsku. Má neobvyklý tvar, podobající se rohu, a je obklopena borovicovými lesy.

Spiaggia dei Conigli, Itálie: Nachází se na ostrově Lampedusa v Itálii a je považována za jednu z nejkrásnějších pláží na světě. Pláž má jemný bílý písek a průzračnou vodu. Bohužel na kráse ji ubírají davy turistů.

Luskentyre Beach, Skotsko: Tato pláž se nachází na ostrově Harris a je jednou z nejkrásnějších pláží ve Skotsku. Má bílý písek a průzračnou vodu, ale je trochu chladnější než pláže v jižní Evropě.

Autorský článek.

Další zajímavé články
Reklama