Pobyt

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké léčivé vodě můžete koupat po celý rok

Krásná krajina a západ slunce na Islandu / Depositphotos
Nemusíte jezdit daleko, stačí vyrazit k našim sousedům, na Slovensko. Kdy by neznal slovenské termální lázně v Podhajské, Dunajské Stredě, Štůrově či Rajeckých Teplicích. Pobyty jsou tam příjemné, ale poněkud dražší. Existují však místa, kde se můžete v horké termální vodě louhovat celý rok a to zadarmo.
Reklama
Reklama

autor  Ema Maxová

27. října 2023   |   08:28

V Evropě se nacházejí úžasná termální koupaliště, kde můžete zažít relaxaci v horké léčivé vodě, aniž byste museli vytáhnout peněženku. Nejenže tyto destinace nabízejí úžasný pohled na okolní krajinu, ale také poskytují blahodárný účinek teplé léčivé vody na vaše tělo a mysl. Zde jsou naše tipy na místa, kde se můžete koupat po celý rok:

Icelandic Retreat - Reykjavik

Island je domovem kouzelných termálních pramenů, a v Reykjavíku najdete mnoho míst, kde se můžete koupat zdarma. Některá z těchto míst vám poskytnou nezapomenutelný zážitek, když se ponoříte do teplých vod uprostřed ledových scenérií.

Přírodní kráter Vyšné Ružbachy

Tohle přírodní jezírko je nejen největší na Slovensku, ale jde o největší travertinový kráter v celé střední Evropě. Nachází se kousek od známých lázní Vyšné Ružbachy a jeho teplota se celý rok drží na 23°C. Průměr kráteru je 20 metrů a jeho hloubka dosahuje 3 metry. Voda má vysoký obsah vápníku a jen považována za léčivou. Přestože jde o chráněný přírodní útvar, v němž se koupání nedoporučuje, místními je jezírko hojně navštěvováno, dokonce u něj najdete bufet, sprchy a WC.

Přírodní kráter v Liptovském Jánu

Malebná vesnička Liptovský Ján patří mezi nejnavštěvovanější místa na Liptově. Cestovatele nepřitahují jen památky, na které je kraj bohatý, ale i jeho přírodní krásy.

Návštěvníci míří i na místní termální koupaliště Sorea, plněné pramenem Rudolf, který léčí revma, ženské a kožní nemoci i problémy pohybového ústrojí. Nedaleko lázní je přírodní kráter s téměř identickým složením vody, zvaný Kaďa, v němž je celoročně teplota 20°.

Termální jezírko Chorvátský Grob

Jezírko nedaleko Bratislavy není přírodního původu. Je pozůstatkem průzkumného vrtu, jdoucího do hloubky 1231 metrů. Z něj vytryskla voda o teplotě 50°C. Jezírko je vlastně betonová nádrž, obložená několika panely.

I přes nevábný vzhled je místními koupání v horké vodě vyhledáváno. Hned vedle je další jezírko na místě vrtu hlubokého 500 metrů, z něhož vyvěrá voda o teplotě 24°celsia. Obě jezírka jsou propojena hadicí a znalci si už dokážou regulovat teplotu vody ve svém jezírku sami.

Ponořte se do teplé léčivé vody a nechte se unášet relaxací na těchto evropských termálních koupalištích, která nabízejí zadarmo nezapomenutelné zážitky po celý rok.

Další zajímavé články
Reklama