Dovolená

Schází vám slunce? Vydejte se na úžasný ostrov, na kterém zažijte neopakovatelnou atmosféru

Ostrov Bali má jedinečné kouzlo / Shutterstock
Horská rýžová políčka, palmové pláže omílané teplými vodami oceánu, dobré jídlo a usměvavé pohodové lidi. Když se k tomu přidá atmosféra hinduistických památek zasazených hluboko v džunglích, na úpatí hor a březích jezer, budete mít pocit, že jste se ocitli v ráji. Vítejte na ostrově Bali.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

17. prosince 2021   |   19:02

Indonésie je jednou z největších zemí světa. Na jejich téměř 17,5 tisíci tropických ostrovech se střídá období sucha a období monzunu. Vyrazíte-li do Indonésie v kterémkoli období, vždy najdete oblast ostrovů, kde bude období bez deště a ostrovy, kde bude v tu dobu právě deštivo.

Ostrov Bali si zamilujete hned při první návštěvě

Ale vždy a všude bude velké teplo nebo bezbřehé horko. Máte-li rádi kraťasy a sandály, Bali je ideální volbou, protože kromě trička a plavek tu nic jiného nebudete potřebovat.

Nádherné počasí po celý rok

Lákavé tropické podnebí a rozsáhlé denní světlo činí tento ostrov osm stupňů jižně od rovníku nejlepším cílem pro milovníky pláže – zejména ty, kteří si chtějí užívat slunce, surfování a hebký písek. Každý den zde v průměru přináší 12 až 13 hodin světla, takže budete mít spoustu času na to, abyste vyzkoušeli různé aktivity a prohlédli si nejkrásnější pamětihodnosti, které Bali nabízí.

Úchvatné pláže

Bali má bohatou kolekci nádherných pláží, z nichž každá má vlastní osobitý charakter a jedinečné kouzlo. Populární písečné pláže najdete na jižním pobřeží. Patří k nim nejznámější a surfaři opěvovaná šestikilometrová Kuta se zlatavým pískem, na níž najdete zábavné noční podniky, kluby a obchůdky.

Klidnějšími, avšak neméně oblíbenými jsou pláže Nusa Dua a Sanur, mající dobré podmínky pro plavání. Na severním a západním pobřeží se pak nalézají pláže s nápadně černými písky a mezi nimi najdete i ospalé, nerušené zálivy.

Mystické chrámy

Indonésie je nejlidnatější muslimskou zemí. Ostrov Bali je však hinduistický, 95 % jeho obyvatel je příslušníky tohoto vyznání. Ostrované jsou velice zbožnými lidmi a berou své náboženství vážně. Jejich bohové a chrámy jsou všudypřítomné. Říká se, že na ostrově je až na sto tisíc chrámů. Jsou všude, na rýžových terasách, na pobřeží, tržištích či na plážích. Utopené v džungli nebo hrdě stojící na útesech. Všechny náboženské chrámy na ostrově mají svůj účel. Některé slouží k uctívání předků, ochránců lidí či mrtvých. Téměř každá rodina má doma svou malou, soukromou svatyni, kde uctívají své zemřelé předky. Hinduistické chrámy jsou jednoznačně jedním z největších lákadel návštěvy ostrova. 

Usměvaví lidé, kteří nikdy nespěchají

Do Jihovýchodní Asie se jezdí hlavně za pohodou. A právě Bali je tím pravým místem. Lidé tady jsou převážně hinduistického vyznání, které hodně ovlivnil buddhismus. Takováto kombinace z místních tvoří usměvavé zbožné lidi, kteří jsou nejen mírní, ale i velmi komunikativní a ochotní pomoci. Atmosféra jejich chrámů s vonnými tyčinkami, rušného tržiště s jejich oslavou bohů na ulicích či při představení balijských tanců je neopakovatelná. Nezapomeňte ale na jedno pravidlo - na ostrově se nikdy nespěchá! 

Kvalita za pár kaček

Návštěva ostrova Bali je možná téměř pro každého. Přestože některá z plážových letovisek jsou poněkud přeplněná a luxusní, existují způsoby, jak získat dovolenou poměrně levně. Například se můžete vyhnout přepychovým francouzským či italským restauracím a místo nich vyzkoušet balijská jídla na stáncích v ulici, kde se prodávají tradiční pokrmy. Z nákupních zkušeností se může v některých oblastech, kde lze tvrdě vyjednávat, stát i zábava. Prohlédněte si nabídku uměleckých trhů se spoustou řemeslných výrobků. Mnohé vyhledávané atrakce ostrova, jako jsou pláže, chrámy a královské paláce, nevyžadují vstupenky ani jízdné. Na tom všem se dá šikovně ušetřit.

Exotika, životní styl, uvolněná atmosféra, pikantní jídlo i bohaté kulturní dědictví. To je jen pár dobrých důvodů, proč na Bali zavítat. Uvidíte, že si ostrov zamilujete na první dobrou. 

Další zajímavé články
Reklama