Roadtrip

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Cestování v autě nemusí být nuda / Peugeot
Pro někoho je cesta cíl a mnoho hodin za volantem či na sedadle spolujezdce ho nijak neodrazuje, mnozí si tento čas dokonce umějí i užít. Jiní ale dlouhé cestování doslova protrpí. Často to bývají děti.
Reklama
Reklama

autor  Ema Maxová

13. května 2024   |   07:27

Nuda, monotónní prostředí dálnice, nemožnost pohybovat se dle potřeb a chuti… a nejhorší je, když to všechno ještě provází nevolnost z jízdy. To pak nikdo malému pasažérovi nemůže zazlívat, že už po tisící položil věčnou a neskutečně otravnou otázku: „Kdy už tam budem?“ Je tu ale pár věcí, které dlouhou cestu umějí výrazně zpříjemnit. Pro jednoduchost si je shrňme do tří kategorií: spánek, jídlo, hra.

Ponocování dovoleno

Prospat cestu je snem mnohých cestovatelů. Kdo by se nechtěl zabořit do pohodlného sedadla, zavřít oči a probudit se až v cíli? Když vyrážím s manželem a našimi třemi dětmi na dlouhou cestu, a jsme přitom časově flexibilní, snažím se vyrazit co nejčasněji ráno. V létě klidně ve čtyři či v pět. Den předem připravím v autě dětem spací hnízdečka, což obnáší to, že sklopím sedadla do maximální polohy, nanosím polštářky a deky a přidělím místa, kde kdo bude sedět, tedy spíš ležet. Večer před odjezdem nechám děti, ať klidně ponocují dle libosti, aby náhodou nebyly už před rozedněním vyspinkané do růžova. Ráno je pak v polospánku přesuneme do auta a vyrážíme. Většinou se dříve, než v devět nevzbudí a v tom okamžiku máme za sebou už skoro pět hodin nerušené cesty. Velkou výhodou spaní je i boj proti kinetóze. Je známo, že ten, kdo cestu prospí, zpravidla nezvrací.

Sladká siesta

Podřimování během dne už je trochu náročnější na synchronizaci. Jedno dítě usne, další dvě se pošťuchují, a tak pořád dokola. Po obědě ale bývá vhodná doba na siestu a občas se podaří i spánková trojsouhra. Zde přijdou ke slovu sklápěcí možnosti sedadel. Některé moderní vozy, například sedmimístné SUV Peugeot 5008, nabízí v druhé řadě sedadla, která se dají sklápět do pěti různých úhlů – od sezení ve vzpřímené poloze až po něco na způsob lehu. Šlofík v pohodlné pozici tak přinese příjemný relax celé posádce.

Zábavná svačinka

Nabalit svačinové boxíky je samozřejmě dobrá volba. Ještě lepší je ale udělat si přestávku na dobré, teplé a zdravé jídlo. Nechcete-li se tlačit ve frontě ve fastfoodu dálničního motorestu, můžete zkusit i jedno netradiční a zábavné řešení: piknik! Některá auta, mimo jiné i SUV e-5008 v elektrické verzi, nabízejí externí zdroj energie. Na baterii auta tak můžete připojit třeba kávovar či elektrický gril a připravit si skvělou hostinu. Děti se zatím mohou proběhnout venku. Rodinný čas strávený společně v přírodě si určitě užijete.

Nechte se obsloužit

Využít služeb restauračních zařízení má samozřejmě taky něco do sebe. Než ale nějaké vyberete, je dobré si zjistit, jaké má možnosti zábavy pro děti. Vhod přijde hrací koutek. V zahraničí, například ve Francii, jsou na dálničních odpočivadel běžné venkovní plácky s prolézačkami. Pokud se děti před jídlem trochu vyskotačí, prospěje jim to, a navíc je pak větší šance, že se unaví a další kus cesty prospí.

Povídejme si

Mobil či tablet je snadná berlička, jak zabavit dítě na dlouhé cestě. Problémem ale může být tak zvaný konflikt smyslů, který způsobuje nevolnost v autě. Pokud totiž koukáte za jízdy do mobilu, vaše oči sledují statický objekt, ale tělo vnímá pohyb. Také rovnovážné ústrojí v uších je na rozpacích, co má registrovat. Mozek se snaží všechny tyto aspekty sesynchronizovat, ale někdy se to nepovede a nastává závrať, bolest hlavy či nevolnost. Předejít tomu lze tak, že místo obrazovky mobilu sledujete ubíhající krajinu, posloucháte hudbu nebo si povídáte. A víte, že můžete konverzovat i s vašim autem? Některá moderní auta využívají umělou inteligenci. Zvládne to i zmíněný Peugeot 5008. U něj stačí vyslovit „OK Peugeot“ a začnou se dít věci. Umělá inteligence neboli ChatGPT se okamžitě zeptá, co pro vás může udělat. Můžete ho tak zapojit do konverzace. Je totiž schopen odpovídat na širokou škálu otázek. Pokud například přijedete do města, můžete ChatGPT požádat, aby vám řekl, které památky navštívit, poté aby vám povyprávěl historii těchto míst či aby vás k některé z nich navedl pomocí navigačního systému vozu.

Kdo si hraje, nezlobí

Můžete také nechat chatbota, ať vám vymyslí zábavu na cestu. Vytvoří třeba zábavný kvíz o jídle, slavných osobnostech či o přírodě. Případně vám může přečíst pohádku či vyprávět vtipy. Potřebují-li si děti osvěžit či doplnit nějakou učební látku, umělá inteligence ráda pomůže. Ale nemusejí se vzdělávat jen školáci, ani dospělým není občas trochu osvěty na škodu. ChatGPT vám například může vysvětlit, jak fungují jednotlivé asistenční systémy ve voze, jak optimálně automobil používat a udržovat, jak dosahovat co nejnižší spotřeby apod. Může vám také připomenout pravidla silničního provozu a objasnit specifická dopravní pravidla pro země, které se chystáte navštívit. Umí zkrátka spoustu užitečných věcí a stane se tak nepostradatelným pomocníkem na dlouhé i každodenní cesty.

Další zajímavé články
Reklama