Dovolená

Důrazné varování pro cestovatele. Těmto zemím se vyhněte

Nakažlivější varianta koronaviru opět komplikuje cestování / Shutterstock
Kvůli šíření nové nakažlivé varianty viru se od soboty 27. listopadu zakazuje vstup do ČR pro občany třetích států z vybraných afrických zemí. Češi mohou z těchto států přijet za přísných podmínek. Ministerstvo zahraničí ale důrazně doporučuje do této oblasti necestovat. Epidemiologická pravidla se zpřísňují i jinde v Evropě, např. v Rakousku či na Slovensku.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

26. listopadu 2021   |   15:17

Ministerstvo zdravotnictví chce zabránit šíření nové nebezpečné varianty koronaviru, která byla zachycena v Jihoafrické republice (JAR). Vláda dnes oznámila, že od soboty nebudou moci do ČR občané třetích zemí, kteří pobývali v osmi problematických afrických zemích. Zastavit lety z jihu Afriky navrhuje také Evropská komise.

Přísná opatření

Od soboty nebudou moci do České republiky vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin v osmi afrických zemích, a to Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii. Důvodem je šíření nové mutace koronaviru.

Od soboty 27. listopadu se zakazuje vstup do ČR pro občany třetích států z vybraných afrických zemí

Občané ČR a EU a držitelé dlouhodobých pobytů v ČR budou moci přicestovat, ale za přísných epidemiologických podmínek. Cesty do těchto oblastí se aktuálně nedoporučují. Opatření ministerstva zdravotnictví zatím platí do 12. prosince. Opatření bude průběžně vyhodnocováno s možností dalšího prodloužení. Na Twitteru to oznámil ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD). Některé země, například Japonsko, už kvůli nové variantě koronaviru vstup cestujících z JAR omezily. Také Německo podle médií označí JAR za oblast s mutacemi koronaviru, což znemožní cestování. Šéf úřadu kancléřky Helge Braun očekává zákaz letů.

„Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru, která vypadá podle prvních analýz jako velmi nebezpečná. Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit. Řešíme opatření, jak zabránit šíření tohoto viru v ČR. Ještě dnes představíme konkrétní kroky, které přijmeme," napsal ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch na Twitteru. Novou mutaci potvrdily jihoafrické úřady ve čtvrtek. Mohla by být nakažlivější, ale její dopady epidemiologové ještě vyhodnocují. V pátek se kvůli ní poradí i expertní tým Světové zdravotnické organizace (WHO).

Podle vědců nese varianta, kterou poprvé identifikovali před dvěma týdny, „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější. „To co předvádí nová varianta B 1.1.529 v JAR nevypadá pro svět vůbec dobře. Rychlost s jakou nastoupila výrazně předčila i deltu,“ napsal na Twitteru epidemiolog Rastislav Maďar.

Nová varianta covidu už je v Evropě

Evropa už má první potvrzený případ infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. V pátek ji detekovali u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Informovala o tom belgická veřejnoprávní zpravodajská společnost RTBF. Jedná se o mladou ženu, u které se projevily příznaky 11 dní po cestě do Egypta přes Turecko. Neměla žádnou vazbu s Jižní Afrikou ani s žádnou jinou zemí na jihu afrického kontinentu. Pacientka měla při diagnóze vysokou virovou nálož. Stanice RTBF uvádí, že žena nebyla očkována a covid dosud ani neprodělala.

Další změny v cestovatelském semaforu

Od pondělí 29. listopadu 2021 se mezi země s vysokým rizikem nákazy (červený seznam) nově zařadí Francie, Španělsko, Portugalsko, Azorské ostrovy a Monako. Dochází tak ke zpřísnění pravidel návratu především pro neočkované. Do skupiny států s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červený seznam) nově přibude Lucembursko, Polsko a San Marino.  Zde nicméně změna kategorizace neznamená zpřísnění pravidel cestování. 

Zdroj: mzv.cz, rtbf.be, koronavirus.mzcr.cz.

Další zajímavé články
Reklama