Styl & Kultura

Kam za nákupy i zábavou o Velikonocích. Pozor na zavřené obchody

Velikonoce patří ke svátkům, které zvěstují příchod jara / Depositphotos
Velikonoce patří k svátkům, které zvěstují příchod jara. S nimi se pojí spousta zajímavých akcí plných tradic, veselí a oslav. Pokud nevíte, kam vyrazit s rodinou a dětmi, máme pro vás pár tipů na zajímavá místa v Praze.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

31. března 2023   |   07:58

Sice po špičkách, ale přece. Do Prahy dorazilo jaro. Přicupitalo trávou prvních rozkvétajících parků a z velikonočních trhů po celé Praze nám mává pentlemi pomlázek. A s jarem se pojí svátky probouzejícího se života – toho v přírodě, i toho, do něhož podle křesťanské tradice vstoupil Kristus svým vzkříšením.

Velikonoční svátky představují ideální příležitost pro společné aktivity

Hlvní město nabízí svým návštěvníkům i obyvatelům celou řadu možností, jak strávit Velikonoce. Od oblíbených trhů přes plavby, jarmarky až po duchovní setkání a bohoslužby. Velikonoční trhy probíhají od konce března do poloviny dubna a návštěvníci se mohou těšit na krásně ozdobené dřevěné stánky, tradiční velikonoční zboží, taneční a hudební vystoupení nebo mini zoo se zvířaty.

Nezapomeňte, že velikonoční svátky představují ideální příležitost pro společné aktivity a akce rodin s děti, jako jsou řemeslné dílny, výstavy a tematická divadelní představení.

Pražská zoo, botanická zahrada, muzea a galerie pořádají speciální velikonoční programy plné zábavných soutěží a tvůrčích činností, například barvení vajíček, vytváření beránků, kuřátek a pomlázek. 

Velikonoční trhy na Pražském hradě

Velikonoční trhy na Pražském hradě se konají na náměstí U Svatého Jiří. Ve stylově dekorovaných prodejních stáncích nabídnou výrobci, řemeslníci a prodejci typické velikonoční zboží, jarní dárky a gastronomické speciality. Pro návštěvníky bude každý den připraveno předvádění z některých tradičních řemesel. Trhy se konají od pondělí 20. 3. 2023 – neděle 16. 4. 2023.

Otevírací doba:
pondělí – čtvrtek 10:00–18:00
pátek – neděle 10:00–19:00

Václavské Velikonoce

Sdružení Nového Města pražského ve spolupráci s Městskou částí Praha 1 připravilo trhy na Václavském náměstí, kde budou prodejní stánky neziskových organizací v rámci projektu "Podpoř dobro", kulturní program se spoustou zajímavých hudebních vystoupení, občerstvení a příjemná jarní atmosféra. Trhy se konají od pátku 24. 3. 2023 – úterý 11. 4. 2023

otevírací doba:

stánky s řemesly 10:00–20:00
stánky s občerstvením 10:00–23:00

Velikonoce v Písecké bráně

Tradiční oslavy Velikonoc v Písecké bráně které pořádá Městská část Praha 6. Oslavy se konají od pátku 7. 4. 2023 – soboty 8. 4. 2023 od 11:00hodin. Program pro děti i dospělé a vstup je volný.

Velikonoční Prahou historickou tramvají

Ve sváteční dny se samozřejmě vydá na svou jízdu historická tramvaj č. 42, která projíždí nejkrásnějšími místy pražské památkové rezervace. Svézt se můžete některým z mnoha historických vozů, od těch nejstarších z počátku století až po typy ze 60. let. Jízdenka vám navíc poslouží jako slevový kupon na jeden z dalších zážitků spojených s vyhlídkou na Prahu. 

Velikonoční bohoslužby

Velikonoce jsou pro křesťany vrcholem celého církevního roku. Liturgickými obřady jednotlivých dní Svatého týdne, začínajícího Květnou nedělí a končícího nedělí Zmrtvýchvstání Páně, si věřící připomínají klíčové události velikonočního příběhu.

Po bolesti Velkého pátku a smutku Bílé soboty, kdy se jako jediný den v roce neslaví žádné bohoslužby, se mše svatá na Boží hod velikonoční nese v radostném duchu nové naděje: Připomíná se nejdůležitější událost křesťanské víry, vzkříšení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Velikonoční provoz obchodů a památek

Velký pátek a Velikonoční pondělí se nesou nejen ve znamení tradic, ale také ve znamení státních svátků. Na Velký pátek mají obchody obvykle běžný provoz,  stejně jako o víkendu. O Velikonočním pondělí však v souladu se zákonem platí zákaz prodeje pro  hypermarkety a velké obchody nad 200 m2. Uzavření se netýká lékáren, čerpacích stanic ani menších obchodů. 

Většina památek, muzeí a galerií, která mívá pondělky jako zavírací den, je na Velikonoční pondělí otevřena (vyjma objektů Národní galerie). Doporučujeme ověřit si aktuální otevírací dobu na webových stránkách objektu. Provoz městské hromadné dopravy se v době velikonočních svátků řídí jízdními řády pro soboty, neděle a svátky.

Zdroj: prague.eu

Další zajímavé články
Reklama