Styl & Kultura

Češi cestují jak o život. Pozor by si ale měli dát na dvě záludnosti

Krize nekrize. Češi cestují jako o život. / Depositphotos
I přes všeobecné zdražování je zájem o letní dovolené stále obrovský. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) již na začátku letní sezony uvedla, že tržby z prodejů zájezdů jsou momentálně na zhruba 90 procentech předpandemického roku 2019. Měly by se tak blížit 28 miliardám korun.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

31. srpna 2022   |   10:01

Po dvouleté pandemické pauze se letos trh s cestovními zájezdy rozjel naplno. Lidé vyráželi hromadně k moři i za exotikou. Jenže zdravotní krizi vystřídala ta ekonomická. Inflace trhá rekordní čísla a zdražuje téměř vše. Tlak na růst cen je obrovský. A zdražování se nevyhnou ani cestovní kanceláře.

Po dvouleté pandemické pauze se letos trh s cestovními zájezdy rozjel naplno

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže zdražování zájezdů přijde nejpozději na podzim. „Všechny cestovní kanceláře zdraží, ale rozhodně ne tak markantně, jako to vidíme u jiných oborů. Dá se očekávat nárůst cen zájezdů tak o 5 až 7 procent,“ uvedl Papež pro CNN Prima NEWS. Stejné odhady má i společnost Fischer, která bude muset podle svého mluvčího Jana Bezděka zvýšit ceny maximálně o 10 procent.

Současná krize se ale na prodeji zájezdů nijak výrazně nepodepisuje, ba naopak. Podle Papeže lidé cestují stejně jako v sezonách před covidem. „I v této době, kdy je inflace 16 procent nebo víc, na zákaznících žádné šetření nevidíme.“

Na co by si měli kupující dát pozor?

Na co by si Češi měli dát pozor? Na palivový příplatek. „Od cestovních kanceláří máme signály, že některé již oslovily zákazníky s žádostí o doplatek kvůli navýšení palivového příplatku leteckou společností. S ohledem na výrazné zvýšení cen pohonných hmot a blížící se hlavní sezonu zájezdů je postup pochopitelný,“ řekla deníku Právo Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podle ní se navýšení pro klienty pohybuje okolo 700 až 1000 korun. Ze zákona může cestovka příplatek jednostranně požadovat nejpozději 21. den před odjezdem. Pokud se jedná o navýšení přes osm procent, musí s tím klient souhlasit. V opačném případě může odstoupit od smlouvy.

Krize nekrize. Češi cestují jak o život

Čechy sice trápí vysoká inflace, přesto se doslova utrhli ze řetězu a cestují jako život. Jako by si ani neuvědomovali, že je čeká velmi obtížný podzim a zima. Jedna z největších českých cestovních kanceláří dokonce spustila v polovině srpna prodej zájezdů na léto 2023. A to o několik měsíců dříve, než je běžné. Jako důvod uvedla, že Češi mají o tuto možnost velký zájem. V minulosti se letní dovolené na další sezónu začínaly prodávat nejdříve na podzim s tím, že spousta klientů si zahraniční cestu vybrala a zarezervovala až po Novém roce.

A to i přesto, že obyvatele České republiky trápí jak inflace, jež dosáhla v červenci 17,5 procenta, tak i rekordně vysoké ceny energií, potravin a pohonných hmot. Podle ekonomů si občané České republiky vůbec neuvědomují, jak se hlavně ve čtvrtém čtvrtletí a příští rok promění ekonomická situace a proto zbytné věci, mezi které rekreace patří, zatím neomezují. Aktuální situaci vnímají, ale nedokáží si představit, v jakém rozsahu se jim například zvýší ceny za energie. Komu končí fixace na podzim, dočká se čtyřikrát až šestkrát vyšších záloh, než loni. A pro některé rodiny tak nastanou krušné časy.

Zdroj: acktravel.czcnniprima.cz.

Další zajímavé články
Reklama