Styl & Kultura

Ideální místo pro život. Obyvatelé těchto měst dýchají nejčistší vzduch na světě

Krása zachrání svět - říká slavné rčení. Ale čistota bude ještě krásnější. / Depositphotos
Kdo by si nepřál žít v nejčistším městě na světě? Asi každý. Koneckonců, chůze na dobře upravených zelených ulicích je mnohem lepší než vdechování tun plynů a prachu. Navíc zdraví samotných občanů závisí na čistotě ovzduší a kvalitě vody.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

07. dubna 2022   |   15:28

Krása zachrání svět - říká slavné rčení. Ale čistota bude ještě krásnější. Žít v nejčistším městě na světě je příjemné. Nejdražší, nejnavštěvovanější, nejzalidněnější… žebříčků, které sledují nejrůznější nej světových měst, jste už určitě viděli plno. Protože se ale blížíme ke konci dubna a s oslavou Dne Země se o takových tématech hovoří více, bylo by víc než záhodno představit žebříček nejčistších měst světa.

Stockholm, Švédsko

V roce 2010 byl Stockholm korunován jako Evropské hlavní město zeleně a evidentně neusnul na vavřínech. Vytrvalá snaha o ekologický přístup přináší své ovoce, kromě nárůstu zelených ploch také Stockholm snížil počet uhlíkových emisí o 25 procent od devadesátých let.

Kdo by si nepřál žít v nejčistším městě na světě

Do roku 2050 chce město fungovat zcela bez fosilních paliv a vylepšit veřejnou dopravu. Stejně tak plánuje podpořit biodiverzitu a snížit množství odpadu. Švédská metropole je rovněž považována za jednu z nejzelenějších v Evropě. Přibližně třetinu městské oblasti zaujímají zeleně - parky, náměstí, zahrady a další stromové plantáže. Kromě toho je Stockholm slavný svým systémem recyklace domovního odpadu. 

Wellington, Nový Zéland

Wellington je druhým v seznamu nejčistších měst podle Světové zdravotnické organizace. Hlavní město Nového Zélandu díky dokonalé čistotě, příznivé ekologické situaci, krásné přírodní krajině a bohaté architektonické atraktivity přitahuje obrovský počet turistů. I přestože jde o jedno z nejzalidněnějších míst Nového Zélandu, život ve městě je v souladu s přírodou. Novozélandská vláda chce čistotu vzduchu ještě více podpořit a zavedla opatření pro efektivnější využití energie a také projekt, jenž má městu pomoci zbavit se škodlivých emisí. 

Helsinky, Finsko

Helsinky jsou jedním z nejpřátelštějších, nejbezpečnějších a nejčistších hlavních měst světa. Je to nejdůležitější vědecké, kulturní a vzdělávací centrum v severní Evropě. Město, které se nachází na více než 300 ostrovech, má účinný program ochrany přírodního prostředí a přírodních zdrojů a recyklace zde probíhá na nejvyšší úrovni. Plány místních orgánů zahrnují výstavbu komplexu větrných elektráren, které by plně uspokojily potřeby elektřiny finského hlavního města. 

Finská metropole tvrdě pracuje na projektu, který má v roce 2025 vyřadit auta z běžného městského života. Za využití nejnovějších technologií hodlá představit systém MHD, který bude tak uživatelsky příjemný, že nikdo nebude potřebovat auta. Navíc jako správné skandinávské město jde naproti cyklo dopravě. Po městě je nespočet cyklotras, jejichž výstavbu z velké části podpořili i sami místní. 

Ottawa, Kanada

Původ stabilní čistoty kanadského města se táhne až do roku 1950, kdy jeden francouzský architekt odvážně navrhl monstrózní pás zeleně táhnoucí se městem, čímž zabránil urbanizaci a nechal přírodu žít po svém. Město má i spletitý systém cyklostezek, které místní hojně využívají a jež je pobídly jezdit méně autem. 

Montevideo, Uruguay 

Montevideo je město, které v kontextu zbytku jihoamerických metropolí vyčnívá hned z několika důvodů. Kromě skutečně čistého vzduchu tu žije jen něco málo přes milion obyvatel, což je třeba proti Rio de Janeiru s třinácti miliony obyvateli skutečně rozdíl. 

Montevideo je město písečných pláží, zelených prostranství, koloniální architektury a vína. Oproti Buenos Aires, které leží naproti na druhé straně zálivu, je uvolněnější a čistší. Což je přesně to, po čem touží srdce většiny cestovatelů. 

Monako

Ačkoli je Monako místem, kde se odehrává největší moto svátek roku – slavná F1, jedná se o jedno z nejčistších měst vůbec. Podle organizace WHO se, i přes fakt, že zámožní obyvatelé přímořského státu jezdí zásadně v drahých autech a o víkendech  si užívají na svých jachtách, v Monaku vyskytuje jen velmi málo prachových částic s indexem PM 2,5. Je tomu tak díky takřka neexistujícímu průmyslu a nepočetné populaci. 

Na opačném konci žebříčku

Podle posledních měření prašnosti, která se měří podle indexu PM s hranicí průměru 2,5-10 mikrometrů na prachovou částici (mezi něž se počítají i zplodiny z aut i továren), je nejzanesenějším, a tím pádem vůbec nejšpinavějším městem Rijád, hlavní město Saudské Arábie. V těsném závěsu za Rijádem indické Dillí a Dauhá v Kataru. 

Zdroj: who.int

Další zajímavé články
Reklama