Pobyt

Horská střediska citelně zdražují. Tipy, jak ušetřit při nákupu skipasu

Ceny skipasů se letos zvýší do dvaceti procent / Depositphotos
Natěšení milovníků zimních radovánek po dvou covidových ránách letos ohrožuje jiný strašák jménem energetická krize. Kvůli ní si za skipas připlatíte výrazněji než dříve nejen na českých, ale i všude v Alpách.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

03. listopadu 2022   |   09:20

Lidé musí letos počítat, že budou muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Horská střediska v České republice se chystají zdražit zhruba o 15 procent. Přesto lze při nákupu skipasu ušetřit. Jak na to?

Tipy pro nákup skipasů

Návštěvníci nemusí nutně utratit více peněz. Stále více skiareálů v Česku využívá skipasy s tzv. plovoucími cenami, které fungují podobně jako letenky.

Lidé musí letos počítat, že budou muset sáhnout hlouběji do svých peněženek

„To znamená, na jeden den můžete koupit skipas dejme tomu za 900 korun, což je v hlavní sezóně v sobotu jednodenní skipas, ale zároveň můžete ten stejný koupit například za 600 korun, pokud si jej koupíte ve středu nebo ve čtvrtek. Anebo si ho koupíte s dostatečným předstihem,“ radí  výkonný ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot. Podle Knota takto mohou lidé ušetřit zhruba 20 procent.

„Další možností je, že si koupíte jeden produkt, třeba dvoudenní skipas už v říjnu a využijete ho kdykoliv během sezóny a aktivujete ho tím, že ho v turniketu strčíte dovnitř. Ten může být teď v akcích až o 30 procent levnější, než je potom standardní cena,“ přidává další příklad, jak se vyhnout vysokým cenám skipasů. Obecně podle něj platí, že nejdráže vycházejí skipasy na místě v kamenné pokladně. Na internetu jsou vždy levnější.

Omezování služeb

Většina skiareálů se během letošní sezóna nechystá omezovat své služby. „Drtivá většina lyžařských středisek opravdu chce základní služby, to znamená vysněžené a připravené sjezdovky a provoz lanovek a vleků poskytnout v plné výši tak, aby zákazník byl spokojený,“ nastínil ředitel asociace. Střediska budou hledat úspory, ale zejména na místech, která se nedotknou návštěvníků. Nejčastěji se zmiňuje kratší doba nočního lyžování. To patří mezi omezení, která mohou nastat. Některá střediska již avizovala, že večerní lyžování zkrátí. Kde bylo třeba večerní lyžování sedm dní v týdnu, tak bude čtyři dny v týdnu kolem víkendů.

Lyžování citelně podraží i v Rakousku

Do Rakouska míří každoročně tisíce Čechů, ale i tam se musí lyžaři připravit zdražování. Vedle zvyšování cen se ale hovoří i omezování a úsporách. Po vzoru covidových omezení v celé řadě rakouských skiareálů připravují nebo už mají připraven krizový management energetické šetrnosti. Někde omezí provozní dobu sněžných děl, jinde uvažují o zrušení večerního lyžování či dokonce zkrácení lyžařské sezóny. Vzhledem k tomu, že sněžná děla jsou v provozu převážně v noci, kdy je obecně dostatek elektřiny, neměla by výroba sněhu být neřešitelným problémem. Pouze se výrazně prodraží.

First minute slevy 

Rakouští vlekaři přesto doufají, že zvýšení cen skipasů a nutnost úspor neodradí milovníky zimních radovánek a už nyní lákají zejména náruživé lyžaře na first minute akce či jiné výhodné nabídky. Například sezónní skipasy Sunny Card, se kterým můžete neomezeně celou zimu lyžovat již od 30. října 2022 na italském ledovci Schnalstal a dále pak v dalších osmi oblíbených lyžařských střediscích v Rakousku (např. Hinterstoder, Hochficht či Grossglockner/He­iligenblut) pořídíte do konce října o 20 % levněji, a navíc s rodinným bonusem „děti zdarma“.

Pokud si SunnyCard zakoupí oba rodiče, lyžují v rodině všechny děti do 15 let zdarma, pokud jen jeden rodič, lyžují zdarma děti „jen“ do 10 let. To pro nadšené lyžařské rodiny může znamenat za celou zimu úsporu i několik set eur. A to spolu s maximální možnou flexibilitou, může být v dnešní nejisté době sázka na jistotu.

Zdroj: snow.cz.

Další zajímavé články
Reklama