Styl & Kultura

To není sci-fi, to je fakt. Horská střediska letos čeká pekelná sezona

Vysoké ceny mohou část turistů a lyžařů od návštěvy středisek odradit / Depositphotos
Na horách sice vrcholí přípravy na zimní část turistické sezóny, ale provozovatelé chat a chalup čelí velké nejistotě. Letošní zimní sezona bude pro tuzemské vlekaře a hoteliéry velkým testem odvahy. V nadsázce se dá mluvit o tom, že letošní zima bude taková velká ruská ruleta.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

11. října 2022   |   15:16

Po dvouletém boji s koronavirem a souvisejícími restrikcemi se zdálo, že lyžařskou sezonu bude ohrožovat už jen nestálé počasí. Jenže prudké zdražení energií po začátku války na Ukrajině opět těžce ohrožuje nejen tento druh podnikání.

Horským střediskům letos hrozí doslova ruská ruleta

Provozovatelé sjezdovek se letos místo covidu bojí inflace, hrozivých cen energií a s tím spojeného šetření domácností. Ve vzduchu vznáší reálná jistota citelného zdražení skipasů, ubytování a dalších služeb. Smrtící koktejl může způsobit, že se celková kalkulace vyšplhá do takové výše, že si ji drtivá většina našinců nebude moci dovolit a nebudou je dokonce akceptovat ani hosté ze zahraničí.

Provozovatelé již nyní hlásí, že letos čekají doslova peklo. Jen ještě nevědí, jak velké bude. Co všechno je čeká? Podle některých hoteliérů hrozí výrazné okleštění poskytovaných služeb. Hrozit může snížení komfortu, uzavírání hotelových wellness center, snížení teploty vody v bazénech i ve společných prostorech či méně intenzivnější osvětlení.

Některé skiareály dokonce zvažují, že nebudou zasněžovat všechny sjezdovky, protože tvorba umělého sněhu a úprava svahů s sebou ponese enormní náklady. K úspornému zasněžování ostatně vyzývá i vyhláška ministerstva průmyslu. Provozovatelé mají většinou sjednány ceny energií do konce tohoto roku a stále čekají, zda přijde slibované zastropování cen elektřiny i na příští rok. 

Pokud k zastropování nedojde hrozí podle Libora Knota, ředitele Asociace horských středisek, omezení provozu v lyžařských střediscích. To by negativně dopadlo na zaměstnanost a životaschopnost obcí a celých regionů. "Skiareály jsou provázány s hotely, restauracemi či půjčovnami lyžařského vybavení. Jedna koruna utracená v lyžařském středisku generuje dalších sedm korun v údolí," připomíná Knot v rozhovoru pro Reflex. Čas běží, zima se kvapem blíží, ale jasné není stále nic. Úměrně tomu roste i nervozita. 

Růst cen ale samozřejmě není jen domácí specialita, k podobným opatřením budou muset přistoupit i v Čechy oblíbených alpských destinacích. I zde místní provozovatelé vleků a lanovek varují, že kvůli rostoucím nákladům nebudou mít dostatek peněz na provoz.

Navíc řada zemí plánuje kvůli cenám energií přejít do úsporného režimu. Jak by mělo vypadat? Nejčastěji se zmiňuje možnost zrušení nočního lyžování, zpomalení rychlosti některých lanovek, úplné zastavení jiných, zastavení přibližovacích pásů nebo omezení ohřevu vody v sociálních zařízeních. K tomu všemu musí provozovatelé počítat s drahou naftou, kterou potřebují na každodenní úpravu sjezdovek.

Podtrženo sečteno. Horská střediska v Česku i v Evropě čeká nejnáročnější sezona za mnoho posledních let. Pokud by se přidaly ještě problémy s podzimní vlnou covidu, bylo by na opravdu velký problém zaděláno.

Zdroj: ahscr.czreflex.cz

Další zajímavé články
Reklama