Pobyt

Osvěžte tělo i mysl. Navštivte horké léčivé prameny a budete se cítit jako v sedmém nebi

Termální voda v Saturnii má prokazatelné léčivé účinky a dokáže zmírnit projevy mnoha zdravotních problémů / Depositphotos
Pokud si říkáte, že by vaše tělo potřebovalo vzpruhu, máme pro vás skvělý tip. Co si vyrazit do termálních lázní, osvěžit tělo a mysl? Možná se budete divit, ale opravdu existují místa, kde se můžete v horké termální vodě koupat celý rok a někde dokonce zadarmo.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

27. února 2022   |   13:20

Termální lázně dávno nejsou jen pro marody. Teplá voda prohřívá organismus, zvyšuje prokrvení a urychluje metabolismus. Příznivě působí proti svalové únavě, při problémech celého pohybového aparátů a neurologických potížích. Díky dokonalé relaxaci v termálních lázních se zlepšuje i psychická kondice člověka. Tak proč si je jednou za čas nedopřát?

Malebná Saturnia, kde se koupete zadarmo

Saturnia. Malá vesnička na jihu Toskánska v opuštěné části provincie Grosseto daleko od velkých měst, dálnice a mořského pobřeží. Kopcovitá zemědělská krajina s políčky, sady olivovníků a vinicemi. Bez průmyslu. Klid a ticho, nádherné výhledy umocněné čistým vzduchem, díky němuž je zde úžasná viditelnost. Úzká silnička vinoucí se zemědělskou krajinou, šplhající na pahorky se starobylými vesničkami, tu a tam se naopak objeví hluboký kaňon.

Termální lázně dávno nejsou jen pro marody

Přesto tato malá vesnička figuruje v řadě průvodců po Itálii. Místo se totiž proslavilo svými sirnými prameny a naše putování tak nemůžeme začít jinde než tady. Jméno Saturnia pochází od římského boha Saturna, který seslal blesk na místo, kde začaly prýštit horké prameny. 

Kouzelné vodopády a jezírka působí už na pohled jako balzám pro duši. Pramen byl veden přes kamenné hrázky, díky čemuž vznikla soustava bazénků, které časem získaly přírodní ráz. Horká voda se sirným zápachem pomáhá při kožních a dýchacích problémech. 

Léčí tělo i duši

Termální voda v Saturnii má prokazatelné léčivé účinky a dokáže zmírnit projevy mnoha zdravotních problémů jako je revmatismus, vysoký krevní tlak, různé záněty, plicní onemocnění i problémy s játry.

Návštěvníci při návštěvě tohoto přírodního wellness centra sice musí překonat silný pach síry, je však kompenzován jedinečnou atmosférou opravdového přírodního ráje. Průzračně modrá barva vody v kombinaci s bílými vápencovými horninami okouzlí při plavání v přírodních lagunách naprosto každého.

Tradice lázeňství v Mosonmagyárováru

Který národ ve starověku si nedokázal představit svůj každodenní život bez lázní? Byli to Římané. Ti Římané, kteří si na území dnešního Maďarska založili provincii Pannoniu a centrem této říše se stalo město Aquincum, tedy část dnešní Budapešti. Maďaři tak zdědili po Římanech tradici lázeňství.

Asi 30 kilometrů jižně od Bratislavy leží město Mosonmagyárovár, které je známé svými termálními lázněmi. Zdejší termální voda patří mezi 5 nejúčinnějších v Evropě. Řadí se mezi jodové minerální vody, které obsahují velké množství rozpuštěných solí. Díky obsahu kyseliny křemičité a fluoridů je vhodná zejména k inhalaci. Doporučuje se k rehabilitaci po chronické bronchitidě a při onemocnění nosních dutin.

Voda má blahodárné účinky také na pohybové ústrojí, pomáhá na svalová a kloubní onemocnění a je vhodná při rehabilitaci poúrazových stavů. Je vhodná taktéž k prevenci zubního kazu. V areálu naleznete celkem 4 bazény s různě teplou vodou. Nejteplejší venkovní bazén má okolo 38 ºC. K příjemné relaxaci vám poslouží také procedury, které lázně nabízí. Vyzkoušet můžete například bahenní zábal či různé druhy masáže.

Skutečné bohatství Slovenska

Objevte skutečné bohatství Slovenska v podobě termální vody, která léčí. Objevte Piešťany. Elegantní lázně ležící na břehu řeky Váh zná díky unikátnímu léčebnému bahnu i více než 200 leté tradice skoro každý. Není se čemu divit, lázně si vysloužily uznání pro moderní léčebné metody, jaké nemají konkurenci v Evropě ani v celém světě. Místní voda a hlavně sirné bahno je nezaměnitelným pomocníkem při léčbě onemocnění pohybového ústrojí, revmatických či nervových onemocnění. Dopřát si zde můžete unikátní bahenní zábaly ve formě tzv. bažiny, ale i některé z více než 60 procedur, jako jsou např. zrcadliště, masáže či léčba teplem. Relaxace v příjemném prostředí po procedurách nekončí. Lázeňské město Piešťany nabízí nespočet možností zábavy i kulturního vyžití.

Zdroj: termedisaturnia.it, moson.czlazne-piestany.cz.

Další zajímavé články
Reklama