Dovolená

Dovolená vás nemusí finančně zruinovat. V této zemi zažijte pobyt snů. A za hubičku

Thajsko se v posledních letech stalo jednou z nejoblíbenějších turistických destinací / Depositphotos
Thajsko je známé jako země úsměvů a všem, kdo se zde rozhodnou strávit dovolenou, skutečně mnoho důvodů k úsměvu nabízí. Ať už jsou to nízké náklady na život, tropické klima, kultura či výborná gastronomie. A samozřejmě nádherné pláže a moře.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

07. října 2022   |   12:39

Thajsko je navíc příležitostí, jak dokonale poznat Asii. Největší položkou vaší dovolené bude letenka, ale i tady se dá ušetřit, pohlídáte-li si nejrůznější akční ceny. Samotný pobyt v zemi vás rozhodně nezruinuje a i s tím nejnižším rozpočtem zde můžete prožít pohádkovou dovolenou. České turisty láká Thajsko zejména v zimních měsících, kdy v asijské zemi hledáme únik před dlouhou zimou. Nezapomínejme ale, že v Thajsku toho najdete mnohem víc než jen překrásné písečné pláže a azurově modrou vodu.

Nádherné pláže nemají konkurenci

Ať už zavítáte na kterékoliv místo na thajském pobřeží, buďte si jisti, že narazíte na pláž, která vás okouzlí na první pohled. Navíc právě na plážích a v četných restauracích v jejich blízkosti, si můžete vychutnávat výbornou thajskou kuchyni. Mnohé z těch nejkrásnějších pláží se nacházejí na ostrovech a ostrůvcích thajského království.

Relax, slunce, nádherné pláže. Co víc si můžete přát?

Jednou z nich je například pláž Sunrise na ostrově Koh Lipe v Andamanském moři. Tady na vás čeká tyrkysová voda, tak známá z barevných katalogů a bělostný písek. Podobně oblíbená je pláž Maya Bay v souostroví Koh Phi Phi. Tu jste mohli vidět například i ve filmu Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Nával turistů ale způsobil málem kolaps místního ekosystému a tak byla na dva roky uzavřena. Svůj neopakovatelný půvab má i pláž Kime Bay, nacházející se poblíž města Prachuap Khiri Khan.

Krabi: opravdový skvost

Krabi je thajská provincie a zároveň její stejnojmenné hlavní město, které leží na pobřeží Andamanského moře zhruba dvě stě kilometrů od hlavního města Bangkoku. Do provincie Krabi mimo jiné spadají i souostroví Phi Phi a Ko Lanta. Je tedy jasné, že tím největším lákadlem celé provincie je krásná a unikátní příroda.

Krabi zažívá v posledních letech masívní rozvoj, zatím ale stále patří k těm klidnějším místům pro strávení dovolené v Thajsku. Provincie nabízí spoustu míst, která stojí za to navštívit. Ostrov je rájem pro všechny horolezce. Místní vápencové stěny nabízejí ideální podmínky a navíc krásnou okolní přírodu.

Nejlepší potápění na světě

Sportem číslo jedna je ale logicky potápění. Souostroví Phi Phi patří k těm nejlepším potápěčským lokalitám na planetě, ale i další místa na Andamanském pobřeží stojí za to.

Potápění v národním parku Similan

Opravdový zážitek nabízí ostrovy národního parku Similan, které se nacházejí jižně od Thajska v Adamanském moři a patří k oblíbeným destinacím potápěčů po celém světě. K nejzajímavějším místům se řadí podmořské útesy, jakými jsou například Shark Rock. Podle názvu je jasné, že tady můžete narazit na žraloka, v tomto případě na žraloka bělocípého. Najdete zde i příležitost k překrásným a vzrušujícím zážitkům při pozorování strmých stěn útesů.

Mořský svět je zde dobře chráněn díky zřízení národního parku Mu Ko Similan. Kouzlo místních korálů proměňuje tuto oblast v jeden z deseti nejkrásnějších potápěčských cílů světa. Rozmanitost mořského života je zde mimořádně vysoká a mnoho rybích druhů můžete spatřit pouze tady. Vstup do národního parku je zpoplatněn, přičemž mezi 16. květnem a 31. říjnem jsou ostrovy pro veřejnost každoročně zcela uzavřeny.

Nezapomeňte na Bankgkok

Bangkok je jedním z nejnavštěvovanějších měst na světě a jakmile dorazíte, uvidíte proč. Období, kdy sem přijíždí nejvíce turistů je během nejrůznějších festivalů a také kolem Vánoc a Nového roku. Nejoblíbenější událostí v Bangkoku je thajský novoroční festival Songkran v polovině dubna, který se slaví třemi dny všech možných forem vodních bojů a zápasů.

Pokud vás lákají památky, navštivte Wat Arun, neboli Chrám úsvitu, jednu z nejznámějších památek v Thajsku. Zdatnější mohou vystoupat po schodech na vrcholek chrámu ve výšce 270 metrů, a pokochat se krásným výhledem na město. Nad Bangkokem se tyčí věž chrámu a ráno se sluneční paprsky odrážejí od jeho pozlacených střech. Před vstupem do haly, kde trůní obrovský zlatý Buddha, zdobené krásnými nástěnnými malbami na zdech, se nezapomeňte zout a mít na sobě vhodné oblečení. To platí i pro muže, kteří musí mít dlouhé kalhoty.

Zdroj: tourismthailand.org

Další zajímavé články
Reklama