Dovolená

Omikron znovu výrazně mění cestování. Samoizolace a test i pro očkované

Kvůli variantě Omikron se v řadě zemí zpřísňují podmínky cestování / Shutterstock
Kvůli variantě Omikron se v řadě zemí zpřísňují podmínky cestování. Některé státy z důvodu šíření nové varianty zcela zakázaly vstup nerezidentních cizinců. Příkladem může být Maroko, Japonsko, Hongkong či Izrael.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

07. prosince 2021   |   17:22

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR.

Velká Británie přitvrdila

Laboratoře ve Velké Británii odhalily už 336 případů jihoafrické mutace koronaviru s názvem omikron. Podle odborníků jich ale může být i pětkrát více. Vysoce nakažlivá varianta by se ve Spojeném království mohla stát dominantní už krátce po Novém roce.  Velká Británie tak od úterního rána po lidech vstupujících do země požadovat negativní test na koronavirus. A to bude platit i pro očkované. O novém opatření, které má zpomalit šíření varianty omikron, na Twitteru informoval ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Některé státy z důvodu šíření nové varianty zcela zakázaly vstup nerezidentních cizinců

Všichni cestující budou test muset absolvovat nanejvýš 48 hodin před příjezdem do Británie. Nová povinnost, která se týká rovněž očkovaných lidí, začne platit od úterních 05:00 SEČ. Ministr také uvedl, že seznam zemí, z nichž není až na výjimky do Británie možné vůbec cestovat, Británie od pondělního rána rozšiřuje o Nigérii. Z této africké země budou moci nově přiletět jen občané Británie a Irska, které pak čeká karanténa.

Co platí pro Čechy

Pro cestování z České republiky do Británie začala od úterý tohoto týdne kvůli omikronu platit nová opatření. Lidé očkovaní proti COVID-19 teď musejí vyplnit příjezdový formulář a mít objednaný a zaplacený PCR test na druhý den po příjezdu do země. Do obdržení negativního výsledku musejí zůstat v samoizolaci.

Přísnější podmínky platí v USA

Od pondělí 6. prosince platí přísnější podmínky pro cestování do USA. Důvodem jsou první odhalené případy nákazy variantou omikron, které úřady detekovaly hned na několika místech Spojených států.

Nová pravidla budou vyžadovat, aby každý cestující, který míří do USA z jiné země, měl negativní test nejpozději jeden den před odletem. Původní opatření přitom dovolovala prokázání se až tři dny starým testem. Nová pravidla doporučená americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí vstoupila v platnost v pondělí. Nadále také platí opatření, že každý cizí státní příslušník, který cestuje do USA, musí být plně naočkován.

Změna pravidel i u dalších zemí

Kanada

Všichni plně očkovaní cestující, kteří přilétají letecky z jiných zemí než ze Spojených států, se musí podrobit příjezdovému testování. Dokud nebudou známy výsledky testu, musí být v karanténě.

Tunisko

S účinností od začátku prosince mohu do země vstoupit pouze plně očkovaní, výjimku mají děti do 18 let. Zároveň je nutné předložit negativní PCR test, který není starší 48 hodin před zahájením cesty.

Francie

Od soboty 4. prosince 2021 musí lidé při cestě z ČR do Francie (nebo i přes Francii) předložit platný certifikát o provedeném očkování, prodělání nemoci nebo test, který není starší než 24h. O povinném testování očkovaných osob se jedná a rozhodnuto by mělo být příští týden.  Přísnější podmínky zavádí také např. Irsko či Velká Británie. Před každou cestou vzhledem k aktuální situaci důrazně doporučujeme aktuální pravidla cestování do cílových destinací vždy ověřit z relevantních zdrojů.

Přísnější pravidla v Německu

V Německu začínají platit nová omezení pro neočkované. Ve většině obchodů (s výjimkou obchodů se zbožím denní potřeby) či v restauracích bude platit pravidlo 2G (ukončené očkování nebo uzdravení z COVID-19 v posledních 6 měsících). V okresech s vysokou incidencí pak budou uzavřeny kluby a diskotéky. Jednotlivé spolkové země mohou nová opatření ještě zpřísňovat. V některých regionech s velmi vysokou incidencí zavádí např. Bavorsko částečný lockdown. 

Zdroj: mzv.czcovid.gov.cz.

Další zajímavé články
Reklama