Dovolená

Varianta omikron vyvolala paniku ve světě. První země uzavírá své hranice

Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí. / Pixabay
V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

28. listopadu 2021   |   07:48

Země Evropské unie souhlasí se zastavením letů ze sedmi států v jižní Africe kvůli výskytu nové varianty koronaviru. Informovalo o tom slovinské předsednictví po jednání zdravotních expertů z členských zemí sedmadvacítky. Během pátku toto opatření navrhla Evropská komise.

Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky

Výbor zdravotních expertů z unijních zemí „souhlasí, že je potřeba aktivovat nouzovou brzdu a zavést dočasné restrikce na všechny cesty do Evropské unie z jižní Afriky“, uvedlo slovinské předsednictví. Mluvčí Evropské komise Eric Mamer upřesnil, že zákaz se vztahuje na Botswanu, Svazijsko, Lesotho, Mosambik, Namibii, Jihoafrickou republiku a Zimbabwe. Oproti českému opatření mezi nimi chybí Zambie.

Předsedkyně Evropské komise dříve během pátku řekla, že „veškeré lety z těchto zemí by měly být zrušeny do doby, než budeme mít jasno ohledně toho, jak závažné jsou mutace této varianty“. Zdůraznila, že cestující, kteří se vrátí z dotyčné oblasti, musejí dodržovat přísná karanténní opatření. Komise nemá pravomoc zákaz příjezdů členským státům nařídit, může jej však doporučit a dohlížet na jeho koordinaci.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je třeba opětovně vrátit do hry takzvaný černý seznam. Z takto označených zemí by platil pro jejich občany zákaz vstupu do Česka. „My jsme ho zrušili, protože všude začala převažovat varianta delta. Takže nemělo smysl označovat země s mutacemi,“ vysvětlil.

Izrael uzavírá hranice

První zemí, která kvůli nové variantě uzavírá hranice, je Izrael. Země zakáže na dva týdny vstup do země všem cizincům. Chce tak omezit šíření nové a potenciálně nakažlivější varianty koronaviru nazvané omikron. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení premiéra Naftaliho Bennetta. Izrael se tak stane první zemí, která kvůli nové variantě viru zcela uzavře své hranice.

Vstup na své území omezují další země

Austrálie, Thajsko, Omán, Slovensko a Maďarsko se v sobotu přidaly k zemím, které kvůli nové variantě koronaviru nazvané omikron omezují cestování do některých afrických zemí či vstup lidí z těchto států na svá území. Příjezdy do svých zemí v různé míře omezily například Nizozemsko, Itálie, Francie, Chorvatsko, Dánsko, Řecko, Německo, Švýcarsko USA, Kanada, Brazílie, Rusko ale i Česko. Do ČR je od soboty omezen vstup z osmi afrických států.

Znepokojivá varianta

Varianta omikron se mimo jiné již objevila v Botswaně, Hongkongu, Izraeli a v Evropě první detekovaný případ oznámila v pátek Belgie. Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek "znepokojivá" si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.

Omezení pro Čechy

Omezení ohledně vstupu do Česka se týká Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Mosambiku a Zambie. Zatím platí do 12. prosince. Vláda rozhodla o zavedení karantén. Lidé, kteří se z těchto zemí vrací, budou muset minimálně na deset dnů do izolace. Opatření se týká i cizinců ze zemí Evropské unie, občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do Česka zakázaný úplně.

Izolaci budou muset podstoupit lidé, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území jmenovaných států. Lidé musí před vstupem do Česka předložit negativní PCR test a doložit rezervaci na další PCR test v ČR. Ten musí podstoupit do 24 hodin od vstupu na české území.

Na další test musí nejdříve desátý, nejpozději čtrnáctý den po návratu. Do obdržení výsledku musejí být v samoizolaci, bydliště smějí opustit pouze kvůli obstarání základních životních potřeb, zajištění péče o děti a akutním cestám do zdravotnických zařízení. „Při všech těchto cestách navíc musí mít po celou dobu nasazený respirátor,“ uvedla vláda.

Zdroj: mzv.cz, reuters.comceskenoviny.cz.

Další zajímavé články
Reklama