Styl & Kultura

Nová praxe ve skiareálech. Kdo chce ušetřit, musí vsadit na dvě novinky

Čeká nás nejistá lyžařská sezóna / Depositphotos
Horská střediska v Česku i v Evropě čeká nejnáročnější sezona za mnoho posledních let. Podle dostupných informací drtivá většina lyžařských areálů chystá v následující zimní sezoně zdražení skipasů. Důvodem je zejména stávající energetická krize a vysoká míra inflace. Mimo sjezdovek si návštěvníci horských středisek připlatí rovněž za ubytování.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

24. října 2022   |   15:34

Letos se provozovatelé chat a sjezdovek místo covidu bojí inflace, hrozivých cen energií a s tím spojeného šetření domácností. To by totiž mohlo velkou část turistů a lyžařů od návštěvy odradit. S obavami se proto na letošní zimu připravují majitelé turistických chat. Všeobecné šetření už je prý vidět na množství rezervací. Podle provozovatelů obsazenost není zatím taková, jaká bývala. Velkou roli v tom hraje právě cena energií.

Před letošní zimní sezónou je ve hře mnoho neznámých

Někteří ubytovatelé zároveň zkouší zajímavý způsob, jak zachovat co nejnižší ceny. Lidé platí zvlášť za ubytování a zvlášť za spotřebované energie. Provozovatelům tento způsob umožňuje držet ceny ubytování na téměř stejné úrovni jako vloni a návštěvníky hor nutí šetřit. Čas ukáže, jak bude systém fungovat. Zatím si nově zavedenou praxi pochvalují jak provozovatelé tak i hosté.

Kromě ubytování si návštěvníci skiareálů připlatí i za skipasy. Podle průzkumu zvýší provozovatelé cenu o deset až dvacet procent. Čtyřčlenná rodina si tak na týdenní pobyt na horách musí přichystat až třicet tisíc korun. K tomu je třeba přičíst třeba cenu za dopravu a další nezbytné výdaje, bez nichž se žádná dovolená neobejde.

Ve Špindlerově Mlýně sází na e-shop 

Lyžařský areál ve Špindlerově Mlýně už třetí sezonu sází na flexibilní ceny denních skipasů. Prodej probíhá z 80 procent po internetu a cenu ovlivňuje zájem kupujících, počasí, ceny energií nebo třeba včasnost nákupu či aktuální obsazenost střediska. „Loni se s tímto systémem pohybovala cena v rozmezí od 500 korun do 1300 korun denně,“ uvedl pro Právo mluvčí skiareálu Adam Svačina. Dodal, že podobné to bude i v nové sezoně. Sezonní skipas pro dospělého tu prodávali na jaře za 12 190 korun, teď už za 13 990, na začátku hlavní sezony, tedy v prosinci by měl stát 15 990 Kč.

SkiResort Černá hora - Pec

V loňské sezoně ve SkiResortu Černá hora - Pec stál celodenní skipas koupený v pokladně 590 korun a při nákupu předem po internetu byl za 530 korun.

V nadcházející sezoně by se měla cena na pokladně zvednout maximálně o deset procent. Zdražování se nedotkne skipasů platných pouze v areálech Černý Důl a Velká Úpa, tam zůstávají na loňských hladinách. 

Skiareál Klínovec

Největší lyžařský areál v Krušných horách počítá se zdražením denní permanentky o sedm až jedenáct procent, u pokladny bude stát 1090 korun namísto dosavadních 980 korun a na e-shopu 980 korun oproti 920 korunám v minulé zimní sezoně. Skiareál Klínovec přitom nepočítá se zdražováním ubytování. 

Lyžařský areál Zadov 

Lyžařského areálu na Zadově na Šumavě. Cena skipasu pro dospělého bude ve vedlejší sezoně na jeden den (do vánočních svátků a po jarních prázdninách) 650 korun, v top sezoně (vánoční svátky a jarní prázdniny) 850 korun a v hlavní sezoně (od Nového roku do jarních prázdnin) 790 Kč.  Zadov bude znovu nabízet i další druhy skipasů, například pro rodinu se dvěma dětmi vyjde na 6 dní ve vedlejší sezoně na 8200 Kč, v hlavní sezoně na 9300 a v top sezoně na 9900 korun.

Zdroj: hradecrozhlas.cz, pravo.cz.

Další zajímavé články
Reklama