Styl & Kultura

Konec pohody v nejoblíbenější destinaci Čechů? Na stole je kontroverzní návrh zákona

Turisté by se měli připravit na to, že bezplatná idylka skončí i v Chorvatsku / Depositphotos
Češi Chorvatsko milují a země patří k nejoblíbenějším letním destinacím. Relativně krátká dojezdová vzdálenost a přijatelné ceny, to je to, co Čechy láká. Bezplatná idylka ale možná brzy skončí. Tamní ministerstvo chystá zákon, který má zpoplatnit přístup na pláž.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

24. srpna 2022   |   09:57

Vstup na oblíbenou pláž zakázán, nebo jen za poplatek. To možná hrozí v Chorvatsku, pokud projde zákon, který chystá tamní ministerstvo moře. Podle kritiků novinka povede k oplocení a zpoplatnění pláží napříč zemí. Ministerstvo to ale odmítá.

Na chorvatské pláže vstup pouze za poplatek?

Podle sdružení Pokret otoka (Hnutí ostrov), které založili obyvatelé chorvatských ostrovů na ochranu svých zájmů, zákon povede k oplocení a zpoplatnění pláží. "Naše podezření se dále prohloubilo. Údajně jasné, podrobné a transparentní předpisy nakonec povedou k černému scénáři oplocení a zpoplatnění pláží napříč pobřežím a ostrovy. V důsledku toho se téměř jistě stanou veřejnosti nepřístupnými," varuje hnutí, které ministerstvu zaslalo dokument s 25 připomínkami ohledně nového zákona. 

Hnutí konkrétně upozorňuje na články 11 a 46 příslušného zákona o námořním majetku a námořních přístavech, informuje chorvatský deník Dnevnik. Článek 11 hovoří o tom, že obecné užívání části námořního majetku může být omezeno a výjimečně může být na základě koncesí a zvláštních povolení na určitou dobu vyloučeno. Článek 46 stanoví, že plán řízení mořských zdrojů musí definovat typy mořských pláží, funkci a model řízení organizovaných mořských pláží a míru omezení a vyloučení jednotlivých pláží z obecného užívání.

Podle ministerstva ale ploty a zpoplatnění nehrozí. "Návrh zákona o námořním majetku a námořních přístavech se teprve připravuje, ale můžeme potvrdit, že v žádném případě nelze hovořit o tom, jak nový zákon usnadní oplocení a zpoplatnění přístupu na pláž," uvedlo ministerstvo.

Pravdou ale je, že v nedaleké Itálii, která s Chorvatskem sdílí Jadran, je běžnou praxí, že na většině pláží vás vstup a pobyt něco stojí. Nejenom čeští turisté by se tak do budoucna měli připravit na to, že bezplatná idylka skončí i tam. 

Znáte nejkrásnější pláže Chorvatska?

Chorvatsko se může pyšnit ojediněle krásným pobřežím. Které patří k těm nejvyhlášenějším? Ty se nachází na různých místech, včetně ostrovů. Typickým příkladem je například zátoka Lovrečina situovaná na ostrově Brač. Podobných pláží je ovšem v Chorvatsku více než dost. 

Plaža Čista, ostrov Pag

Plaža Čista se nachází mezi městy Kolan a Novalja, stačí jen dobře odbočit. Turisté ji vyhledávají pro její mírný vstup do vody, ale i díky jejímu jemnému písečnému povrchu. Ale pozor, takhle pláž má mnoho tváří a na určitých místech je již oblázková.

Zlatni Rat, Bol, ostrov Brač

Pláž Zlatni rat je bezesporu jednou z nejkrásnějších pláží, ale kvůli tomu, bohužel, i jednou z nejnavštěvovanějších. 

Sveti Ivan, Lubenice, ostrov Cres

Pláže Sveti Ivan patří k nejkrásnějším pláží ostrova Cres. Lidé ji vyhledávají pro její intimnost, kterou jí dodává právě obklopení přírodou a útesy.

Německý časopis Bild ji dokonce zařadil ve svém žebříčku 40 nejkrásnějších pláží světa hned na 15. místo.

Saplunara, ostrov Mljet

Uzavřená pláž Saplunara zůstává díky přírodě kolem tichá, klidná a poměrně nenápadná. I proto ji lidé vyhledávají. Navíc nabízí poměrně dlouhé pobřeží, takže máte slušnou šanci na trochu toho soukromí.

Stiniva, ostrov Vis

Pláž Stiniva je opravdu kuriozitou, nenabízí totiž ani tak pohled na širé moře, jako blízkost vysokých skal. Její jméno není kupodivu odvozené od blízkého města nebo okolí. Naznačuje, co se s ní děje v noci – může se vám zdát stříbrná. Oganizace Best destination in Europe ji zařadila mezi nejkrásnější pláže Evropy.

Ať už se v Chorvatsku rozjedete jakýmkoliv směrem, vždy narazíte na překrásné pláže, které vás jednoduše ohromí. Každá z nich je trochu jiná a nabízí i odlišné okolí. 

Zdroj: dnevnik.hr.

Další zajímavé články
Reklama