Styl & Kultura

Známý i neznámý Kyjev: Poznejte město, které se dnes skloňuje ve všech pádech

Kyjev je nádherné město, které každého návštěvníka překvapí a doslova ohromí / Depositphotos
Kyjev je jedním z nejstarších měst ve východní Evropě. Odjakživa byl dějištěm významných historických událostí definující situaci v přilehlém regionu. Pojďme si přiblížit v současné době válkou zkoušené město.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

19. března 2022   |   07:16

Hlavní město Ukrajiny, Kyjev, s asi třemi milióny obyvateli, je zároveň největší město Ukrajiny. Město ležící na řece Dněpr je často nazýváno "matka ruských měst", protože v minulosti bylo centrem Kyjevské Rusi, jakéhosi "protostátu" dnešního Ruska.

Známá i neznámá historie Kyjeva

Historie města na Dněpru je částečně zahalena rouškou tajemství. Dodnes se zcela přesně neví, kdy toto město vzniklo. Oficiálně se tvrdí, že Kyjev je starý přes 1500 let, jenže toto datum bylo vytvořeno uměle na základě ne zcela přesných indicií, neboť první ověřená informace o něm pochází až z 9. století. Ale i tak se Kyjev považuje za jedno z nejstarších měst východní Evropy a odtud pramení i jeho přezdívka.

Dnes, v době intervence vojsk Ruské federace, zažívá Kyjev těžké časy

Pokud jste někde zaslechli názor, že v Kyjevě není co k vidění, opak je pravdou. Na poměrně malém prostoru najdete především nádherně zdobené pravoslavné i katolické chrámy s typickými zlatými věžičkami. A věřte, že to nejsou ledajaké svatostánky. Oslní vás nejen svou krásou, ale i velikostí. Zlaté chrámy a kláštery tyčící se nad mohutným Dněprem jsou jedním slovem nádherné. Kyjev se ale může pyšnit i desítky parků plných kaštanů, které se staly symbolem města a jejichž bílo růžové květy každé jaro zaplaví kyjevské ulice, široké bulváry i zelené kopcovité ulice. 

Kyiv Pechersk Lavra

Kyiv Pechersk Lavra je rozhodně jedním z turisty nejoblíbenějších místních klášterů. Známý také jako „klášter jeskynní“, tento komplex věží, katedrál, ochranných zdí a velké sítě podzemních jeskynních kaplí je zároveň i na seznamu Světového dědictví UNESCO. Zdejší zvonice byla se svými 96,5 metry výšky nejvyšší samostatně stojící budovou své doby.

Před návštěvou nezapomeňte na to, že ženy si v komplexu musí zakrýt oblečením vlasy i nohy. Velký klášterní komplex ortodoxní pravoslavné církve ční na jednom z nejvyšších bodů Kyjeva a zlaté věžičky září do celého okolí. Zajímavostí kláštera je rozsáhlý systém podzemních uměle vybudovaných jeskyní. Počátky kláštera byly vybudovány již v roce 1051. 

Chrám svaté Žofie

Dříve největší pravoslavný chrám na Ukrajině postavený v roce 1037 a zapsaný na seznam UNESCO dnes slouží již jen jako muzeum. Interiér je zdobený bohatými freskami a taky zachovalým sarkofágem s ostatky kyjevského knížete Jaroslava Moudrého. 

Klášter svatého Michala

Jeden z nejkrásnějších pravoslavných chrámů najdete poblíž parku Volodymyrskagorka a jen kousek od horní stanice lanové dráhy. Chrámový komplex kromě typických zlatých věžiček upoutá nádhernou fasádou kombinující bílou a blankytně modrou barvu.  

Chrám svatého Ondřeje 

Chrám svatého Ondřeje a k němu přidružená ulice Andriyivskyy Uzviv je uličkou, kterou se nevyplatí minout. Dlouhá, dlážděná, jako had se v mnoha zatáčkách kopcem vinoucí ulice směrem k chrámu se spoustou uměleckých obchodů, kaváren, galerií i muzeí, má neopakovatelnou atmosféru.

Náměstí Nezávislosti

Náměstí nezávislosti je ikonické místo nejen pro Kyjev, ale pro celou Ukrajinu. Už od dob vzniku Kyjeva je přirozeným shromaždištěm pro davové události, oslavy a demonstrace. Po krvavých bojích z roku 2014 stále zůstávají na východním konci náměstí věnce a svíčky připomínající 82 obětí na životech. Místu se neřekne jinak než „Majdan“, stejné pojmenování se vžilo i pro hnutí protestující proti tehdejšímu prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.  

Celému náměstí dominuje slavný hotel Ukrajina na jedné straně, honosné městské domy na druhé straně, krásné květinové hodiny a ve středu prostranství se tyčí vysoký Sloup nezávislosti se sochou Berehynie, ženského symbolu Ukrajiny.  Náměstí protíná nejdůležitější ulice Kyjeva, třída Chreščatyk. Ty nejluxusnější prodejny z  celé Ukrajiny se nacházely právě zde. Monumentální bulvár o šířce 75–100 metrů se každou sobotu odpoledne uzavíral všemu motorizovanému provozu a sloužil pouze chodcům. 

Ať zlé časy brzy pominou

Kyjev je nádherné město, které každého návštěvníka překvapí a doslova ohromí. Dnes, v době vpádu vojsk Ruské federace, zažívá město těžké časy, ale věříme, že je to jen dočasné. Přejeme obyvatelům, aby tyto zlé časy rychle pominuly a město se mohlo vrátit k běžnému životu a oni mohli opět svobodně dýchat.

Zdroj: visitkievukraine.comtravelmag.cz, treking.cz.

Další zajímavé články
Reklama