Dovolená

Chcete poznat něco opravdu výjimečného? Vydejte se do přírodního ráje planety

Poznejte unikátní ostrov, na kterém příroda vypadá jako z jiné planety / Depositphotos
Malebný ostrov Madagaskar je čtvrtý největší na celém světě a zároveň největší ostrov v Indickém oceánu. Najdete zde naprosto unikátní faunu a flóru, deštné pralesy plné lemurů, chameleónů, endemické druhy ptactva, baobaby, skalní města, jeskyně s křišťálově modrými lagunami a krásné pláže Indického oceánu.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

31. října 2022   |   06:06

Madagaskar je nejen živoucí přírodní laboratoří se stovkami jedinečných rostlin a živočichů, je to také místo, kde původní obyvatelstvo tvoří přibližně dvacítka etnických skupin, které si dodnes zachovávají svoje tradice a zvyky. 

Přírodní ráj planety

Ač je Madagaskar největším ostrovem u afrického kontinentu, během jeho návštěvy si jako v Africe příliš připadat nebudete. Typickou africkou faunu, zejména velká zvířata jako jsou třeba žirafy nebo sloni, zde nečekejte. 

Čtvrtý největší ostrov na světě nabízí unikátní faunu i flóru

Madagaskar je pověstný jako jedna z největších přírodních rezervací na světě, s původními druhy zvířat a rostlin, které jinde ve světě nenajdete. Ostrovu se někdy přezdívá sedmý nebo dokonce osmý kontinent. Nalézá se sice jenom kousek od Afriky, ale geologicky, přírodovědně ani etnologicky s ní má jen málo společného. Zdejší zvířena a květena se nepodobá ničemu jinému na světě a lidé, kteří tu žijí, nejsou ani černoši, ani běloši, ani skuteční Asiaté. Madagaskar je skrytý ráj oddělený od okolního světa a to jej činí zcela unikátním.

Vydejte se za lemury chameleony

Lemuři a chameleoni jsou vedle baobabů symbolem Madagaskaru. Lemury najdeme ve všech částech ostrova a nežijí nikde jinde na světě. Nejznámějším je lemur kata, který je jako jeden z mála aktivní ve dne, naprostá většina z asi dvaceti druhů je aktivní v noci. Zajímavostí je původ jejich jména.

Lemuři se totiž v noci hlasitě ozývají strašidelnými, lidský nářek připomínajícími hlasy. A protože staří pověrčiví Římané nazývali duchy zemřelých "lemures", tak první Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli a uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, dali jejich původcům toto jméno. Za lemury se můžete vydat například do národního parku Andasibe, ležícího přibližně tři hodiny cesty na východ z hlavního města. Tady žije jedenáct druhů těchto poloopic a jejich pozorování patřilo k nejzábavnějším za celou dobu našeho pobytu. Zdejší 'hošani' se tu vůbec nebojí, takže jsme je museli doslova sklepávat z foťáků a kamer, abychom si je mohli vyfotit.

Madagaskar je také domovem přibližně poloviny ze 150 známých druhů chameleonů. V rezervaci Andasibe můžete také vidět jednoho z největších druhů těchto ještěrů, kterým je chameleon parsonův (Calumma parsonii) nebo naopak jednoho z nejmenších, jimiž jsou maličké brokésie.

Země baobabů

Místo, které si na Madagaskaru nesmíte nechat ujít, je oblast v okolí města Morondava – země baobabů. Tyto statné stromy s mohutným kmenem plným vody, které se do koruny rozvětvují až u vrcholku, vypadají jako z jiného světa. Sedm z osmi druhů, které rostou na planetě, pochází z Madagaskaru, z toho šest jich roste jedině tam.

Oproti době před sto lety jich tu ale zůstalo jen málo. Podstatnou část jich v koloniálních dobách vytěžili Francouzi. Dnes je těžba omezená na minimum. Naděje, že by ostrov někdy znovu zarostl baobaby, je malá, protože půda v jejich okolí je mnohdy rozmáčená, využívaná jako rýžová pole a tam semena baobabů nemohou vzklíčit.

I když není Madagaskar blízkou destinací, pokud jej navštívíte, určitě nebudete zklamáni. Madagaskar je prostě po všech stránkách jedinečný. 

Zdroj: madagaskar.com.

Další zajímavé články
Reklama