Dovolená

Hit letošní zimy. Tenhle ostrov u Čechů fakt frčí

Už jste objevili kouzlo Zanzibaru? / Depositphotos
Naprostým hitem letošní zimy je exotický ostrov Zanzibar ležící nedaleko tanzanských břehů ve vodách Indického oceánu. Tanzanie je vyhlášena svým benevolentním přístupem k nemoci COVID-19 a nevyžaduje negativní test před vstupem do země. Únorová dovolená na Zanzibaru splní všechny vaše cestovatelské sny.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

18. února 2022   |   12:07

Zanzibar není jen jedním ostrovem ve vodách Indického oceánu, Zanzibar je celým souostrovím oplývajícím bílými písky pláží, kokosovými palmami a rozmanitou přírodou. Mělké korálové zahrady v lagunách rozkvétají barvami drobných rybiček, na návštěvu připlouvají i želvy a delfíni skákaví.

Dovolená na Zanzibaru splní všechny vaše cestovatelské sny

Vzduch nad Zanzibarem voní sladkou vanilkou, skořicí, muškátovým oříškem a štiplavým aromatem hřebíčku. Luxusní hotelové resorty se tu střídají s fascinujícími ruinami dávné historie, kultura a tradice vás ohromí. Zanzibar je zkrátka rájem, ideální dovolenkovou destinací, kde vás nabijí energií paprsky slunce a vlny tyrkysového oceánu ukonejší.

Nekonečný slunce svit

Svahilsky se slunce řekne „jua“. A právě jua si na Zanzibaru užijete opravdu hodně, tedy pokud na něj nezamíříte v monzumovém období od března do května. Nic menšího než opalovací krém s vysokým faktorem na zdejší ostré paprsky neplatí. Výhodou na Zanzibaru je i fakt, že přestože podél pláží rostou hotelové komplexy, je zde stále dost pláží a zátočin, kde se nebudete muset vyhýbat slunečníkům stovek dalších turistů. 

Prales Jozani

Zanzibar je zemí s opravdu nádhernou přírodou. Budete-li mít možnost projížďky džípem, která je spojená s pozorováním divokých zvířat a přírody, rozhodně ji neodmítněte. Úchvatný je hlavně prales Jozani se svojí chloubou, guarézou červenou, opicí, která žije jenom zde. V zoo Cheetah´s Rock máte zvířata doslova na dosah ruky. 

Dechberoucí historie

Zanzibar byl ve své době centrem vývozu otroků do Arabských zemí a dále. Každoročně  tudy prošlo až 60 tisíc nešťastníků. Zastavit nehumánní obchodování se podařilo až britským kolonizátorům. Méně se už ale ví, že byl tento ostrov v 19. století centrem Ománské říše. Snoubení arabské a africké kultury s prvky z Indie vytváří jedinečný ráz Zanzibaru. Ománci také zasadili první hřebíčkové plantáže a položili tak základy ke kořeněné velmoci, jakou se ostrov v průběhu let stal. Úžasným architektonickým prvkem v ulicích jsou indické a zanzibarské vchodové dveře s bohatým zdobením. Jejich počet se ale dlouhodobě snižuje.

Autentické UNESCO

Centrum hlavního města Zanzibar (nesoucího stejný název jako ostrov) se jmenuje Stone Town a je zapsáno světového dědictví UNESCO. Naprostým právem.

V jeho křivolakých úzkých uličkách ale najdete kromě obchodů, bazarů a mešit i zanzibarský život v jeho čisté podobě. Západní civilizace má na tento kousek země stále malý vliv, a proto tu narazíte na hlučně si hrající špinavé děti, hlasité obchodníky, řemeslníky v líném pracovním tempu i odpočívající starce.

Věděli jste, že...?

Farrokh Bulsara se na Zanzibaru narodil a strávil tu útlé dětství, než se na čas vrátil do domoviny svých rodičů - do Indie, kde začal navštěvovat pro něj velmi důležité hodiny klavíru. Zanzibar se chlubí hned několika místy, kde se Farrokh narodil, je tu i několik jeho restaurací. Město však není zahlcené jeho odkazy a suvenýry, jak to často bývá na západě. Farrokhovy stopy tu musí turista spíše dobrodružně hledat. Že vám není jasné, kdo to Farrokh Bulsara vlastně je? Možná ho budete znát pod jeho uměleckým pseudonymem, pod kterým získal řadu ocenění, ale hlavně nesmrtelnou přízeň fanoušků - Freddie Mercury.

Další zajímavé články
Reklama