Dovolená

Buďte v obraze. Do kterých zemí můžete cestovat bez omezení a kde budete muset vytáhnout roušky

Letní dovolenková sezona se blíží / Depositphotos
Také už se nemůžete dočkat letní dovolené? Poslední roky to bylo s cestováním trochu složité, teď se snad vše vrací do starých kolejí. Pro hladký průběh dovolené je ovšem důležité sledovat aktuální covidové předpisy. Připravili jsme pro vás velký cestovatelský přehled opatření.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

02. května 2022   |   08:34

Cestovní ruch se postupně vzpamatovává po dvou letech pandemie, konečně se zmírňují podmínky pro cestování, některé země je zjednodušují a některé úplně ruší. A Češi jsou při chuti a v současné době cestují mnohem víc než před pandemií. 

Novinkou je, že mnoho evropských zemí nevyžaduje očkovací certifikáty

Řada států v Evropě nepožaduje po cestujících žádné covid pasy, přesto nadále zůstávají některé oblíbené turistické destinace, kde budete očkovací certifikát či negativní test potřebovat. 

Kam lze vyrazit bez jakýchkoliv podmínek?

Do některých zemí mohou cestovatelé vstoupit bez jakýchkoliv restrikcí. Nepotřebují se prokázat ani očkováním či negativním testem. Tyto státy se v podstatě vrátily k pravidlům před příchodem koronavirové pandemie. Pro některé případy by však lidé měli mít roušku či respirátor. Které země to jsou? 

Bulharsko

Balkánský stát nedávno zařadil Českou republiku mezi země, jejichž občané se nemusí prokazovat covidovým pasem. Výjimka však zatím platí pouze do poloviny května. V zemi již není ani povinné nošení roušek.

Chorvatsko

Povinnost nošení roušek nebo respirátorů platí pouze ve zdravotnických zařízeních.

Itálie

Itálie od 1. května ruší veškeré vyžadování covid pasů a také povinnosti nosit roušky venku i ve vnitřních prostorech.

Dánsko

Nošení ochrany úst je povinné pouze v letadlech, v nemocnicích či v sociálních zařízeních.

Černá hora

Roušku si lidé musí nachystat například v hromadné dopravě, v hotelech či v zdravotnických a sociálních zařízeních.

Maďarsko

V Maďarsku jsou všichni jsou povinni, s výjimkou nezletilých osob mladších šesti let, nosit roušky v sociálních a zdravotních zařízeních. Vstup do hotelů, restaurací a lázní je bez omezení.

Polsko

Kromě zdravotnických zařízení a lékáren není vyžadováno nošení ochranných pomůcek.

Slovensko

Také Slovensko na konci dubna zrušilo povinnost nošení respirátorů v interiérech či v MHD. Povinnost nošení respirátorů a roušek stále platí v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Slovinsko

V zemi je nadále nutné nosit chirurgické roušky ve vnitřních prostorech včetně hromadné dopravy. Pokud se chystáte navštívit zdravotnické či sociální zařízení, potřebujete prokázat svou bezinfekčnost.

Švýcarsko

Není potřeba nosit roušky v podstatě nikde, ani v dopravě či ve zdravotnických zařízeních.

Velká Británie

Není povinné nosit ochranu úst, přesto britské úřady doporučují používat roušky ve vnitřních prostorách.

Země, kde budete potřebovat covid pas

V dalších turistických destinacích se sice turista obejde bez očkování, ale bude potřebovat antigenní či PCR test, prokázání o prodělání nemoci, případně splnit další podmínky pro vstup. Mezi tyto státy patří: Francie, Portugalsko, Rakousko, Španělsko či Turecko. Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování. Turecko nevyžaduje třetí dávku. 

Komplikace v něterých turistických destinacích

Celou situaci pro neočkované osoby komplikují některé státy, do kterých je možné sice přicestovat bez problémů, ale lidé poté bez covid pasu nebudou moci využít některé služby. Pravidla se liší v jednotlivých zemích. Mezi tyto státy patří řada oblíbených turistických destinací: Kypr, Malta, Německo či Řecko. U Řecka navíc platí, že všichni cestující mohou být při příjezdu do Řecka podrobeni kontrolním testům na koronavirus a jsou povinni tyto testy strpět. Osobám, které se nemohou prokázat platným potvrzením o dokončeném očkování nebo prodělaném onemocnění, není umožněn vstup do  kulturních, sportovních či zábavních zařízení. Roušky jsou povinné ve všech vnitřních prostorách.

Pravidla v dané zemi je však potřeba sledovat do posledního dne před odjezdem. Vzhledem k vývoji epidemické situace se také podmínky pro vstup do jednotlivých zemí mohou postupně vyvíjet. Aktuální informace najdete na webu Ministerstva zahraničí České republiky. 

Zdroj: mzv.cz, cnniprima.cz.

Další zajímavé články
Reklama