Dovolená

Jak se promítá válka do letní sezony? Češi mění své zvyky

Jak ohrozí letošní dovolenou válka? / Depositphotos
Už téměř dva měsíce žije Evropa válkou, která mění nejen životy milionů lidí na Ukrajině. Obavy z války ovlivňují i českou společnost a promítají se do plánování dovolených. Češi mají chuť cestovat, ale s nákupem dovolených váhají. Pečlivě volí i země, do kterých se chtějí vydat.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

20. dubna 2022   |   13:59

Cestovní ruch se postupně vzpamatovává po dvou letech pandemie, konečně se zmírňují podmínky pro cestování, některé země je zjednodušují a některé úplně ruší. A Češi v současné době cestují mnohem víc než před pandemií. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. Podle ředitele Čedoku Stanislava Zemana jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve.

Češi mají po pandemii velkou chuť cestovat

„Češi navíc mají opravdu chuť cestovat. Vidíme to na našich prodejích na letní sezónu, které jsou vyšší než před pandemií. Za leden jsme překonali prodeje z roku 2019 o 50 procent, za únor jsme dokonce na dvojnásobku. Chystáme navíc řadu novinek, dálkové přímé lety do exotiky i v létě, novou egyptskou destinaci Marsa Matrouh u Středozemního moře a nové hotely v zahraničí i tuzemsku. Do nabídky jsme zařadili znovu Chorvatsko vlakem a vrací se konečně poznávací zájezdy nejen po Evropě. Do prodeje dáváme USA i Kubu," informuje Zeman.

Češi zatím s nákupem váhají

Změnila se ale nákupní metoda. „Lidé, kteří nemusí, tak s nákupem dovolené váhají zhruba měsíc nebo dva před možným odjezdem. Cestují navíc do zemí, na které jsou zvyklí, protože nechtějí nic riskovat," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Zdražování se nechystá

Podle zástupců cestovních kanceláří se zatím válka na Ukrajině do cen dovolených nepromítla. „Dosud se extrémně nezdražuje a věříme, že to tak bude i v létě. Přesto zákazníkům doporučujeme, aby si dovolenou koupili co nejdříve, zejména rodiny s dětmi,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře EximTours Petr Kostka. To, že cestovní kanceláře nehodlají zdražovat, potvrdil i Jan Papež. „Lidé pracující v cestovních ruchu podléhají velké konkurenci. Tím pádem je zde vysoký tlak na to ceny nezvyšovat,“ uvedl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zdražovat se nechystá ani cestovní kancelář Čedok. „V letošní letní sezóně neplánujeme u leteckých pobytových zájezdů na klienty Čedoku promítat zvýšené ceny paliva či jiných nákladů. Aktuální vývoj se nedotkne rozhodně ani klientů, kteří si svůj zájezd již zakoupili. Uzavřené smlouvy v souvislosti s nárůstem ceny paliva tedy upravovat nebudeme, i přes to, že to všeobecné obchodní podmínky se souhlasem klienta umožňují," ujišťuje Stanislav Zeman.

Některé zájezdy mohou dokonce zlevnit

Kvůli válce ubyde ruských turistů bude zejména v oblíbených lokalitách, které pro dovolenou vyhledávali, tedy třeba v Egyptě nebo v Turecku. Může tento úbytek znamenat zlevnění zájezdů? Podle Zemana cenu zájezdů změna návštěvníků neovlivní, některé hotely mohou však nabídnout výhodnější podmínky či služby, aby kapacitu těsně před sezónou naplnily. Podobně by na akční nabídky mohly reagovat i cestovní kanceláře.  

Covidová opatření v Evropě

Aktuální novinkou je, že mnoho evropských zemí nebude vyžadovat očkovací certifikáty, PCR nebo antigenní testy a příjezdové formuláře. Jak je to s opatřeními v oblíbených destinacích Čechů?

Chorvatsko nevyžaduje očkovací certifikát, příjezdový formulář, nebo test od 9. dubna. Bulharsko od 13. dubna. V Itálii bude konec všech dokumentů od 1. května a v Řecku o den později. Příjezdové formuláře zpět do Česka už nemusíte vyplňovat ze žádné země. 

Zdroj: mzv.czcnniprima.cz, newstream.cz

Další zajímavé články
Reklama