Dovolená

Přestaňte počítat peníze a zažijte dovolenou snů. Díky inflaci si v této destinaci budete připadat jako v ráji

Turecko je nádherná země, do které se zamilujete / Pixabay Alimcvk
Turecko se v loňském roce vyšplhalo na čtvrtou příčku v oblíbenosti letních dovolených. A letos se do země vydá ještě více Čechů. Díky rekordnímu propadu turecké liry vůči české koruně je totiž nyní v Turecku pro Čechy levně jako nikdy.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

03. ledna 2022   |   20:03

Meziroční míra inflace v Turecku v prosinci vystoupila na 36,08 procenta z listopadové hodnoty 21,31 procenta. Oznámil to v pondělí turecký statistický úřad. Výsledek citelně překonal očekávání. Inflace je tak nyní nejvýše za téměř 20 let a jde ruku v ruce s propadem kurzu turecké liry.

V Turecku je pro Čechy levně jako nikdy

Turecko nyní prochází hospodářskou krizí. Lira se dnes krátce před 10:30 SEČ prodávala v kurzu 13,45 liry za dolar. Loni turecká měna k dolaru ztratila zhruba 44 procent hodnoty, prudkými výkyvy prošla zejména v listopadu a prosinci. Turecká lira se propadá na svoji nejslabší úroveň i vůči české koruně. Z výrazného poklesu kurzu tak mají značný prospěch turisté. Oslabování liry je příznivou zprávou pro Čechy, které berou zemi doslova útokem.

Turecko potěší nejen nákupy

Kromě nákupů vás samozřejmě Turecko potěší i z hlediska kultury, kulinářství, krajiny či památek. Bylo by těžké spočítat všechny atrakce, které Turecko svým turistům nabízí. Co se během dovolené v této krásné zemi vyplatí navštívit?

Istanbul

Toto místo, kde se setkává východ se západem je něco, co je třeba alespoň jednou za život zažít. Kdo by nikdy neslyšel o proslulém chrámu Hagia Sophia, úchvatné katedrále proměněné na mešitu, jež je symbolem Konstantinopole, nebo o Modré mešitě postavené v 17. století?

Další atrakcí je pak Velký bazar, jedno z největších zakrytých tržišť na světě, kde si můžete koupit všechno, od šperků a koření až po koberce a starožitnosti. Mimo spousty pamětihodností, jimiž tato historií bohatá metropole oplývá, nabízí Istanbul také jednu z nejlepších scenérií v Turecku, ať se jedná o lodě proplouvající Bosporskou úžinou při západu slunce nebo o Galatskou věž.

Antalya

Spolu s Istanbulem je Antalye jednou z nejpopulárnějších turistických oblastí v Turecku. Nejlepším způsobem, jak prozkoumat krásy tohoto regionu, je vyjet si lanovkou na vrchol hory Tahtali, odkud pak máte překrásný panoramatický výhled na celé pobřeží. Po výstupu na vrchol si můžete prohlédnout rozvaliny starověkého města Phaselis a také nádherné pláže poblíž. Pro milovníky slunce je tu pláž Lara, ideální destinace, jež nabízí křišťálově čisté moře a pokud se vám podaří sem přijet v top sezóně v létě, můžete se podívat i na písečný festival Antalye, kdy talentovaní umělci vytváří z písku postavy v životní velikosti, aby ohromili návštěvníky této pláže.

Smyrna

Přímořské město Smyrna v Turecku je jedním z nejrychleji se rozvíjejících přístavů velkých výletních lodí v celém Egejském moři. Projděte si starobylé uličky a navštivte jedny z nejrozsáhlejších římských rozvalin.

Nezapomeňte také navštívit Pamukkale, úžasný přírodní úkaz, jež je na světě velmi ojedinělý. Je to celý systém malých teras, vodopádů a bazénků s teplou termální vodou, jež stéká po svazích hory a jelikož je bohatá na vápník, tvoří se z ní na skále sněhově bílé usazeniny travertin. Další atraktivní památkou v oblasti je Hodinová věž ve Smyrně stojící v idylické lokalitě, která je ideální pro odpočinek, popíjení chlazených nápojů a pozorování kolemjdoucích.

Göreme

Jako město vytesané do skály je Göreme vstupní branou do národního parku Göreme, jež je se svými skalními kostely z 10. a 11. století   památkou na seznamu světového dědictví UNESCO. Kromě toho, že je tento park oblíbenou destinací mezi turisty a batůžkáři, je také skvělým místem, kde můžete ochutnat tradiční tureckou kuchyni a víno. Město samotné leží v historickém regionu Kappadokie, ve kterém překrásná krajina zformovaná erozí, Göremské údolí a jeho okolí obsahují množství skalních svatyní, jež jsou jedinečnou ukázkou Byzantského umění v post-ikonoklastickém období. Je to ráj na zemi pro všechny milovníky historie a architektury.

Zdroj: worldnomads.com, ceskenoviny.cz.

Další zajímavé články
Reklama