Dovolená

Buďte v obraze. Od pondělí dochází k další změně na cestovatelském semaforu

Od pondělí se zjednoduší neočkovaným lidem návrat do České republiky / Pixabay Gerald Friedrich
Od pondělí se zjednoduší neočkovaným lidem návrat do České republiky z Azorských a Kanárských ostrovů. Na takzvané mapě cestovatele budou tato území oranžová, což značí střední míru rizika nákazy koronavirem. V páteční tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

12. prosince 2021   |   09:46

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. K územím s nízkým rizikem nákazy patří v Evropě pouze Vatikán. Z mimoevropských zemí pak Argentina, Austrálie, Bahrajn, Chile, Indonésie, Jižní Korea, Kanada, Katar, Kolumbie, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Peru, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay. V oranžové kategorii budou pouze Azory a Kanárské ostrovy.

Země podle barev

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou, a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Od pondělí se zjednoduší neočkovaným lidem návrat do České republiky

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Bulharsko, Finsko, Itálie, Malta, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko a Baleárské ostrovy.

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Francie a Madeira. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Dánsku, Estonsku, Chorvatsku, Irsku, Islandu, Kypru, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, Lucembursku, Maďarsku, Monaku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Rakousku, Řecku, San Marinu, Slovensku, Slovinsku, Švýcarsku a ostatním třetím zemím mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář s výjimkou individuální dopravy. 

Podmínky při návratu se kromě cest z některých jihoafrických států netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Rakousko ruší plošný lockdown

Rakousko ruší plošný lockdown, o stupních opatření si rozhodují jednotlivé spolkové země samy. Dle vyjádření spolkového kancléře Karla Nehammera stávající lockdown pro všechny skončí v sobotu 11. prosince. Poté bude opět možné otevřít obchody, služby, restaurace či hotely. Jednotlivé spolkové země mohou zpřísnit tzv. minimální standard. Beze změn ho převezmou Vorarlbersko, Tyrolsko a Burgenland. 

Spolková země Vídeň od pondělí 13. prosince otevře obchody, služby, sportovní a kulturní zařízení pro očkované/uzdravené, otevřít mohou také vánoční trhy, nápoje a jídlo však není možné konzumovat na místě, prodej je možný pouze ve formě take away. Vídeňské restaurace a hotely se očkovaným/uzdraveným otevřou až o týden později, 20. prosince. Nadále zavřené zůstanou noční podniky. Horní Rakousko prodlouží lockdown pro všechny do 17. prosince. Spolkové země Salcburk, Dolní Rakousko a Štýrsko otevřou nejdříve obchody, další sektory až od 17. prosince. 

Zdroj: mzv.czplf.uzis.cz.

Další zajímavé články
Reklama