Ven z města

Navštivte kolébku zimních sportů. Lyžování v luxusním středisku je zážitek na celý život

Solventním zájemcům nabízí středisko Svatý Mořic letiště / Depositphotos
Každý lyžař by měl někdy vyrazit do Švýcarska, a to i přes to, že tato země nepatří mezi levné destinace. A navštívit by měl středisko Svatý Mořic, kde před více než 150 lety vynalezli zimní dovolenou. I proto se malebné městečko stalo ikonou alpského lyžování.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

01. prosince 2022   |   10:23

Byli tu snad všichni. Charlie Chaplin, Brigitte Bardotová, J. F. Kennedy, Alfred Hitchcock či německý filozof Nietzsche. Vítejte ve Svatém Mořici. V místě předraženého luxusu, který chce zažít každý. Nejluxusnější zimní středisko je dnes nazýváno „Top of the World“, neboli světová jednička. Mořic je módní, elegantní, exkluzivní. Nikde jinde nenajdete na tak malém území takovou hustotu špičkových hotelů, které se měří hvězdičkami. 

Ráj pro milovníky zimních radovánek

​Díky své malebnosti a poloze je rájem pro všechny milovníky zimních radovánek. V roce 1928 a 1948 se ve Svatém Mořici konaly zimní olympijské hry. A ačkoliv se to nezdá, i v zimě si tady přijdou na své příznivci koňských dostihů.

Svatý Mořic patří k nejluxusnějším střediskům na světě

A to dostihů ne ledajakých. Každý rok se zde pořádá třídílný seriál prestižních zimních dostihů, pro které se už dávno vžil název "White turf" čili "Bílé dostihy" a jejichž tradice je více než stoletá. Poprvé se konaly již v roce 1907. V případě těchto dostihů však nečekejme, že se konají na klasickém dostihovém závodišti. Jako podklad slouží kopytům dostihových koní zamrzlá hladina jezera. Tloušťka ledu ale musí být alespoň šedesát centimetrů.

Zapovězeno není středisko ani lyžařům, kteří nedisponují tučnými konty. Díky své tradici je dnes Svatý Mořic připraven na všechny kategorie hostů a každému z nich nabídne úměrně vysoký standard kvality. Lyžaři, nelyžaři, zimní, letní, na třídní příslušnost nehledě. Solventním hostům se nabízejí ty nejluxusnější hotely nebo letiště v přilehlém Samedanu, zatímco běžní občané ocení třeba skipas za mimořádně výhodných podmínek.

Pyšní se mnoha NEJ

Svatý Mořic v sobě sdružuje tolik nej a tolik unikátního obsahu, že asi není druhé středisko, které by ho rozsahem a spektrem nabídky dokázalo napodobit.

Nejslunečnější klima

Svatý Mořic se chlubí mimořádně vysokým počtem slunečných dní, který udává 322 v roce. Zčásti je to marketingové heslo, které ale není úplně vymyšlené. Jeho „šampaňské“ klima je skutečně nadprůměrně příjemné díky poloze na rozhraní alpského severu a jihu.

Největší whisky bar na světě

Unikát, který je dokonce veden v Guinessově knize rekordů, najdete v hotelu Waldhaus am See. Claudio Bernasconi pro svůj whisky bar posbíral po světě celých 2 500 druhů whisky. Jeho vášeň k whisky se probudila na studiích v Indii, kdy nejdříve plně pochopil funkci whisky jako prostředku desinfekce a hygieny. Nápad vybudovat největší whisky bar přišel až později a v roce 1996 už přišel první zápis do knihy rekordů. V hotelu si můžete objednat ochutnávku nebo zakoupit některou z tisíce modelů zejména skotské single malt whisky, ale také blended, irské whisky, bourbonu i dalších obilných destilátů z celého světa.

Nejdelší osvětlená sjezdovka Švýcarska

Mimořádný lyžařský zážitek můžete vstřebat každý pátek večer na Corvatschi. Z první mezistanice vede do údolí 4kilometrový sjezd po nejdelší osvětlené trati ve Švýcarsku. Velký lyžařský mejdan se táhne až do následujícího dne, konkrétně až do dvou hodin ráno. Začíná se v sedm večer a lyžování můžete kombinovat s návštěvou některé z tamních restaurací. Sjezdovku si lze dokonce pronajmout pro soukromou akci, nebo třeba jen pro sebe.

Vířivka s nejkrásnějším výhledem

Venkovní perličková koupel u hotelu Berghaus Diavolezza (2 978 m n. m.) je vskutku superlativním zážitkem. Do vany ze dřeva a mosazi, která je ohřívána vlastními „kamínky“ na dřevo, se pohodlně vejde 6 lidí. Jen polovina z nich však hledí na famózní panorama okolo nejvyššího vrcholu Graubündenu, Piz Berniny. 

Nejlevnější vyjížďka vlakem

Skipas platí i na vlak. A protože středisko Diavolezza leží užuž v průsmyku Bernina, výlet tam vlakem znamená nějakých 40 minut vlakového zážitku. Kupodivu ale platnost skipasu na stanici Diavolezza nekončí a pokračuje přes Berninský průsmyk až do stanice Alp Grüm, kde je vyhlídka na slavnou železnici a restaurace k občerstvení. Po trati legendárního červeného vláčku Rhétské dráhy – Bernina Expressu – můžete jet ze Svatého Mořice asi hodinu jedním směrem.

Ačkoli je tento areál známý jako místo pro ty bohatší, v dnešní době si zde přijdou na své i obyčejní smrtelníci, na které zde čekají klidné apartmány a penziony. Nemusíte se proto bát, že týden na horách váš rodinný rozpočet zruinuje.

Zdroj: stmoritz.com.

Další zajímavé články
Reklama