Pobyt

Světový unikát, který vám vyrazí dech. Co všechno byste měli vědět o českém pavilonu na EXPO 2020

Proměnit suchou poušť v kvetoucí zahradu? Nic nemožného. / Foto: Expo 2020
Očekávaná Světová výstava Expo 2020 pořádaná v Dubaji začala a půlroční účast České republiky ukáže, jestli se dlouhé přípravy vyplatily. Ústředním motivem českého pavilonu je zařízení vyrábějící s pomocí solární energie vodu, což je ve vyprahlých emirátech s horkým podnebím aktuální téma.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

11. října 2021   |   11:56

Proměnit suchou poušť v kvetoucí zahradu? Ano, i to je možné. Český pavilon na světové výstavě v Dubaji předvede, jak mohou inovace zlepšit budoucnost lidstva. Mrak z kapilár z oceli, který stíní zahradu. Zelenou, plnou života. A klidně i v poušti. To vše díky technologickému „vodnímu zázraku“, který Česká republika oficiálně představila světu právě na výstavě Expo 2020 v Dubaji. Ostatně inovace jsou pro tuhle ambiciózní metropoli velké téma. 

Český pavilon je unikát

Český pavilon návštěvníci najdou v zóně „Sustainability“ na pozemku s plochou 2 200 metrů čtverečních a je stejně jako na Expo 2015 v Miláně první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště.

Expo 2020 s ročním zpožděním otevřelo své brány

Podle generálního ředitele účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO Jiřího Františka Potužníka je český pavilon unikátní v tom, jaký představí koncept. Je to systém Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R.), který za využití solární energie vyrábí ze vzduchu vodu, což by mohlo být užitečné právě pro takové země, které trápí nedostatek vody.

Již nyní systém S.A.W.E.R. překovává nejoptimističtější odhady a vyrábí ze vzduchu denně více než 900 litrů vody,“ uvedl Potužník. Na vše důstojně dohlíží socha Jaroslava Róny –Robot, za kterou najdou návštěvníci neobyčejnou podívanou: kmeny subfosilního dubu staré více než šest tisíc let.

Srdce pavilonu 

Srdce pavilonu tvoří ocelové kapiláry, které nechávají po sobě a po skleněných embryích stékat chladnou vodu, prorůstají stěnami a vytváří Mrak stínící návštěvníky i zahradu. Dílo Jana Dostála je největší ručně tvarovanou sochou z nerezové oceli na světě. Představeno bude také robotické rameno 3D tiskárny s náplní z bioplastu a pouštního písku. Jedna z technologií je pak robotická linka, jež čte, jak „mluví rostliny“ – tedy jestli mají dost vody, hnojiva či jak reagují na okolní zvuky.

Zatímco přízemí národního pavilonu zdobí kašna s názvem Srdce pavilonu, do prvního patra návštěvníci vstupují kolem skleněné instalace od společnosti LASVIT. Návštěvníci uvidí rovněž interaktivní stěnu osobních 3D tiskáren od společnosti Průša Research, které budou vytvářet trojrozměrné prvky skládačky, kterou budou návštěvníci pavilonu sestavovat na místě v reálném čase, nebo abstraktní malbu Adély Olivy s názvem Six Elements.

Ukázka českého sklářství

Neobvyklou atrakci představuje také ukázka českého sklářství v podání Vlastimila Beránka a firmy Crystal Caviar. Své zastoupení bude mít také šperkařství v zastoupení České asociace starožitníků, která vytvořila kolekci secesních šperků s granáty.

Roční odklad se vyplatil

Výstava EXPO 2020 se otevřela s ročním odkladem 1. října 2021 a potrvá do 31. března 2022. Konat se bude ve Spojených arabských Emirátech. Poprvé v historii je tak hostitelem arabská země. Ústředním tématem světové výstavy je Connecting Minds, Creating the Future – Propojování myšlenek, vytváření budoucnosti.

Zdroj: expo2020.dubai.com, czexpo.com, planetware.com.

Další zajímavé články
Reklama