Dovolená

Schází vám teplo? Vsaďte na destinaci, která je v pošmourném podzimu sázkou na jistotu

Ostrov Tenerife je úžasný svou rozmanitostí / Depositphotos
Chybí slunce a teplé počasí? Nezoufejte. Právě teď je ten nejlepší čas vyrazit k moři a užít si klidnou dovolenou. Musíte vyřešit pouze jedno velké dilema. Kam se vydat.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

20. září 2022   |   10:21

Dovolené na podzim mají své kouzlo. Nejen, že letoviska nejsou tak přeplněná, pobytové zájezdy vás vyjdou levněji než v létě. Další výhodou dovolené v září nebo říjnu je příjemné teplé počasí. Stále se ještě vykoupete v prohřátém moři, ale už se nemusíte bát úmorných veder. Navíc místní památky či národní parky poznáte v klidnějším rytmu a oceníte i nižší ceny v restauracích a kavárnách v místě pobytu. 

Sázka na jistotu

Češi si poslední dobou velmi oblíbili Kanárské ostrovy. A není se čemu divit. Příroda na ostrovech je opravdu jedinečná. Pokud se rozhodnete vyrazit právě sem, musíte vyřešit jedno velké dilema. Na který z ostrovů se vypravit? Všechny Kanárské ostrovy jsou krásné. A vybrat mezi nimi není opravdu jednoduché. Mezi nejoblíbenější a tradičně nejnavštěvovanější patří Gran Canaria a Tenerife. Chybu ale neuděláte ani návštěvou ostrova Fuerteventura s překrásnými plážemi nebo Lanzarote.

Ostrov tisíce zážitků

Tenerife je svou rozlohou největší ze sedmi Kanárských ostrovů, často se o něm mluví jako o ostrovu věčného jara a je nazýván ostrovem tisíce zážitků. Můžete se zatoulat do nádherné přírody, nakupovat na pestrých trzích, vychutnávat sluneční paprsky na pláži, šplhat na nejvyšší horu Španělska, oddávat se golfové partii, procházet se křivolakými uličkami starých měst, anebo se s rodinou bavit v zábavním parku. Tenerife je zkrátka místo, kde si každý splní svoje představy o ideální dovolené.

Sopka Pico del Teide rozděluje podnebí na celém ostrově. Na severu je spíše vlhko a daří se tropickým rostlinám a vinné révě, na jihu je naopak horko a půda je kamenitá a vyprahlá. Ačkoli přesun ze severu na jih trvá pouze něco málo přes hodinu, teplotní rozdíly bývají zřetelné.

Kanárské ostrovy se zcela právem těší obrovské oblibě Čechů

Na ostrově panuje mírné podnebí s průměrnou teplotou okolo 20 stupňů Celsia. Ostrov je úžasný svou rozmanitostí. Kromě národního parku a sopky Pico del Teide, nesmíme zapomenout ani na unikátní stupňovité pyramidy z neopracovaného kamene, které se nachází na východě ostrova ve městě Güímar. Ti, které omrzí cestování vypůjčeným autem, mohou vyplout na oceán za delfíny.

Kromě vulkanických pláží s černým pískem (Playa de las Américas, Los Christianos, Él Médano, Playa Jardín, Playa San Blas a další) je na Tenerife také jedna klasická pláž zvaná Las Teresitas se světlým pískem, který byl dovezen ze Sahary. 

Jeden z nejstarších ostrovů

Mezi nejzajímavější ostrovy patří rozhodně Lanzarote. Právě zde je nejvíce viditelný sopečný původ ostrovů. Dosvědčí vám to množství jeskyní, oranžové útesy či černé pláže. Úchvatný zážitek si odnesete z Národního parku Timanfaya, kde uvidíte aktivní vulkanickou činnost. 

Na Lanzarote máte jedinečnou možnost seznámit se s uměleckými výtvory místního architekta Césara Manrique. Při své tvorbě se snažil maximálně využít přírodního prostředí a tradičního života a uchránit je před vzkvétajícím turistickým ruchem. Za jeho nejznámější díla je považována restaurace El Diabolo v národním parku Timafaya nebo turistická vyhlídka Mirador del Rio.

Nejkrásnější pláže

Ostrov Fuerteventura je nejdelší z Kanárského souostroví a není divu, že je často připodobňován k Sahaře. Na ostrově panuje drsnější podnebí a to zejména vlivem chladnějšího větru nazývaným Gota Fría. Větrné počasí na Fuerteventuře patrně ovlivnilo i jméno ostrova. „El viento fuerte“ znamená do překladu silný vítr, a tak je možná název ostrova Fuerteventura lehce zkomolen. Typický silný vítr místní využívají pro chod větrných mlýnů a zajišťuje ideální podmínky milovníkům windsurfingu. 

Na druhou stranu byla Fuerteventura obdařena těmi nejkrásnějšími plážemi na ostrovech vůbec. Oceníte pozvolný přístup díky mělkému dnu a průzračnou vodu zbarvenou do tyrkysových odstínů. Zatímco v severní části ostrova jsou turisticky přístupné, na jihu kolem Cofete jsou ještě téměř nedotčené.  

Návštěva kteréhokoli z Kanárských ostrovů, kam se dopravíte letecky za necelých 5 hodin, prostě stojí za to v každém ročním období.

Zdroj: welcomecanaryislands.com.

Další zajímavé články
Reklama