Dovolená

Cestování zůstává nadále komplikované. Kde vám stačí test a kam vás bez očkování nepustí?

Cestování zůstává i nadále komplikované / Depositphotos
I když to vypadá, že pandemie koronaviru odeznívá, cestování zůstává i nadále komplikované. Jsou země, do kterých se bez očkování vůbec nedostanete. Je proto dobré, zůstat v obraze. Kde stačí pouze test a kam vás bez očkování nepustí?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

28. března 2022   |   13:12

Česká republika od 18. března zrušila všechna koronavirová omezení pro příjezd ze zemí Evropské unie (EU) a dalších osmi evropských států. Lidé už tak nemusí vyplňovat příjezdový formulář, povinné nebude ani potvrzení o testu, očkování nebo prodělané nemoci. Jak je to ale s vycestováním Čechů do oblíbených destinací? Přinášíme vám aktualizovaný seznam.

V Německu pozor na druh vakcíny 

Při příjezdu do Německa musí Češi počítat s kontrolou očkování, prodělání nemoci či negativního testu. Lidé si ale musí dát pozor na druh vakcíny, kterou obdrželi.

Jsou země, do kterých se bez očkování vůbec nedostanete

Německo neuznává jednu dávku vakcíny Johnson & Johnson jako ukončené očkování. Negativní test zase nesmí být starší 48 hodin. S testem se dostanete jen do restaurací, hotelů, služeb jako např. kadeřnictví, kosmetických salonů, sportovních zařízení a vzdělávacích zařízení. Na hromadné akce budete nadále potřebovat očkování či potvrzení o prodělání nemoci.

Rakousko má specifická pravidla

Do Rakouska je možné přicestovat s dokladem o bezinfekčnosti (3G). To znamená negativní PCR test, který není starší 72 hodin, nebo antigenní, jež platí pouze 24 hodin od odběru. Další možnost je doložit doklad o ukončeném očkování. Platnost druhé dávky je však pouze 270 dnů, tedy 9 měsíců. Další variantou je prodělání nemoci v posledních 180 dnech.

Specifická pravidla má od března hlavní město Vídeň, kde lidé musí také při vstupu do služeb prokazovat „doklad o nízkém epidemiologickému riziku“, tedy pouze očkování či prodělání nemoci.

Ve Francii restaurace bez kontroly 

Pro vstup do Francie funguje evropský covid pas znamenající očkování, prodělání nemoci či negativní test (negativní PCR platný max.72 hodin nebo antigenní test platný max. 48 hodin). Odlišné podmínky jsou však pro vstup do služeb, kde není covid pas od poloviny března ve službách kontrolován. Bez očkování se tak lidé znovu dostanou například do kaváren či do restaurací.

Komplikovaná Itálie

Pro cestu do Itálie stačí negativní test. Služby ale mohou využívat pouze očkovaní lidé. Těm, kterým od podání druhé dávky uplynulo více než šest měsíců, se tak mohou například ve službách či na hromadných akcích prokázat negativním testem.

Kontrolní testy v Řecku

Cestující musí při vstupu do země předložit doklad o bezinfekčnosti, bez kterého nemá být vpuštěn na palubu letadla, lodi, autobusu či vlaku ani na území Řecka. Všichni cestující mohou být při příjezdu do Řecka navíc podrobeni kontrolním testům na koronavirus a jsou povinni tyto testy strpět.

Vstup do některých podniků služeb, kulturních či sportovních zařízení je povolen pouze očkovaným a těm, kteří v uplynulých třech měsících prokazatelně prodělali onemocnění COVID-19. V Řecku nadále platí povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách a ve venkovních je důrazně doporučená.

Na Slovensku platí přísná pravidla

Na Slovensku platí velmi přísná opatření pro vstup do země. Je potřeba vyplnit příjezdový formulář a lidé, kteří nejsou očkovaní, či neprodělali v posledních šesti měsících covid, musí do povinné izolace.

Kontroly však probíhají pouze namátkově. Pokud se však člověk na Slovensko dostane, má přístup do všech služeb a na hromadné akce bez větších problémů.

Španělsko provádí namátkové kontroly

Ve Španělsku platí pravidlo předložení certifikátu o ukončeném očkování, prodělání nemoci či negativního testu. Stále častější jsou po příletu kamkoliv do Španělska namátkové kontroly formou realizace povinného testu na COVID-19 přímo na letišti po příletu nebo uložení povinnosti cestujícímu podstoupit test do 48 hodin po příletu a následně sdělit jeho výsledek. 

Autonomní oblasti

Pokud člověk cestuje do různých autonomních oblastí, musí sledovat pravidla, která si tyto oblasti samy určují. Požadavky na předkládání covidových certifikátů ve službách se tak může v jednotlivých částech země lišit. Je třeba s tím počítat.

Portugalsko

Očkování, prodělání nemoci, či negativní test platí také při vstupu do další oblíbené turistické destinace Čechů, kterou je Portugalsko. Po příjezdu by lidé neměli mít problém s návštěvou restaurací či dalších služeb.

Zdroj: mzv.cz, koronavirus.mzcr.cz.

Další zajímavé články
Reklama