autor Pavel Přeučil
06. února 2019 | 10:32
Tenhle lyžařský ráj je proslulý příjemným počasím i perfektně upravenými areály jak pro lyžaře, tak pro snowboardisty. V neposlední řadě se i tato horská střediska mohou pyšnit pověstnou gastronomií a co je asi pro většinu našich turistů nejdůležitější, cenově zde vychází zimní dovolená nejlépe ze všech sousedních alpských zemí, ať už jde o Rakousko, Švýcarsko či Francii.
Bezkonkurenční je zejména centrální část Dolomitů, kde se nachází i slavná Sella Ronda, kruhová síť sjezdovek lanovek a vleků. V nadmořských výškách, kde více než tucet vrcholků v Dolomitech přesahuje 3000 metrů, máte skoro 100% jistotu sněhu od listopadu do dubna i déle. V Dolomitech najdete 12 velkých lyžařských areálů a více než 1200 kilometrů dokonale upravených běžeckých tras. Ať už si zde vyberete kterýkoliv rezort, určitě nebudete litovat.
Luxusní Cortina d'Ampezzo
Cortina je nejspíše nejznámějším alpským střediskem v Itálii, a to od roku 1956, kdy se zde konaly zimní olympijské hry. Zdejší terény jsou opravdu světové třídy. Nad městem se nachází skalnatý masiv Cinque Torri, pět vrcholů, který nejen tvoří krásnou kulisu nad městem, ale je i výchozím bodem pro běžecké trasy, které vedou z vrcholků přímo do města. Více než tři desítky vleků vyvezou lyžaře téměř od dveří hotelu až těsně pod vrcholky.
V oblasti je množství nádherných sjezdovek, vybavených moderními lanovkami a vleky, a na své si přijdou i snowboardisté. Tato oblast Dolomiti Superski, sdružuje celkem 11 středisek. Cortina d'Ampezzo pamatuje i na vyznavače dalších zimních sportů, a tak zde najdete například bobovou dráhu a bruslaři se mohou vyřádit na Stadio del Ghiaccio.
Malé, ale dokonalé středisko Val Gardena
Menší střediska, mezi něž Val Gardena patří, nemají sice tak širokou nabídku sjezdovek či běžeckých tratí, jako Cortina D'Ampezzo, ale je přátelštější, cenově dostupnější a není tak mondénní. I přesto najdete v několika sousedících údolích mezi vrcholky, známých jako Gruppo del Sella, 160 kilometrů sjezdovek, vybavených vleky a lanovkami.
Val Gardena je propojena s okolními zimními středisky do velkého regionu, nabízejícího téměř 400 kilometrů sjezdových tratí a blízko se nachází i ledovec Marmolada. Tratě mají různé stupně obtížnosti a najdete zde sjezdovky pro začátečníky i zkušené lyžaře. Návštěvníci přijíždějí do Val Gardeny ale i kvlli zdejší atmosféře kouzelných alpských vesniček, jako jsou Ortisei, Santa Cristina a Selva Val Gardena. Od sezóny 2017 je zde také v provozu první italská sedačková lanovka s vyhřívanými sedadly na Piz Sella, která nabízí přímé napojení na trasu Sellaronda. I pro sezónu 2019 zde zprovoznili novou, 921 metrů dlouhou lanovku se sedačkami pro šest osob, čímž se celkový počet vleků a lanovek zvýšil na 81.
Ráj pro snowboardisty, Livigno
Oblast Livigna je známá především pro dokonalé snowboardové parky, považované za nejlepší v Evropě. Oblast je sice složitěji přístupná, nicméně je atraktivní zejména díky nízkým cenám a spolehlivé zásobě sněhu, nachází se totiž ve výšce 1800 metrů. Lyžařské areály se nacházejí po obou stranách údolí, na západních úbočích jsou terény především pro začínající a středně pokročilé lyžaře, na východní straně, v oblasti Mottolina jsou zase hlavně freestyle parky.
Hlavní snowpark má více než 60 překážek, které jsou vhodné pro všechny úrovně dovedností, plus airbag. Milovníci většího adrenalinu zde najdou nově i možnosti heli-lyžování. Livigno má celkem 110 kilometrů sjezdovek, 12 pro zkušené, 37 pro středně pokročilé a 29 pro začátečníky. Mnoho lidí sem jezdí i levně nakupovat do více než 250 obchodů, mezi nimiž najdete i ty nejluxusnější značky, protože toto malé údolí těsně u švýcarských hranic je bezcelní zónou.
Děti se vyřádí v Alpe di Siusi
Toto horské středisko je pověstné tím, že má stále dost sněhu, i když je na něj příroda skoupá. 100 % sjezdovek, kterých je 60 kilometrů, je uměle zasněžováno, a tak je zde záruka dobrého lyžování od prosince do března. Alpe di Siusi se nachází v samém srdci Dolomitů nedaleko Val Gardeny. Ačkoli 86 % terénů v propojených střediscích Alpe di Siusi a Seiser Alm je pro pokročilé lyžaře, je zde i spousta snadnějších terénů i pro začínající lyžaře.
Středisko je vyhlášenou destinací zejména pro rodiny s dětmi. Najdete zde lyžařské školy, dětské lyžařské a zábavní parky a všechny vleky jsou vybaveny nejmodernějšími bezpečnostními prvky pro děti. Pro sezónu 2019 zde byly nahrazeny dvě starší lanovky modernějšími se šesti sedačkami. Co se týká ubytování, platí zde, stejně jako v dalších rezortech italských Alp, že mnohem levnější ubytování najdete v menších vesničkách v okolí. O dopravu k areálům se nemusíte obávat, všude perfektně fungují skibusy.
Bormio je hlavně pro začátečníky
Na sever od Verony, mezi Bolzanem a švýcarskými hranicemi, nabízí Bormio lyžařům jedinečnou trasu s neuvěřitelným převýšením 1 787 metrů, největším v Itálii. Lyžuje se i na severních svazích Cima Bianca, hlavní lyžařský areál Bormia je Vallecetta, skvělé středisko pro středně pokročilé lyžaře, s 58 % sjezdovek, které jsou pro ně vhodné.
Celá třetina terénů je vhodná pro začínající lyžaře, což dělá středisko velmi populárním pro rodiny s dětmi. Samozřejmě si na své přijdou i náročnější lyžaři, sjezdovka Stelvio je místem závodů Světového poháru. K dispozici jsou i zóny pro freeriding a snowpark. Atraktivní je i samotné město se starou lázeňskou tradicí a třemi elegantními lázněmi, kde vyvěrají teplé minerální prameny. Po celodenním lyžování je to místo, kde si uvolníte unavené svaly
Zažijete gurmánské hody
Mnohé z nejlepších italských specialit, včetně masa a sýrů, jako je prosciutto, špek a sýr Fontina, pocházejí z italských Alp. Navíc italské Alpy těží ze vzájemného kulturního dědictví, které je odlišuje od jiných regionů v Itálii. Italské Alpy hraničí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Slovinskem. Zdejší specialitou je určitě sýr fontina, jeden z nejoblíbenějších v Itálii. Má jemnou chuť s bohatou příchutí oříšků. Prodává se jak v měkké formě nebo jako tvrdý sýr. Další dobrotou je sýr montasio. Ten vyráběli benediktinští mniši ve zdejších horách už kolem roku 1200! Sýr je mnohem dražší než ostatní sýry.
Milovníci masa nepřijdou zkrátka
Velkou specialitou je mocetta. Tradičně upravené kozí maso z Valle d'Aosta vyniká kořeněnou chutí a jí se převážně jen s chlebem. Vedle prosciutta cruda, vyráběného v Parmě, zde můžete ochutnat druhé nejlepší prosciutto v Itálii, s názvem Prosciutto di San Daniele, vyráběné tradičním způsobem už od 13. století.
Chybět nesmí ani tradiční speck, který nemá s naším špekem vůbec nic společného. Je to vlastně kořeněná a sušená šunka z prasečí kýty. Mezi speciality patří i spousta druhů zdejších knedlíků z různých surovin. A na posílení organismu, vyčerpaného celodenním lyžováním vám doporučujeme zdejší tradiční polévku zuppa valdostana. Jde o silný vývar, v kterém plavou velké kusy chleba a vše je pokryto roztaveným sýrem Fontina.