autor Michaela Kadlecová
12. listopadu 2018 | 17:29
Nabídka italské kuchyně je opravdu pestrá a liší se region od regionu. V trattoriích, osteriích či pizzeriích na turisty nejvíce navštěvovaných místech, je italská kuchyně poněkud jednotvárná a začíná se až moc přizpůsobovat jejich požadavkům a chutím. Pokud chcete ochutnat tu pravou, italskou kuchyni, zajděte si někam stranou od hlavních turistických tras a zkuste navštívit nějakou tu lidovější trattorii či malou hospůdku pro místní, které nesou název Tavola calda.
Arancini – rýže, která se rozplývá na jazyku
Itálie je kromě těstovin země rýže, ta se zde v Pádské nížině pěstuje, ale také se z ní vaří skvělá jídla, například pravé italské rizoto, anebo arancini, což jsou kuličky z rýže s nejrůznější náplní. Jedná se o tradiční sicilské jídlo, ale v současné době se vaří po celé Itálii. Pokrm dokonce získal certifikát italského ministerstva zahraničí, že se jedná o tradiční italský pokrm.
Kuličky se formují z uvařené rýže, která musí mít tu správnou konzistenci. Naplní se masovým ragú, ale i šunkou, zeleninou, vždy ale sýrem provolone či mozzarella. Následně se kuličky ještě obalí ve trojobalu a osmaží. Sýr uvnitř se krásně roztaví a po kousnutí do kuličky se tak dostaví nekonečný pocit blaha. Arancini si můžete dát v italské restauraci, anebo jen tak na ulici, je to klasický italský street food.
Zuppa di pesce – rybí polévka coby hlavní chod
Na tuhle delikatesu si musíte zajít do některé přímořské restaurace, kde bude připravena z čerstvých ryb a mořských plodů. Nejde vlastně ani tak o polévku, jako spíše směs ryb a jiných mořských „potvor“ v rajské omáčce. Do polévky se dává co nejvíce druhů ryb, krevety, chobotnice, mušle, to vše se vaří s bílým vínem a rajčaty. Nejprve se začínají vařit mořské plody, které jsou tužší, třeba jako chobotnice a olihně, poté se přidají ryby a mušle, které jsou uvařené hned.
K polévce se podává italský bílý chléb, kterým následně vybíráte zbytky polévky, což je neuvěřitelná laskomina. Polévka je tím lepší, čím více druhů ryb je v ní použito, právě to jí dodá na chuti. Musí jít pochopitelně o ryby čerstvé, počítejte tedy s tím, že to není právě levná záležitost. Ovšem velmi chutná, a navíc vás musí hřát u srdce, že ještě velmi zdravá!
Dorty semifreddo
Italská zmrzlina je vyhlášená, pokud vám chutná, vyzkoušejte také dorty semifreddo, které se uchovávají v mrazáku a podávají zmrzlé a jsou složené jednak z jemňoučkého těsta, obdoby piškotu, dále pak zmraženého krému, který je vytvořen ze smetany a spousty ovoce. Dorty se krájí na plátky a pojídají vidličkou, či lžičkou. Věřte, že se úplně rozplývají na jazyku a působí velmi svěže. Dorty jsou skvělou obdobou klasických dortů zejména pro horké letní období. Připravují se už déle jak pět set let, oblíbil si je i francouzský král Ludvík XIV.
Pannini s porchettou
Porchetta je italská vyhlášená vepřová pečínka, která se připravuje z vepřového boku, peče se dlouhé hodiny s bylinkami, pěkně svázaná, takže se nevysuší. V Římě a kolem Říma najdete stánky, kde ji prodávají na deka. Pokud chcete, připraví vám zde s porchetty vynikající sendvič, neboli pannino, jak se zde říká. Pannino bude obsahovat vlastně jen a pouze porchettu, což ale úplně stačí. Pečínka je totiž pěkně šťavňatá, perfektně ochucená, takže si zcela jistě pochutnáte.
Vitello tonnato
Tenhle lahodný pokrm může posloužit buď jako předkrm, nebo jako lehká večeře, která přijde vhod zejména za horkých večerů. Připravuje se z telecí kýty, kterou svážete do ruličky a následně pečete ještě s tuňákem, ančovičkami, kapary a mrkví. Tyto ingredience se poté rozmixují a vytvoří se velmi lahodná omáčka, ve které se následně podává pečeně nakrájená na plátky.
Coco bello
Pokud se budete povalovat na nějaké italské pláži, může se vám stát, že zde půjde prodavač kokosů, který bude vykřikovat: „Coco bello!“ a za pár centů, či EUR vám nabídne kousky kokosu. Nenechte si ho ujít, kokos skvěle zasytí, a přitom vás nebude tlačit v žaludku.