Dovolená

Kam se v době covidové vydat za sluníčkem? Tyto destinace jsou sázkou na jistotu

Hoďte starosti za hlavu a vydejte se vstříc dobrodružství / Pixabay MBaum
Dva roky trvající koronavirová krize přinesla hodně nejistot. Jednou z nich je dilema, kam vyrazit na dovolenou, aniž by vás na cestě potkalo nepříjemné překvapení. Doba je velmi turbulentní, ale přesto existuje pár destinací, do kterých se můžete celkem bez obav vydat.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

08. ledna 2022   |   06:46

I když se zdá, že pandemie koronaviru stále neustupuje, se značnou dávkou trpělivosti lze cestovat. Kromě cestovního pasu je k tomu obvykle potřeba i doklad o očkování nebo o prodělání nemoci. Které země můžete bez problémů navštívit i v době covidové?

Magické Maledivy

Co takhle odletět unikátní tropické ostrovy v Indickém oceánu, kde je aktuální situace pod kontrolou a vše s pár drobnými opatřeními funguje perfektně?

Které země stojí za to navštívit i v době covidové?

Už při vyslovení slova Maledivy se mnohým zatají dech. V tu chvíli se mnohým vybaví sluníčko, malé ostrůvky, křišťálově čisté moře, které hraje mnoha odstíny modré, nejčastěji azurovou, světle modrou a tmavě modrou, dlouhé pláže s bílým pískem, kokosové palmy, domečky na moři, prostě luxusní dovolená v tropickém ráji. Maledivy ale nejsou jenom to, jsou mnohem víc. Jsou také každodenní život místních obyvatel, s jejich radostmi a starostmi, kulturou a tradicemi. 

Pozor na změnu

Od 1. ledna 2022 budou všichni cestující odlétající z Malediv platit tzv. odletovou daň. Daň platí pro místní obyvatele i zahraniční návštěvníky a pro všechna letiště v zemi. Pro odlet v ekonomické třídě je stanovena taxa 30 USD, v business třídě 60 USD a v první třídě 90 USD. Pro odlety soukromými letadly platí taxa 120 USD.

Dominikánská republika jako jeden velký tropický ráj

V Dominikánské republice si splníte představy o tropickém ráji. Každý, kdo zde byl, se sem chce jednou vrátit. Ne nadarmo se zemi říká "perla Karibiku". Najdete zde nejen křišťálově čisté moře, ale i nejúrodnější údolí a největší suché stepní oblasti, největší jezero, nejhlubší plošinu a nejvyšší horu, nejvíce národních parků a nejdelší palmové pláže celého Karibiku. Na své si zde přijdou milovníci odpočinku, romantiky i dobrodružství.

Tento ráj na zemi, který byl roku 1492 objeven Kryštofem Kolombem, se rozkládá na ostrově Hispaniola v Karibském moři a je to jeho druhý největší a nejlidnatější stát. Za zmínku stojí, že cena za pobyt leží hluboko pod cenami ostatních karibských destinací.

Hlavním a zároveň nejvýznamnějším městem Dominikánské republiky je Santo Domingo, které bylo založeno roku 1496. Hlavní pamětihodností je původní městské opevnění, koloniální jádro starého města, rozsáhlá botanická zahrada nebo "Los Tres Ojos" což je přes 15 metrů vysoká krápníková jeskyně. Další zajímavostí je dům Kryštofa Kolumba, Muzeum jantaru nebo přesná kopie Bílého domu ve Washingtonu. Je to místo pro strávení nádherné a nezapomenutelné dovolené.

A nejlepší na tom všem je, že cestování do Dominikánské republiky je v době koronavirové pandemie prakticky bez omezení.

Antigua a Barbuda

Tento ostrovní stát v Karibiku nabízí kilometry běloskvoucího nedotčeného písku. Země je proslulá ikonickými barbecue party s živou hudbou, které si můžete užívat každou neděli. Konají se na zrenovované vojenské pozorovatelně Shirley Heights, která byla otevřena pro veřejnost. Antigua a Barbuda získává v posledních letech uznání za své úsilí o udržitelný rozvoj díky řadě úspěšných ekologických iniciativ. V zemi jsou zakázány jednorázové plasty. Na jihozápadním pobřeží vznikl zelený koridor, kde najdete ekologicky šetrné hotely, letoviska a podniky.

Rada na závěr

Jelikož se pravidla pro vycestování do zahraničí každý den mění, je přímo naší cestovatelskou povinností situaci nepřetržitě sledovat.

Zdroj: mzv.cz. tourism.gov.mv.

Další zajímavé články
Reklama