Ven z města

Vítejte v lyžařském ráji. Na dovolenou v tomto malebném středisku budete dlouho vzpomínat

Každoročně středisko navštíví tisíce lyžařů a milovníků zimních sportů / Depositphotos
Slunce, skvěle upravené sjezdovky a bezcelní ráj. To jsou jedny z mála důvodů, proč si stále více Čechů oblíbilo italské středisko Livigno. Každoročně ho navštíví tisíce lyžařů a milovníků zimních sportů. Kromě sjezdovek jsou to ale i další důvody, proč Livigno navštívit. Věděli jste například, že už od 16. století žije městečko svým bezcelním životem? A že patří k nejslunnějším lyžařským areálům v Alpách?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

22. listopadu 2022   |   13:42

Italské Livigno se rozkládá mezi dvěma horskými masivy padajícími z výšky kolem 3000 m.n.m. až do 1 800 m.n.m. Společně s nedalekým Trepalle je považováno za nejvýše umístěné trvale obydlené město v Evropě.

Italské středisko Livigno patří mezi oblíbená lyžařská střediska Evropy

Samotná obec je klasická „street village“, vystavěna z malých dřevěných a kamenných domů umístěných podél několika hlavních ulic, takže zde prakticky nemůžete zabloudit. Livigno je dlouhé dobrých sedm kilometrů. Všude ale jezdí skibusy v pravidelných intervalech 15 minut. Spojují oba lyžařské areály s centrem města a v místech s větší koncentrací hotelů a penzionů zastavují skutečně každých zhruba 200 metrů. 

Ráj lyžařů

Hlavní lyžařská sezóna je v Livignu od ledna do března, v tuto dobu je městečko zaplaveno turisty z celého světa. Vynikající podmínky zde naleznou lyžaři, snowboardisti i běžkaři. Středisko nabízí 74,5 kilometru perfektně upravených sjezdovek všech obtížností. K tomu je třeba připočítat ještě několik desítek kilometrů volných terénů ideálních na freeride. Sjezdové tratě jsou na obou stranách údolí. Vyznáváte-li perfektní černé sjezdovky, navštivte severní stranu Mottolina.

Slunce a kvalitní podmínky

Naopak mírnější a dostatečně široké svahy jsou ve střední části Mottolina a na západní straně Carosella. V jeho spodní části jsou modré tratě pro děti a začátečníky. Sjezdovky zde stoupají až k necelým 2800 metrům nad mořem.

Snowboardisti ocení snowpark na Mottolinu, který je nejrozsáhlejší v celých italských Alpách a běžkaři mohou využít tratě o délce 40 kilometrů. Vyznavači nordického lyžování pak jistě vědí o každoročním mezinárodním prosincovém maratónu.

Největším lákadlem pro lyžaře je více než dostatek kvalitního sněhu, a to během celé sezony, která je zde delší než ve většině evropských středisek. Profesionální sportovci kvůli tréninku na přírodním sněhu přijíždějí už v polovině října, sezona pak oficiálně začíná 1. listopadu a končí až začátkem května. 

Bezcelní zóna

Livigno láká turisty nejen kvůli bezvadnému lyžování. Městečko je zaplněno spoustou obchodů a mini marketů - najdete jich tam více než 250. Město samo hlavní nákupní třídu nazývá venkovním nákupním střediskem. Obchody jsou tady otevřené sedm dní v týdnu a prodávají všechno, co byste mohli chtít nebo potřebovat: od parfémů přes kuchyňské náčiní až po oblečení a hračky, speciální výživu nebo elektroniku. Samozřejmostí je i alkohol, tabák. 

Après ski

Après ski v Livignu je stejně tak slavné jako samotné lyžování, v okolí toho nicméně najdete daleko více. Co třeba strávit den ve vodním komplexu Aquagranda s 25metrovým hlavním bazénem, dětským bazénem doplněným tobogánem, wellness a kosmetickým salonem? Pokud byste přece jen raději zůstali venku a vychutnávali kouzelnou zimní atmosféru, vyzkoušejte sněžnice, jízdu se psím spřežením nebo sáňkování. Populární je i místní bowlingová dráha, lezecká stěna nebo kino.

Ať už se rozhodnete pro cokoliv, jsme si jisti, že na dovolenou v tomto malebném alpském středisku budete dlouho vzpomínat.

Zdroj: livigno.eu.

Další zajímavé články
Reklama