Ven z města

Spravte si náladu. Víkend v pohádkové vesničce vás nadchne i uprostřed nevlídného podzimu

Do Hallstattu se zamilujete na první pohled / Depositohotos
Víte, která je nejkrásnější vesnička v Rakousku? Podle mnohých cestovatelů je to Hallstatt. Romantická vesnička, která byla téměř až do konce 19. století fakticky odříznutá od světa, patří dnes mezi hlavní turistické cíle v Rakousku. A nejen to. Nabízí mnohem víc.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

18. listopadu 2022   |   10:57

Do Hallstattu míří turisté, aby se pokochali její neobyčejnou krásou. Hallstatt ležící mezi horami a stejnojmenným jezerem patří po právu do světového dědictví UNESCO. Je to nádherná fotogenická vesnička s jednou ulicí a s typickým kostelíčkem tyčícím se nad jezerem.

Některá místa mají prostě magické kouzlo

Malebná obec Hallstatt ležící na západním břehu stejnojmenného jezera a obklopená zelenými horami je výborným místem pro odpočinek. Region Salzkammergut, ve kterém se Hallstatt nachází, je pojmenován podle velkých nálezů kamenné soli. Bílé zlato v minulosti přineslo tomuto regionu bohatství a prosperitu. Projděte se starými uličkami, sedněte si do jedné z kaváren skrytých mezi domy v alpském stylu. Můžete se projet po jezeře v loďce, navštívit nejstarší solný důl na světě, vydat se do ledovcové zahrady Echern s ledovcovými útvary a nádherným vodopádem Waldbachstrub nebo si vychutnat výhled z ledovce Dachstein, kam se pohodlně dostanete lanovkou.

Nejstarší solný důl

Sůl se z dolů dopravovala ve formě solného roztoku dřevěným potrubím, vybudovaným před 400 lety z 13 000 vydlabaných stromů. Potrubí končilo ve 40 kilometrů vzdáleném Ebensee, kde se sůl zpracovávala.

Druhá cesta soli byla na zádech místních žen, které ji v koších snášely k jezeru, kde se překládala do lodí a po řece Traun putovala až do Dunaje. Díky solným dolům je mimořádně bohatá i celá oblast Dachstein-Hallstattersee. Svědčí o tom i výstavná města v regionu, jimž vévodí bezesporu Salcburk.

Podzemní jezero

Doslova poutním místem jsou dnes solné doly Salzbergwerk Hallstatt. Dostanete se k nim lanovkou Salzbergbahn, vedoucí z Hallstattu a vchod je hned vedle její horní stanice. V dolech dostanete speciální oblek, nasednete do miniaturního důlního vláčku a vydáte se do hlubin dolu. 

V samotném dole můžete obdivovat obří solné jeskyně, pomodlit se za zdraví horníků u sošky sv. Barbory a dozvíte se vše o historii dolu a těžbě soli v nejstarším dole Evropy. Zážitkem je i plavba lodí po podzemním solném jezeře. Část dolu je stále v provozu a pracuje v ní asi 40 horníků, těžících sůl především pro farmaceutický průmysl.

Na co je dobré se připravit 

Vzhledem k tomu, že Hallstatt patří k nejvyhledávanějším místům Rakouska, je potřeba si zarezervovat ubytování s dostatečným předstihem. Komu se ale nepodaří sehnat ubytování v samotném městečku, nemusí zoufat. Možností je dost v okolí. 

Salzburg patří mezi nejkrásnější města

Když budete v Rakousku, nesmíte minout rodiště slavného skladatele Mozarta. Salzburg ležící na řece Salzach patří mezi nejkrásnější evropská města. Město vás okouzlí na první pohled. Budete se cítit, jako byste se vrátili několik století zpět. Mezi nejvýznamnější památky patří Staré město zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO s nádhernou barokní architekturou. Nepřehlédněte ani hrad Hohensalzburg, rodný dům Mozarta, kde je jedno z nejpopulárnějších muzeí na světě či nádherný palác Mirabell a jeho zahrady. Projděte se i přes náměstí Residenzplazt a udělejte si fotku při impozantní fontáně Residenzbrunnen.

Zdroj: austria.info.

Další zajímavé články
Reklama