Styl & Kultura

Na skok do Německa: Gastrovíkend s vůní neodolatelných lahůdek

Odborníci na výživu musí přimhouřit obě oči / Shutterstock
Podzim už je v plném proudu, co takhle si odskočit na menší víkendový gastrovýlet? U našich západních sousedů v Německu můžete také ochutnat spoustu specialit. Kam se na co dobrého vydat? Připravili jsme pro vás alespoň dva tipy, které máte doslova za humny: V saských Drážďanech a bavorském Mnichově.
Reklama
Reklama

autor  Helena Stejskalová

16. listopadu 2018   |   15:55

Vydáte-li se do Saska, potom vězte, že mekkou dobrot jsou zde Drážďany. Zdejší kuchyně velice potěší hlavně masožravce, kteří nedají bez pořádné flákoty ani ránu. V Sasku, Drážďany nevyjímaje, můžete ochutnat skvělý roastbeef. Kuchaři také mistrně ovládají marinování masa. Vynikající kombinace koření a octa dělá z takto marinovaného masa doslova koncert pro chuťové buňky, takže si to rozhodně nenechte ujít.

Bramboračka v obyčejné hospodě

V chladných dnech tělo zahřeje horká polévka a tu tady umějí také výborně. Máme na mysli bramboračku, ve které plave i spousta koleček nakrájených párků, nebo se podává s krutony či chlebem. Zapomeňte ale na drahé restaurace. Tu nejlepší saskou bramboračku totiž ochutnáte v nějaké úplně obyčejné hospodě se spoustou místních štamgastů, takže se jednoduše dívejte, kam chodí místní na pivo.

Lahůdka i jídlo chudých

Nechte si ale trochu místa na dezert na závěr, který bude trochu netypický. Dejte si tzv. Quarkkäulchen. Co to je? Jedná se smaženou pochutinu sestávající z vařených brambor, rozinek a tvarohu. Sype se skořicí a cukrem. Kdysi to byla jednoznačně strava chudých Němců, ale teď si to rádi a ochotně dopřávají labužníci.

Pochoutku zvanou currywurst, dostanete v Německu všude

Druhou variantou sladké tečky pak může být koláč Eierschecke. Na těsto se vrství jablka, rozinky, tvaroh a zalévá se krémem. Pokud nemáte moc času na celý oběd, zkuste skutečnou národní rychlovku jménem currywurst, klobásu opečenou na grilu, politou kečupem a posypanou kari kořením. V Německu ji najdete všude, nejtypičtější je asi pro Berlín.

Sýr spláchněte pivem

Další blízkou metropolí je Mnichov. Sem se rozhodně vydejte na pivo. Na přelomu září a října se tu každoročně koná Oktoberfest, největší festival piva na světě. A i když už je dávno po něm, nevadí. Pivo tu stále teče proudem. A jídlo? Pochopitelně to chce něco dobrého pod pivo. Doporučujeme místní ochucený zrající sýr Obatzda, který k pořádnému tupláku skvěle ladí. Je příjemně pikantní, takže vaše chuťové buňky budou nadšené.

Klobásy k snídani i k obědu

A co dál? Samozřejmě klobásy. Bavoráci jsou schopni je jíst k snídani, k obědu i k večeři a nikdy se jim neomrzí. Samozřejmě dochucené hořčicí. I když nepatříte mezi jejich milovníky, alespoň jednou byste je ochutnat měli. A další masová chuťovka, Leberkäse, čili sekaná. Ostatně pojem bavorská sekaná už jste určitě slyšeli. Tak tady ochutnáte tu pravou, žádné šizení. Pochopitelně se dělá ze směsi mletého hovězího a vepřového s notnou porcí cibule.

Odborníci na výživu přimhouří oči

Pro masožravce máme ještě další lahůdku, a sice Haxe, čili pečené vepřové koleno. Zastánci zdravé výživy a bezcholesterolových diet budou zuřit, ale měli by přimhouřit oko, vždyť je to přece jenom občas. K pivu si dejte ještě pravé bavorské preclíky. Do křupava upečené a sypané solí. Nemusíte se bát, že vám v nich uvízne zub. Naopak. Tyhle máslové preclíky jsou pěkně měkké a nesmírně chutné.

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články
Reklama