Styl & Kultura

Chcete zažít něco autentického a přitom si pochutnat? Vyrazte na Slovensko na skvělé husí hody

Dobře propečené husičce málokdo odolá / Shutterstock
Chcete zažít něco autentického, přitom si pochutnat a nemuset se od našich hranic příliš vzdalovat? Jeďte na Slovensko a zde zažijte pravé husacie hody! Husa se u nás jí hlavně na Martina a Štěpána, na Slovensku je její čas v září a v říjnu, takže máte ten nejvyšší čas vyrazit!
Reklama
Reklama

autor  Michaela Kadlecová

23. října 2018   |   10:59

Kam se ale na husí hody konkrétně vypravit? Pokud si zadáte toto heslo do vyhledávače, zjistíte, že mnoho různých cestovek pořádá zájezdy s touto tématikou, případně spojené s návštěvou maďarských nebo slovenských termálních lázní. Pokud se však nechcete účastnit organizovaného zájezdu, můžete vyrazit po vlastní ose.

Nejlepší husy mají v Slovenském Grobu

Nebudete to mít příliš daleko, protože husí hody se tradičně konají ve vískách nedaleko hlavního města Slovenska, Bratislavy. Místem s asi největší tradicí je vesnička Slovenský Grob v okrese Pezinok, místo s tradičním chovem vysoce kvalitních hus, které se krmí kukuřicí, jen tak je maso patřičně křehké.

Pokud vyrazíte sem, jistě se nespletete a husích hodů se budete moci zúčastnit. Restaurací, kde vám nabízejí tradiční husí pochoutky je hned několik. Případně si prohlédněte dopředu internetové stránky obce, kde můžete zjistit, zda se nekoná nějaká speciální akce spojená např. s ochutnávkou vína, které se zde pěstuje.

A co vás na hodech čeká?

Jak již název napovídá, hody se nehodí pro vegetariány, příznivce makrobiotiky a pro všechny, kdo si ani párkrát do roka nedokáží pochutnat na něčem asi ne úplně zdravém. Pokud si ale takto odskočíte od vašeho běžného životního stylu, žádný lékař se jistě nebude zlobit. Hodovat se zde bude totiž poměrně tučně a chutná sousta budete zalévat i dobrým alkoholickým mokem.

Naladí vás aperitiv z domácí hruškovice

Menu je přitom zcela ve znamení hus. Jako předkrm vám budou podávána husí játra s čerstvým chlebem. Ještě před tím si ovšem přiťuknete aperitivem na to, aby vám dobře trávilo a celá hostina se vydařila. Jako aperitiv si dáte domácí hruškovici, která má neskutečný říz a játra po ní budou neskutečně chutnat. Bylo by však obrovskou chybou se jimi výrazněji zasytit, protože následuje hlavní chod, husí pečínka.

Jednoduše a podomácku

Zapomeňte na husy ze supermarketu, zmrazené a „prefabrikované“. Tohle jsou husy z domácího chovu, které si svůj život užily, a to se na jejich chuti odrazilo. Husa se peče velmi jednoduše, pouze se solí, moukou a bramborou, aby vynikla jejich skvělá chuť. Na stůl je přinesena celá husa a na vás je, jakou část pečínky si dopřejete. Správné maso by mělo pěkně odpadávat od kosti.

Lahodná sousta je třeba pochopitelně zapíjet! A to nejlépe burčákem, anebo místním vínem, či pivem Bažant. Když jsou husí pečínky snědeny, nastává ještě čas na „sladkou tečku“. Pokud máte ještě v žaludku místo, můžete si dopřát lokše na sladký způsob. Lokše jsou pečené placky, které se dělají z brambor a podávají se patřičně maštěné sádlem, ať už na slano, nebo na sladko.

Kolik utratíte?

Na kolik vás tohle pochutnání přijde? Nepočítáme-li náklady na cestu a na ubytování (na otočku sem asi nepojedete a byla by to škoda, abyste se po okolí nepodívali), pak za celou husí pečínku dáte zhruba 60 EUR,  za 12 lokšů utratíte kolem 12 EUR, láhev dobrého vína stojí asi tak 20 EUR, za čtyřčlennou rodinu utratíte kolem 170 EUR, ale věřte, že si pochutnáte.

Husa jako na hodech

Nemáte čas jezdit za husími hody až na Slovensko? Pokud máte kvalitní husu, zkuste si ji upéct doma. Takto to dělají na Slovensku. Potřebujete jednu vykrmenou husu, jablko, mléko a sůl. Husu omyjte a dobře po celém těle nasolte. Nechte odpočívat zhruba pět hodin a pomocí mléka vymyjte od soli. Propíchejte vidličkou. Dejte péct do keramického pekáčku na 150 stupňů zhruba na dvě a půl hodiny.  Během pečení odebírejte přebytečný tuk (husy z domácích chovů jsou mnohem tučnější než ty z velkoobchodu). Až půjde maso od kosti, husu otočte, podlijte mlékem a dopečte.

Další zajímavé články
Reklama