Styl & Kultura

Navzdory koronaviru. Otevření čínských hranic bude mít dopad na celý svět, obávají se experti

Čínské úřady od března 2020 místním znemožnili cestování / Pixabay
Čína svádí tuhý boj s covidem. Navzdory přeplněným nemocnicím ale pevninská Čína v neděli po téměř třech letech přísných restrikcí kvůli covidu-19 plně otevřela své hranice a nevyžaduje už při jejich překročení karanténu. Toho hned první den využily k návštěvě blízkých i desetitisíce obyvatel poloautonomního Hongkongu.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

10. ledna 2023   |   11:21

Zrušení povinné karantény usnadňuje cestování nejen lidem ze zahraničí, ale i samotným Číňanům. To vyvolalo obavy ve světě, protože Čína se nyní potýká s rozsáhlou vlnou šíření covidu. Řada zemí, včetně USA, Británie, Francie či Německa, již oznámila, že bude vyžadovat od cestujících z Číny negativní testy na koronavirus. Česko samostatně žádné kroky nechystá, opatření chce řešit koordinovaně na úrovni Evropské unie, uvedlo ve středu ministerstvo zdravotnictví podle ČTK.

Zavedení nových restrikcí na cestující z Číny zvažuje řada zemí

Zavedení nových restrikcí na cestující z Číny zvažují i Spojené státy. Washington uvádí, že Čína postrádá „transparentnost“ ohledně šíření viru v zemi, negativní test budou nově požadovat například i Japonsko, Malajsie a Tchaj-wan. „Na mezinárodní úrovni rostou obavy z šíření covidu-19 v Číně, kde zároveň chybí transparentní data včetně těch ohledně genomických sekvenací,“ řekl americký úředník podle BBC.

Peking proti restrikcím na cestující z Číny protestuje. Tamní ministerstvo zahraničí uvedlo, že západní státy zkreslují pohled na změny v čínské covidové strategii, a naznačilo, že restrikce na čínské cestující nejsou založeny na vědeckém přístupu.

Čínské úřady od března 2020 vyžadovaly po všech lidech po příjezdu ze zahraničí třítýdenní karanténu v některém ze státních zařízení. Od loňského června se karanténa zkrátila na týden a od listopadu na pět dní. Od neděle byla nutnost karantény zrušena, cestující navíc při vstupu do Číny již nemusí absolvovat PCR test na koronavirus, postačí jim test před odletem. Peking také od neděle obnovuje vydávání dokladů, které umožní Číňanům cestovat za účelem turistiky.

Obavy jsou na místě

O tom, jak situace v zemi skutečně vypadá, nejsou bohužel žádná spolehlivá data. Nejvyšší čínský zdravotnický úřad přestal zveřejňovat denní počty nově nakažených covidem-19 a do té doby zveřejňovaná čísla velmi pravděpodobně neodpovídala realitě.

Uvolnění restrikcí na cestování do zahraničí za účelem turismu začalo v Číně platit 8. ledna. Čínské cestovní kanceláře a aerolinky od oznámení zavedení volného pohybu zaznamenaly obrovské zvýšení zájmu o cesty za hranice. Vnitrostátní i zahraniční cesty Číňanů budou teď častější i kvůli blížícím se oslavám lunárního Nového roku, který připadá na 22. ledna.

Češi do Číny s testem

Od neděle budou muset cestující z Česka do Číny podstoupit PCR test na koronavirus do 48 hodin před nástupem na palubu letadla, které míří přímo do Číny. Žádné přímé lety ale nyní z Česka do Číny a zpět nelétají. Opatření se tak u Čechů týká letů s přestupem. PCR test na koronavirus je podle MZd možné podstoupit na 265 místech v ČR.

„Cestující si mohou zvolit, zda test absolvují v ČR anebo v místě přestupu na přímý let. Obě varianty jsou možné, každopádně podmínkou je dodržet absolvování testu do 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny," uvedlo pro ČTK konzulární oddělení čínské ambasády.

Čínskému celnímu orgánu budou muset osoby předložit zdravotní prohlášení, a to v elektronické, nebo papírové podobě. Nebude už ale nutné žádat o vydání zdravotního kódu na čínské ambasádě či na konzulátu v zahraničí. Ambasáda o nutnosti testu informovala na základě oznámení o prozatímních opatřeních týkajících se cestování čínských a zahraničních osob, které vydal odbor Státní rady Číny.

Zdroj: mzv.cz.

Další zajímavé články
Reklama