Styl & Kultura

Nalaďte se na Vánoce. Vychutnejte si magickou atmosféru nejkrásnějších trhů

O vánočních trzích v Praze se říká, že to jsou nejkrásnější vánoční trhy u nás / Depositphotos
Dokážete si představit něco úžasnějšího než ulice rozzářené záplavou vánočního osvětlení? Milujete ten shon, když se otevřou vánoční trhy a všude je slavnostní výzdoba, spousta dobrot a roztomilých drobností? Pokud ano, je nejvyšší čas vyrazit na vánoční trhy.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

28. listopadu 2022   |   20:37

Období před Vánoci je snad tím nejkrásnějším v roce a vánoční trhy k tomu neodmyslitelně patří. Vyrazit na ně můžete buď vlastním autem nebo využít možností veřejné dopravy. Bohatá je ale i nabídka cestovních kanceláří, které nabízejí tisíce nejrůznějších zájezdů na vánoční trhy do řady evropských měst. Na které trhy vyrazit? Inspirujte se!

Vánoční trhy v Praze

Začít musíme samozřejmě v České republice. O vánočních trzích v Praze se říká, že to jsou nejkrásnější vánoční trhy u nás.

Vánoční trhy mají neopakovatelnou atmosférou

Ty hlavní najdete na Staroměstském náměstí, další můžete navštívit na Václavském náměstí. Jejich zahájení letos připadlo na 26. listopadu 2022 a končí 6. ledna 2023, tedy na Tři krále. Prodejní stánky s širokým produktovým sortimentem i občerstvením budou otevřené každý den od 10 do 22 hodin. 

Vánoční trh Bramberg

U našich německých sousedů jsou nejznámější vánoční trhy například v Kolíně nad Rýnem,v Rothenburgu, Norimberku či v Bambergu. Trh v Bambergu je přitažlivý zejména pro historické kulisy prostředí, v kterém se koná. Hrázděné domy na Maximiliansplatz v pěší zóně Bambergu dávají trhu středověký ráz.

Uprostřed starého města s osvětlenými a nazdobenými obchody a ulicemi voní klobásy a pražené mandle, svařené víno a perníky. Na prodejních stáncích září hračky, vánoční ozdoby, zejména skleněné koule. Najdete zde umění a řemesla, kvalitní dekorace a praktické dárky. Nezapomeňte ochutnat zdejší výborné klobásky, které můžete zapít místní specialitou, jíž je Rauchbier, neboli kouřové či uzené pivo, jehož historie sahá až do roku 1405. Kdo neochutnal Aecht Schlenkerla Rauchbier, jakoby v Bambergu nebyl. Jeho nezaměnitelná, kouřová chuť je skutečně jedinečná. 

Trhy ve Stockholmu

Opravdové stockholmské Vánoce zažijete na vánočním trhu v Gamla Stan, ve Stockholmském starém městě. Tady se koná nejslavnější a nejstarší vánoční trh ve Stockholmu. nachází se v samém srdci Starého Města na náměstí Stortorget, v blízkosti Královského paláce. V malých červených stáncích se prodávají švédské vánoční cukrovinky, uzené klobásy, sobí a losí maso, svařené víno glögg a další vánoční pochoutky.

Trhy připomínají muzeum pod širým nebem, kde můžete zažít tradiční sborové zpěvy, povídání pouličních vypravěčů, výrobu tradičních zázvorových sušenek nebo vaření piva. Počátky pestrobarevných trhů v centru starého města se tradují až do roku 1523 a místní jej považují za nejstarší vánoční trh v Evropě. 

Trhy v Bruselu

Bruselský vánoční trh Wonders je jedinečný tím, že zde najdete stovky stánků s jídlem a dárky z celého světa. Trh každý rok zve hosty z jiných částí světa, aby se podělili o své vlastní tradice. Můžete zde tak vidět trhovce a umělce z Japonska, Kanady, Peru, Laponska nebo Indie, nabízející jak speciality kulinářského charakteru, tak tradiční řemeslné výrobky. Samozřejmě nechybí nic z toho, co Belgii proslavilo, jako čokoládové mušle, oplatky, hranolky či pivo.

Na trhu najdete i spoustu zábavy pro děti v podobě kluziště, kolotočů a ruského kola. Trhy jsou největší událostí na konci roku a přilákají na 2,5 milionu návštěvníků. Letos bude na pěší zóně postavena high-tech kupole. V tomto úžasném Dómu se budou konat 360° audiovizuální představení, filmy, koncerty a rodinné aktivity, nabité novými technologiemi. Návštěvníci se mohou těšit i na videomapping, který zkrášlí fasády kostela sv. Kateřiny a Viage a promění budovy v pohyblivá umělecká díla. 

Zdroj: praha.eu, brussels.be.

Další zajímavé články
Reklama