Styl & Kultura

Místa, která královna Alžběta II. milovala, se stala svědky dramatických událostí

Královna Alžběta II. a její ikonický vůz / Depositphotos
Velká Británie se chystá na největší pohřeb ve svých moderních dějinách. Minulý týden ve věku 96 let zemřela nejdéle vládnoucí panovnice Velké Británie, Její veličenstvo královna Alžběta II. Královna zemřela na zámku Balmoral ve Skotsku. Pojďme si připomenout místa, která panovnice milovala.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

18. září 2022   |   09:25

Skotský zámek Balmoral castle se stal svědkem smutné události. Naposledy v něm vydechla britským i světovým národem milovaná královna Alžběta II. Jak vypadá místo, které královna měla ve velké oblibě?

Milovaný Balmoral

Panství o rozloze 50 000 akrů ukrývá nejedno tajemství a zdi zámku jsou plné veselých i těch méně šťastných vzpomínek. 

Britská královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let na zámku Balmoral

První zmínky o Balmoralu pochází z roku 1390. Právě tehdy jej jako své domovské sídlo vybudoval sir William Drummond. Do rukou britské královské rodiny se ovšem zámek dostal až v roce 1852, kdy ho koupil princ Albert. V letech 1853–56 zde probíhala přestavba a rozšíření někdejšího hradu na reprezentativní letní královské sídlo. Královna na Balmoral přijížděla vždy koncem července a pobývala tam až do října. Pořádala zahradní slavnosti a rozlehlé pozemky Balmoralu si ráda prohlížela z koňského sedla. Na koni podle některých zdrojů jezdila ještě v úctyhodných 90 letech. 

Místo, kde královna vydechla naposled

Vzhledem ke vztahu, který k zámku královna měla, a vzpomínkám, jež ji s tímto místem pojily, se asi nikdo nepodivoval nad tím, že si zámek zvolila jako své útočiště během posledních týdnů pozemského života.

Až do poslední chvilky ale byla obklopená milovanou přírodou a všudypřítomným klidem, který vyzařoval z každičkého kousku tohoto jedinečného skotského ráje.

Víte, že...?

  • Zámek Balmoral je běžně přístupný veřejnosti a ročně jej navštíví více než 80 000 návštěvníků.
  • Narodila se zde také královna Viktorie Evženie Španělská, vnučka královny Viktorie.
  • Právě tady požádal Alžbětu II. o ruku její budoucí manžel princ Philip.
  • Balmoral je příkladem skotské baronské architektury a je chráněnou památkou.

Windsor, sídlo anglických panovníků

Hrad Windsor tyčící se nad stejnojmenným městečkem nedaleko Londýna byl pro královnu Alžbětu II. jedním z domovů a v posledních letech její hlavní rezidencí. Po její smrti se proměnilo v jakési poutní místo, kam i po více než týdnu od její smrti stále přichází tisíce lidí s květinami a děkovnými vzkazy. V pondělí se zde také zakončí poslední pouť nejdéle sloužící britské panovnice, jejíž rakev bude uložena v místní hrobce.

Něco málo historie

Windsor nechal takřka před 1000 lety vystavět Vilém Dobyvatel krátce po invazi Normanů. Původně šlo o dřevěný hrad, který stál v místě dnešní kruhové věže. Jeho původní role byla strategická, protože stojí na strmém kopci s výhledem na řeku Temži. Vše se začalo měnit až za vlády Jindřicha II., kdy se rozjely rozsáhlé stavební úpravy. V době jeho panování vznikly první kamenné stavby, k nimž patří i dodnes zachovalá kamenná věž.

Sídlem anglických panovníků se Windsor stal za vlády krále Eduarda III. (1327-1377). V průběhu dějin byl opakovaně přestavován, postupně rozšiřován, až dosáhl dnešních úctyhodných 45.000 metrů čtverečních, plochy skutečně dech beroucí. Poslední podobu získal Windsor v 19. století díky Karlovi II. Ten se rozhodl, že z něj vytvoří nejokázalejší a nejkrásnější hrad v Anglii. Dal zbudovat zcela nové části, např. státní apartmá, které je krásně vyzdobené stropními malbami a řezbářskou výzdobou. Jeho následník Jiří IV. se pak postaral o umělecké kousky a vkusné dekorace.

Devastující požár

Hrad Windsor bez úhony přečkal anglickou válku, ale ránu mu zasadil požár, který propukl 20. listopadu 1995. Stalo se tak v den 45. výročí svatby královny Alžběty a vévody z Edinburghu. V průběhu rekonstrukce vypukl v jednom z opravovaných pokojů v severovýchodní části Windsoru požár, který se velmi rychle rozšířil a pohltil řadu dalších místností.

Celkem jich bylo poškozeno přes sto. Uhasit jej trvalo více než 15 hodin a použilo se 1,5 milionu litrů vody. Po sečtení škod vyšlo najevo, že požár poškodil jednu pětinu hradu, což činí zhruba 9.000 metrů čtverečních. Ihned po požáru se rozběhly akce na jeho záchranu a během 5 dalších let byl Windsor navrácen do své původní podoby a krásy. Oprava stála 37 milionů liber. 70% oprav byla uhrazena ze vstupného z prohlídek Buckinghamského paláce a zbylých 30% bylo uhrazeno z fondu na opravu a údržbu královských paláců.

Přestože jde o královské sídlo, je Windsor zpřístupněný široké veřejnosti. Některé části zámku poprvé zpřístupnila již královna Viktorie. Pro návštěvníky je k dispozici galerie, kaple prince Alberta a kaple svatého Jana. V průběhu zimy se veřejnosti otvírají další prostory, které jsou během léta veřejnosti nepřístupné.

Nejvýznamější památka

K nejvýznamnějším památkám zámku patří kaple svatého Jiří, která je vystavěna v gotickém slohu a v níž je pochováno deset anglických králů. Jde rovněž o tradiční místo královských svateb. Kromě toho se kaple stala duchovním domovem nejvyššího britského rytířského řádu známého jako Podvazkový řád. Právě sem bude v pondělí po smutečním obřadu královnina rakev převezena. Královna bude pohřbena v kapli svatého Jiří, kde jsou již uloženi její manžel, princ Filip, i otec, král Jiří VI.

Zdroj: balmoralcastle.com, townofwindsor.com.

Další zajímavé články
Reklama