Styl & Kultura

Není otázkou zda, ale kdy. Evropu čeká katastrofa nedozírných rozměrů

Nedaleko Vesuvu dřímá mnohem větší nebezpečí, o kterém se příliš nemluví / Depositphotos
Na Zemi existuje mnoho aktivních sopek, které představují potenciální nebezpečí pro lidstvo. Odborníci považují za nejrizikovější ty, které leží v blízkosti hustě osídlených oblastí, protože právě jejich erupce mohou mít nejsmrtonosnější účinky. Mnohdy se mezi ně řadí i vulkány, které nebyly už dávno aktivní, a mohlo by se zdát, že usnuly, jenže opak je pravdou.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

27. srpna 2022   |   17:08

Evropa je skutečně štědře posetá sopkami. Většina z nich je vyhaslá nebo spící. Když sopky dlouho nevybuchují, narůstá v nich tlak, který vede k výbuchu o to většímu. V Evropě spí vulkán, který by mohl zničit velkou část Evropy.

Nejslavnější vulkán Evropy

Za jeden z nejnebezpečnějších vulkánů je považován Vesuv. Důvodem je hlavně to, že přímo ohrožuje 3 miliony lidí žijících v jeho bezprostředním okolí. V současné době sopka spí, ale Itálii obchází strach, co se stane, až se vulkán probudí. 

V Evropě spí vulkán, který by mohl zničit velkou část Evropy: Flegrejská pole

Italský Vesuv, zřejmě nejslavnější vulkán starého světa, je hrozbou od chvíle, kdy jeho erupce v roce 79 našeho letopočtu pohřbila pod vrstvami popela město Pompeje a několik dalších sídel. V římských Pompejích a v dalších městech v širším okolí tehdy zemřelo na pětadvacet tisíc lidí. Nečekaná erupce vyvrhla do výšky až dvaatřiceti kilometrů obrovské množství horniny a rozpálila vzduch na pět set stupňů Celsia. Vesuv zásoboval své okolí žhavým vyvrženým materiálem tři dny a například Pompeje, dnes jedna z nejnavštěvovanějších italských památek vůbec, se ocitly pod šestimetrovým nánosem popela a kamení.

Největší nebezpečí pro Evropu

Nedaleko známého vulkánu dřímá mnohem větší nebezpečí, o kterém se příliš nemluví. Sopka totiž nemusí vypadat jen jako kužel s kráterem na povrchu. Někdy může být nenápadnější.

Právě to je příklad Flegrejských polí (Campi Flegrei) – italského supervulkánu nacházejícího se jen pár kilometrů od Vesuvu. Podle expertů z Observatoře Vesuvius a londýnské University College hrozí, že vybuchne. Vědci totiž již delší dobu varují, že jedna z italských sopek je v kritickém stádiu a že hrozí zničující erupce. Doufají, že výsledky jejich posledního výzkumu donutí místní úřady jednat a připravit se na to nejhorší. Poslední erupce se sice odehrála již v roce 1538, ale od té doby je oblast vulkanicky aktivní a pravidelně zde dochází k menším či větším zemětřesením.

Vědci zpozorovali, že pod zemskou kůrou v této části Itálie se hromadí magma, k čemuž docházelo i před poslední erupcí ještě ve středověku. Jejich studie publikovaná v časopise Nature naznačuje, že k další erupci může dojít již brzy. „Zkoumali jsme, jak se pod Campi Flegrei praská a hýbe zem. Tento pohyb naznačuje, že kaldera se dostává do kritického stadia, kdy další její aktivita může vyústit do možnosti erupce," vysvětlil Christopher Kilburn z University College London.

Co by se stalo, pokud by supervulkán Flegrejská pole explodoval plnou silou? Následky by byly děsivé – a to nejen pro italskou Kampánii. Počítačové modely předpokládají, že by obrovské množství prachu a popela vyvržené do atmosféry zastínilo Slunce. Evropu by čekalo dlouhodobě temné nebe a celý svět pak ochlazení klimatu.

Nejaktivnější sopka Evropy

Další slavnou sopkou je Etna. Nejvyšší a nejaktivnější sopka evropského kontinentu se tyčí na Sicílii. Měří okolo 3350 metrů (podle aktivity). Na rozdíl od Vesuvu je její činnost obvykle "klidnější" a spočívá především v lávových výlevech. Většina obětí jsou zvědavci, kteří podcenili nebezpečí. Spíše výjimkou byl proto rok 1669, kdy úvodní zemětřesení zničilo část města Catanie s několika osadami a následná řeka lávy proměnila široký pruh země v pustinu. Od roku 1991 vykazuje hora zvýšenou aktivitu.

Kuriozita mezi sopkami

Kuriozita mezi evropskými sopkami je Pico del Teide. Nejvyšší vulkán Evropské unie se totiž nachází v Africe. Pico del Teide na kanárském ostrově Tenerife patřícím Španělsku dosahuje výšky 3718 metrů, takže o dost převyšuje Etnu. Jednu z erupcí Pico del Teide pozoroval už Kryštof Kolumbus roku 1492, k zatím poslední došlo v roce 1909. Na Kanárských ostrovech je i několik dalších aktivních vulkánů. Naposledy soptila v roce 2021 sopka Cumbre Vieja na ostrově La Palma. 

Zdroj: vulkane.net, vulcanoteide.com.

Další zajímavé články
Reklama