Styl & Kultura

Za co vás čeká v zahraničí tučná pokuta? Pozor na oblíbenou zábavu Čechů

Co země, to jiná pravidla / Depositphotos
Při návštěvě jakékoli země byste se měli vždy nejprve seznámit s místními zvyky. Bez ohledu na to, zda se jedná o zemi moderní nebo méně rozvinutou, věnujte trochu času základním pravidlům chování, protože nikdy nemůžete vědět, zda někoho v cizině neurazíte něčím, co je doma naprosto normální.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

01. července 2022   |   07:09

Co země, to jiná pravidla. Krmení holubů, odnesení plážového písku nebo chození ve městě v plavkách – také za tyto zdánlivě nevinné činy hrozí na dovolené tučná pokuta, a to i v oblíbených evropských destinacích.

Chorvatsko

Chorvatská letoviska si od přílivu turistů slibují nejen příjmy z daní od majitelů hotelů a apartmánů nebo restaurací, ale také z pokut za špatné chování turistů. Města ponechávají své náruče otevřené turistům, ale varují je před porušováním nočního klidu, chození po centru v plavkách či před opalováním bez plavek na balkónech. Na co si dát pozor, aby se nám pobyt ještě více neprodražil?

Při návštěvě jakékoli země byste se měli vždy nejprve seznámit s místními zvyky

Pozor na oblečení

Nejrůznější omezení, týkající s vhodného oblečení nepanují jen v muslimských zemích, ale i v mnoha křesťanských. Proto se nehodí jít například na návštěvu kostela nebo muzea stejně oblečeni jako na pláž. V církevních stavbách se také nehodí pořizovat si oblíbená selfie.

Chorvati postupně kladou na vhodné oblečení stále větší důraz, určitá omezení platí už v Dubrovníku a například na ostrově Hvar je procházka po městských ulicích dokonce trestná pod pěkně mastnou pokutou mezi 13 000 a 15 000 korunami. V Zadaru se postihuje i opalování bez plavek na balkonech, které považují za veřejný prostor, kam je vidět z ulic i z okolních domů.

Respektujte to, že nejste ve městě sami, žijí tady také místní lidé, respektujte noční klid – nepouštějte nahlas hudbu, nehulákejte. Také musíte přijmout, že mezi 14. a 17. hodinou mají v Chorvatsku klidové hodiny, tzn. pižolot (obdoba španělské siesty), které jsou v horkém podnebí nutností.

Itálie

Italské Benátky se považují za město plné romantiky. Jejich návštěva se ale prodražila skupině čtyř lidí, ve které byli podle italských médií i dva Češi. Začátkem června dostali v přepočtu téměř stotisícovou pokutu za piknik na historické památce. Šlo o starou studnu. Lehčí peněženkou ale může skončit i plavání v kanálech a nevyplatí se ani krmení holubů a racků, za což hrozí pokuta až 15 tisíc korun.

Pozor na oblíbenou zábavu Čechů

Sbíráte rádi písek a mušličky na pláži? Na Sardinii vyjde levněji koupit si na památku suvenýr v obchodě. Jen za loňský rok totiž zabavila tamní policie více než 200 kilogramů písku, kamenů a mušlí. Rozlehlé písečné pláže na jihu ostrova nebo ty oblázkové na jeho východním pobřeží jsou přírodním bohatstvím Sardinie. Bohatstvím, které si úřady druhého největšího ostrova ve Středozemním moři náležitě chrání. Turistům, kteří si na památku odvážejí písek, oblázky nebo třeba i mušle, tak hrozí tučná pokuta. 

Cizinky v Dubaji

Velký průšvih na dovolené může ale znamenat i malý polibek. A to v řadě destinací po celém světě. Na problém si můžete zadělat například v tureckém vnitrozemí, Egyptě či v oblíbených Spojených arabských emirátech. 

I přes ujišťování cestovních agentur i dubajských orgánů, že se v zemi ženy nemusí ničeho obávat, je dobré dodržovat pár základních pravidel, která vám pomohou odvrátit nežádoucí pozornost a usnadní vám jako ženám cestování. Noste snubní prsten, i když jste svobodné. Okamžitě jste pro místní muže „nedostupným“ objektem. Nicméně mohou vás zaskočit nepříjemné otázky, jak jste mohla sama opustit manžela, případně děti.

Pokud cestujete s přítelem, označujte jej ve společnosti jako manžela, ne jako přítele. Vyhýbejte se přímému očnímu kontaktu s muži, noste tmavé brýle. V taxíku si nesedejte na přední sedadlo. Pokud potřebujete pomoc nebo radu, zeptejte se nejprve ženy. Oslovit jako žena muže první je dost hrubým prohřeškem.

Zdroj: officeholidays.com, irozhlas.cz

Další zajímavé články
Reklama