Styl & Kultura

Malá, ale šikovná. Poznejte magická místa, která si zamilujete na první pohled

Alberobello je jedním z nejzajímavějších měst v Itálii / Pixabay
Na mapách světa jsou některá města označena pouze drobnou tečkou. Často jsou přehlížena a stojí ve stínu těch nejznámějších atrakcí jednotlivých zemí. Navzdory tomu, že nejsou ani rozlehlá ani známá, učarují vám na první pohled.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

25. února 2022   |   13:09

Dáváte přednost pulzujícímu žáru nočních ulic a nikdy nekončící zábavě nebo spíše upřednostníte pohodu písečných pláží, odpočinek v zelených parcích a výhledy na zasněžené vrcholky hor? Je to pochopitelně na vás. Ale mimo známé a turisty přeplné destinace jsou na světě opomíjená místa, která si zamilujete na první dobrou. Objevte je spolu s námi. Možná vás inspirujeme, a pokud ne, tak se s námi alespoň pokochejte jejich krásou.

Göreme, Turecko

Malé městečko Göreme v srdci Kappadokie je jedním z nejdůležitějších turistických center celé této oblasti. Právě v jeho okolí se totiž nachází ty nejčastěji navštěvované lokality celé Kappadokie.

Inspirujte se magickou krásou méně známých míst v Evropě

Pohádkové kuželovité skalní útvary vyřezané erozí jsou lákadlem regionu, ve kterém se Göreme nachází. Unikátní městečko dokonale zapadá do přírodního prostředí a jako součást národního parku Göreme je na Seznamu světového dědictví UNESCO již více než 30 let. Na kouzelnou scenérii se nejlépe dívá shora z horkovzdušného balónu při východu slunce. Je to zážitek na celý život.

Alberobello, Itálie

Alberobello je jedním z nejzajímavějších měst v Itálii. Dost možná si tu budete připadat jako v pohádce. Sněhobílé kruhové domečky s šedou kamennou střechou, zdobenou nejrůznějšími symboly, jsou nalepené jeden na druhý a v uličkách mezi nimi to opravdu žije. 

Není se čemu divit – zvláštních domečků s názvem trulli je v městečku kolem 1400, byly zapsány i na seznam UNESCO a snad žádný návštěvník Apulie tak zastávku v Alberobellu nesmí vynechat. Kouzelné uličky s kaktusy v terakotových květináčích, kamenné schody vedoucí na náměstí Piazza del Popolo, sušící se barevné prádlo, červené muškáty – to vše dotváří pravou atmosféru tohoto kouzelného městečka.

Rothenburg ob der Tauber, Německo

Toto starodávné městečko, v překladu „Červená pevnost nad řekou Tauber,“ ihned dostane každého návštěvníka. Představuje jednu z mnoha středověkých pohádkových usedlostí s obrannými věžemi, úzkými dřevěnými domy a dlážděnými ulicemi. Najdete zde plno muzeí, krásných zahrad, lákavých obchodů a rušných kaváren.

Parga, Řecko

Parga, známá pod místním názvem „Nevěsta z Epiru,“ je, ve srovnání s ostatními řeckými městy, poměrně mladé městečko, které existuje teprve od začátku 13. století. Přesto překypuje historií. Byla to jediná svobodná křesťanská vesnice v regionu během osmanské nadvlády. Chátrající pevnost zvaná Benátský hrad posazená na vrcholu kopce nabízí nádherný výhled a je připomínkou doby, kdy město patřilo pod benátskou nadvládu.

Hamnøy, Norsko

Malebné městečko, spíše vesnička, leží na Moskenes – ostrově na jižním konci souostroví Lofoty v Norsku, známém svými dramatickými scenériemi. Hamnøy, nejstarší rybářská vesnice v této oblasti, je také považována za jednu z nejkrásnějších díky svým pestře vymalovaným tradičním domům. Krátké zimní dny vytvářejí pravou zimní atmosféru při horkém šálku čaje. Během noci bývá obloha často osvětlena tancující polární září.

Rye, Anglie

Jihovýchodní Anglie ukrývá nádherné starobylé opevněné městečko Rye, které bylo po více jak 300 let jedním z nejvýznamnějších přístavních měst na pobřeží Lamanšského průlivu. Dnes vyniká svými tudorovskými domy s červenými pokřivenými střechami, klikatými dlážděnými uličkami a úžasnou květinovou výzdobou. Městečko Rye představuje okouzlující sbírku hrázděných domů, strmých dlážděných uliček a starodávných hostinců a patří mezi nejzachovalejší středověká města v Anglii.

Další zajímavé články
Reklama