autor Pavel Přeučil
25. listopadu 2018 | 14:13
Nápor v těch nejvyhledávanějších destinacích nestačí zvládat místní infrastruktury, z center měst mizí původní obyvatelé a ceny se přizpůsobují spíše turistům než místním občanům. Řada měst už dokonce uvažuje o regulaci počtu návštěvníků. Místa, která vám chceme představit se s takovými problémy zatím nesetkávají, ale ono „zatím“ nemusí trvat dlouho. Podle analýz cestovního ruchu, na ně bude i na ně v příštích letech stále více směřovat zájem turistů ze všech konců světa, a tak je zkuste předběhnout.
Extremadura, Španělsko
V jižním Španělsku, přímo na hranicích s Portugalskem, je kraj Extremadura bohatý na historii a vyznačující se i zajímavou kuchyní, kterou už mnozí věhlasní gurmáni objevili. Najdete zde nejen římské a středověké ruiny, ale také celou historii kdysi slavné španělské říše. Ve městě Trujillo můžete navštívit honosné paláce postavené za poklady, přivezené na lodích španělských dobyvatelů z Ameriky a ochutnat zajímavě sladké maso a sýry, které město proslavily.
V Méridě můžete nejen navštívit jedno z nejlépe zachovaných římských divadel na světě, ale obdivovat takovou spoustu antických památek, jakou snad najdete jen v Římě. Projdete se po nejdelším římském mostě se 60 oblouky, uvidíte poměrně zachovalý Dianin chrám, Trajánův oblouk, římské vily s nádhernými mozaikami či obří amfiteátr. Mérida je už od roku 1993 na seznamu světového dědictví UNESCO
Něco pro gurmány
Na své si přijdou i vaše chuťové buňky. Vedle vynikajících sýrů můžete ochutnat v Méridě i proslavenou iberskou šunku, výborné gazpacho a dopřát si miniaturní tapas. Zlé jazyky tvrdí, že tapas mají původ ve starověkém Římě, kde se tyto jednohubky prý podávaly při proslulých hostinách římských boháčů. Před Španěly to ale nikdy nevyslovujte, ti jsou na svá tapas hrdí a považují je za ryze domácí vynález. Všechny ty dobroty můžete pak zapíjet výbornými místními víny, z nichž vynikají zejména červené odrůdy. Navíc, ceny v restauracích jsou zde mnohem příznivější než v těch nejnavštěvovanějších španělských destinacích.
Languedoc-Rousillon, Francie
Tenhle prosluněný kraj jižní Francie nazývaný Languedoc-Rousillon, je dnes součástí regionu Okcitánie a najdete ho na hranicích se Španělskem. Je opovažován za největší vinařský region v zemi. Je to kraj kontrastů, který se může pochlubit jak přímořskými letovisky, tak živými městy s dávnou historií, ale i horami, jako jsou Pyreneje a Aude, kde najdete nám dosud neznámé lyžařské areály s 200 kilometry špičkových sjezdovek. Milovníci antické historie zde objeví spoustu památek na Římany, mohou obdivovat jedno z nejzachovalejších středověkých opevnění, jímž je obehnáno město Carcassonne, Arcibiskupský palác v Narbonne nebo katedrály v Mende a Béziers.
Něco pro gurmány
Je to především víno. Silnice a cesty v kraji procházejí neustále nekonečnými vinicemi a můžete zde ochutnat snad všechny proslulé odrůdy, mezi nimiž vyniká muškát z Lonel. V kraji dostanete ty nejvybranější mořské plody, ústřice, slávky a další mušle z farmy na Etang de Thau, obrovském jezeře, spojeném s mořem. Nezapomenutelné jsou chuti místních sýrů Pélardon, Causses Blue a Tome. Nezapomeňte ochutnat Petits de Pézenas, drobné pečivo plněné jehněčím masem a paštikou, nebo zdejší vyhlášené slané koláče, plněné například olivami, nejrůznějšími masy, zeleninou či mořskými plody.
Apulie, Itálie
Není těžké pochopit, proč je Itálie jednou z nejpopulárnějších destinací v Evropě. Nicméně, zatímco Římské španělské schody a idylická městečka v oblasti Cinque Terre trpí návalem turistů, region Apulie, italsky Puglia, zůstává zatím nedotčený. Nachází se v patě italské boty a cestovatel zde najde vše, co může Itálie nabídnout. Stará města, neuvěřitelné jídlo a středomořskou atmosféru.
V kraji jsou i kulturní památky, které nenajdete nikde jinde v Itálii, jako je například skalní město Polignano a Mare s proslulou restaurací Grotta Palazesse, umístěné v pobřežní jeskyni. Dostanete se do ní jen lodí a pro bankety a slavnosti šlechty byla využívána už od roku 1700. Jedinečnou podívanou poskytují kulaté domky trulli, které jsou pro Apulii charakteristické. Nejvíce, přes tisíc, jich objevíte v městečku Alberobello, které je městskou rezervací UNESCO.
Něco pro gurmány
Apulijský olivový olej je považován za krále mezi italskými oleji. Je to nejspíše díky jeho zvláštním vlastnostem, jimiž převyšuje ty ostatní. Proto je zde také jednou ze zdánlivě obyčejných pochoutek speciální, apulijský chléb, jehož kousky se namáčejí do oleje. Určitě ochutnejte zdejší těstoviny orecchiette, v podobě malých oušek, které zde upravují na všechny možné způsoby. Pro Apulii jsou typické i mísy s čerstvou zeleninou, které nesmí chybět na žádném stole či sýry caciocavallo, provolone, mercia nebo místní mozzarella. Masitým pokrmům pak vévodí maso jehněčí a samozřejmě ryby a mořské plody, kterých si tu užijete opravdu do sytosti.