Roadtrip

Kde je největší koncentrace jaderných elektráren na světě a jaké nám hrozí nebezpečí

V současnosti nejvíce skloňovanou elektrárnou na světě je šestá nejvýkonnější jaderná elektrárna na světě a najdeme ji na jihovýchodě Ukrajiny u / Depositphotos
Současné boje na Ukrajině probíhají již více než týden. Cíle ruských útoků doposud představovala města či přístavy. Vůbec poprvé se dnes v noci boje přiblížily jaderné elektrárně. Ukrajina provozuje patnáct jaderných bloků. Mají vydržet leccos, ale experti i tak nejsou úplně klidní. Víte, jaké jsou největší jaderné elektrárny na světě? A hrozí nám nějaké nebezpečí?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

04. března 2022   |   15:26

Kde na světě je největší koncentrace jaderných elektráren? K 1. lednu 2022 bylo ve 32 státech světa podle statistik WNA (World Nuclear Association – Světová jaderná asociace) v provozu 438 jaderných reaktorů s celkovou instalovanou kapacitou 390 174 MWe. Ve výstavbě je jich 57 v 19 zemích. Plánuje se výstavba 97 reaktorů.

Poznejte nejvýkonnější jaderné elektrárny světa

Celkem se ve světě předběžně uvažuje o vybudování dalších 325 reaktorů, jejichž instalovaný výkon by měl dosáhnout asi 353 812 MW. Nejvíce jaderných zdrojů stojí v USA (93), ve Francii (56), Číně (53), Rusku (37), Japonsku (33), Jižní Koreji (24), Indii (23), Kanadě (19) a Ukrajině (15) a Velké Británii (12). V zemích EU se většinou používají tlakovodní reaktory PWR (65 %), co do četnosti jsou na druhém místě varné reaktory BWR (22 %).

Kashiwazaki-Kariwa

Nejvýkonnější jadernou elektrárnu na světě najdete v Japonsku. Jmenuje se Kashiwazaki-Kariwa a jde o velký a moderní podnik, rozkládající se na ploše 4,2 km2. Pozici nejvýkonnější jaderné elektrárny na světě získala díky instalovanému výkonu 7 965 MW, což je zhruba čtyřnásobek energie, dodávané naším Temelínem. Je vybavena sedmi reaktory BWR, její stavba byla zahájena v roce 1980 a o pět let později byl schválen provoz prvního bloku.

V červenci 2007 se potýkala s následky druhého největšího zemětřesení v blízkosti jaderných reaktorů. Svědci poté viděli stoupat z areálu černý kouř, později se však ukázalo, že se jednalo pouze o požár jednoho z transformátorů. Elektrárna byla odstavena a následná inspekce ukázala, že bude nutné zajistit vyšší úroveň zabezpečení.

Jaké hrozí nebezpečí?

Všechny reaktory nadále používají jako jaderné palivo nízko obohacený uran. Elektrárna je nyní účinněji chráněna proti vlivům přírodních katastrof – součástí ochrany je mimo jiné 15 metrů vysoká zeď proti vlnám tsunami. Ačkoli se po havárii ve Fukušimě v roce 2011 uvažovalo o odklonu od atomové energie, v současnosti mají jaderné elektrárny v japonském energetickém mixu zásadní podíl.

Bruce

Ještě o jeden reaktor více než rekordman má kanadská jaderná elektrárna Bruce, která je tak podnikem s nejvíce aktivními reaktory na světě. Osm reaktorů CANDU je uspořádáno do dvou zařízení (A a B), z nichž každé má čtyři reaktory. Nachází se na východním břehu jezera Huron v Ontariu a celý areál zabírá 9,42 km2. Stavba probíhala v letech 1971 až 1987, přičemž první reaktor byl uveden do provozu v roce 1977. 

Jaké hrozí nebezpečí?

S ohledem na to, že se jedná o bezmála padesát let starou elektrárnu, bude v nejbližších letech nezbytná její renovace. První dva bloky se dočkaly již v letech 1995 až 2012, na dalších by měla být modernizace zahájena v lednu příštího roku. Předpokládá se, že díky tomu se životnost protáhne o dalších až 35 let.

Kori

Třetí největší elektrárna z hlediska výkonu stojí v Jižní Koreji. První reaktor zahájil komerční provoz v roce 1978. Rozšíření závodu v roce 2006 přidalo čtyři nové reaktory, takže aktuálně má tato elektrárna celkem šest jaderných reaktorů jihokorejské výroby s celkovým výkonem 6040 MW.

V reakci na rozsáhlé obavy veřejnosti po jaderné katastrofě v japonské Fukušimě, vysokému riziku zemětřesení v Jižní Koreji a skandálu z roku 2013, který se týkal používání komponent s padělanými certifikáty, se vláda prezidenta Moona Jae-ina zvolená v roce 2017 rozhodla postupně utlumovat používání jaderné energie. Tři aktuálně rozestavěné jaderné reaktory budou sice dokončeny, ale vláda se rozhodla, že žádné další již budovat nebude. S ohledem na to, že předpokládaná životnost stávajících elektráren je 40 let, bude nutné do té doby najít jiné způsoby výroby elektrické energie.

Záporoží

V současnosti nejvíce skloňovanou elektrárnou je šestá nejvýkonnější jaderná elektrárna na světě a najdeme ji na jihovýchodě Ukrajiny u města Enerhodar. Byla uvedena do provozu v roce 1985 a má šest reaktorůtypu VVER-1000, jejichž celkový instalovaný výkon činí 5 700 MW. Jedná se tak o největší jadernou elektrárnu v Evropě.

Záporožská jaderná elektrárna také nepatří k nejmladším – výstavba prvního bloku byla zahájena v roce 1980, o pět let později pak došlo k jeho spuštění. Další čtyři reaktory přibyly postupně v letech 1986 až 1989, poslední šestý reaktor začal vyrábět elektřinu až v roce 1996. Závod vyrábí téměř polovinu ukrajinské elektřiny pocházející z jaderné energie a více než pětinu z celkového objemu elektřiny vyrobené na Ukrajině. V roce 2017 byly dokončeny modernizační práce na třetím bloku, což umožnilo prodloužení jeho životnosti o deset let až do roku 2027.

Elektrárna stojí asi 200 kilometrů od míst, kde v ukrajinské části Donbasu již více než pět let probíhá ozbrojený konflikt mezi Ukrajinskou armádou a dobrovolnickými ozbrojenými silami na jedné straně a proruskými separatisty, podporovanými Ruskou federací. Ekologické organizace při této příležitosti opakovaně upozorňovaly na nebezpečí zasažení reaktorů těžkým dělostřelectvem.

Zdroj: cez.cz, vtm.zive.cz.

Další zajímavé články
Reklama