Dovolená

Tajuplná země, jejíž největším nebezpečím je, že už tady budete chtít navždy zůstat

Kolumbijská Cartagena de Indias je okouzlující perlou Karibiku / Pixabay ECProduction
Kolumbie už dávno není bojištěm drogových kartelů, ani zemí trpící nejdelší občanskou válkou na světě, nýbrž barvitou zemí, která každý rok láká k návštěvě více a více turistů z celého světa. Země ukrývá mnohá tajemství a ten kdo ji jednou pozná se prostě musí vrátit.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

27. října 2022   |   13:34

Seriál Narcos, který mapuje život drogového bosse Pabla Escobara, zdvihl zájem turistů o turo krásnou zemi. V této souvislosti je důležité je zmínit, že Kolumbie patří k nejoblíbenějším zemím na jihoamerickém kontinentu a její špatná pověst je hodně vzdálená od dnešní reality. Oficiální slogan země: “Největším nebezpečím je, že už tady budete chtít zůstat!”, není až tak daleko od pravdy. 

Kdo zemi jednou pozná, bude se chtít vrátit

Kolumbie platila po dlouhá desetiletí za nebezpečnou zemi, kde vládly guerillové organizace a narkobaroni, kteří vedli válku proti kolumbijské vládě. Toto ale již několik let není pravda. Kolumbie je, co se bezpečnosti týká, na úrovni jiných turisticky oblíbených zemí Latinské Ameriky. Špatná reputace se ale turistům vryla do podvědomí a tak tuto krásnou a velmi zajímavou zemi objevují jen velmi pomalu. Ti, kteří ale najdou odvahu se vydat poznat krásy Kolumbie, se domů vracejí nadšení a plní zážitků na celý život. 

Kolumbie je nádherná země na hony vzdálená své špatné pověsti

Díky tomu, že Kolumbii stále nezaplavily hordy turistů, můžete nasát autentickou atmosféru ulic měst a vesniček. A to i na oblíbeném karibském pobřeží okolo města Cartagena de Indias, které je jednou z turisticky nejvyhledávanějších oblastí Kolumbie. Pokud tedy toužíte navštívit zemi, kde již nebyl každý, Kolumbie je správnou volbou. Země  ukrývá mnohá tajemství a ten kdo ji jednou pozná se prostě musí vrátit. Její rozmanitost je neuvěřitelná: Amazonie, zelené svahy And, kávové plantáže, vysoké hory, poušť i zářivě bílý písek na pobřeží Karibiku. 

Cartagena de Indias

Kolumbijská Cartagena je rozhodně jedno z dosud nedoceněných míst, kde si lze zimní dovolenou dokonale užít. Tato perla Karibiku nabízí okouzlující architekturu, fantastické umělecké galerie, spoustu památek z koloniálních dob a samozřejmě nádherné pláže s jemným pískem.

Protože město hraje všemi barvami, je neuvěřitelně fotogenické. Patří mezi nejstarší jihoamerická města, a to mu dodává starobylý ráz, který na vás dýchne vzpomínkami na první španělské kolonizátory.

Muzea i kouzelné pláže

Můžete se těšit na nákupy nejrůznějších rukodělných výrobků na zdejších trzích, ochutnávat v místních restauracích například oblíbené krevety, upravené na nejrůznější způsoby. U pouličních prodavačů se osvěžíte kokosovým mlékem nebo něčím silnějším, jako například dokonale namíchaným mojitem. Navštívit můžete Muzeum inkvizice, jehož součástí je i Muzeum zlata, z jehož pokladů vám budou oči přecházet. Čekají na vás i úžasné pláže, jako Malá Copacabana přímo ve městě, nebo o kousek dál vyhlášená Playa Blanca.

Bogotá

Hlavní městem Kolumbie je Bogotá, která se nachází v Andách v nadmořské výšce 2600 m n. m. Na město je krásná vyhlídka z posvátného vrcholu Montserrate. Bogotá je skoro desetimilionová metropole, kde se mísí koloniální architektura, viktoriánský styl a v části Bogoty i moderní mrakodrapy. Nachází se zde spoustu náměstí, zahrad, kostelů, knihoven, divadel a muzeí, z nichž nejznámějším je Muzeum zlata.

Národní park Tayrona

Milovníci přírody si v Kolumbii přijdou na své. Navštívit by měli národní park Tayrona, který se rozkládá na severu Kolumbie, asi 35 km od města Santa Marta v pohoří Sierra Nevada, v oblasti, kam dříve díky bezpečnostní situaci nebyl téměř přístup. Dnes se z národního parku Tayrona stal hlavní magnet zahraničních turistů na Karibském pobřeží Kolumbie. Park je proslavený svými plážemi s bílým pískem, palmami a krásnou přírodou v oblasti, kde zelené hory Sierra Nevada de Santa Marta padají přímo do moře. Kromě nejznámější pláže Cabo San Juan je v národním parku spousta dalších pláží, z nichž některé jsou přístupné pouze na lodi a jiné pro turisty zcela nepřístupné.

Vyhlášené kávové plantáže

Navštívit Kolumbii a nevidět kávovou plantáž? To je něco nepředstavitelného. Nejvyhlášenější kávová oblast v Kolumbii se nachází přímo pod národním parkem Los Nevados a je zapsána na seznam UNESCO díky své unikátní krajině a kultuře. Mezi povinnosti patří návštěva jedné z mnoha kávových farem. Na těch méně známých přímo majitelé ochotně provedou mezi kávovými plantážemi a ochotně popovídají o procesu zpracování kávy.

Zdroj: dojizniameriky.cz.

Další zajímavé články
Reklama