Dovolená

Je čas začít si plnit své sny. Navštivte vysněnou destinaci turistů z celého světa

Kuba vám splní sen o dokonalé dovolené / Pixabay
Když se řekne Kuba, mnoho z nás si vybaví slunce, bílé pláže, Varadero, případně Havanu. Kuba ale nejsou jen dlouhé pláže s bílým pískem, luxusní hotely a míchané koktejly. Naopak je to země bohatá na přírodní krásy a kulturní památky, které určitě stojí za to navštívit. Kam tedy vyrazit a proč?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

23. března 2022   |   06:52

Kuba je srdce Střední Ameriky. Tytam jsou představy, že Kuba je jen ostrov komunismu. Chcete-li zajímavou dovolenou, vydejte se právě sem. Stojí to za to. Roztancujete se v latinskoamerických rytmech. Zdejší obyvatelé sice nejsou nijak zvlášť bohatí, ale podobně jako mnoho jižanů si dokážou život opravdu užívat.

V Havaně zapomenete na starosti 

Na hlavní město Havanu při své cestě nesmíte zapomenout. Není to jen tak obyčejné město. V důsledku kolonizace, migračních procesů, uměleckých i politických hnutí je v Latinské Americe Havana zcela zvláštním místem. Pokud chcete o dovolené poznat něco z historie, umění, a zapomenout na všední starosti, je Havana tou nejlepší volbou pro dokonalou relaxaci.

Náměstí revoluce

Na tomto historickém náměstí se odehrávala podstatná část revolučních dějin Kuby. Tady Fidel Castro a jeho druhové oslavovali v roce 1959 pád diktátora Fulgencia Batisty, tady byly při projevech kubánských představitelů ohlašovány mnohé další změny v ekonomice a politice země.

Kuba je snem mnoha cestovatelů

Na náměstí uvidíte velké portréty velitelů povstaleckých armád Che Guevary a Camila Cienfuega, uprostřed stojí vysoký památník revoluce, a z nejvyššího patra věže, které je také nejvyšším bodem v Havaně, se můžete rozhlédnout po celém městě a udělat si pár panoramatických fotografií.

Kubánské pláže jsou dokonalé

Kubánské pláže jsou úžasné. Od panenských, jemných písečných pláží po přírodní zázrak, jakým je pláž Bibijagua se svým černým pískem. Přímo v Havaně i v jejím okolí je dlouhá řada krásných pláží, nazývaných Playas del Este, neboli Východní pláže, takže můžete snadno po procházce městem zavítat na některou z nich a osvěžit se v blankytně modrých vodách Karibiku. Zahraniční turisté je příliš nevyužívají, a tak na nich najdete především Kubánce. Jednou z těch nejlepších pláží je osmikilometrová Santa María del Mar se zlatým pískem.

Proslulá pláž Varadero

Není možné, abyste odjeli z Kuby bez toho, aniž byste navštívili alespoň jednu z nádherných kubánských pláží. Nejznámějším turistickým střediskem je notoricky známé Varadero, které se nachází necelých 140 km východně od Havany.

Jeho lákadlem číslo jedna je téměř 20 kilometrů dlouhá pláž pokrytá bílým pískem, lemovaná vysokými palmami. Díky azurovému Atlantiku je doslova posvícením pro všechny milovníky koupání, opalování a dalších vodních radovánek. 

Údolí Viňales

Při svých toulkách Kubou si rozhodně nenechte ujít nádherné údolí Viňales, které patří k jedinečným přírodním klenotům země. Jeho dominantou a hlavním turistickým lákadlem jsou pozoruhodné homolovité vápencové útvary obrostlé hustou vegetací, tzv. mogoty. Nachází se zde také krasové jeskyně, například Cueva del Indio. Návštěva údolí bývá často spojována s prohlídkou zemědělských farem, které si původní architekturu a svědectví o kulturním vývoji karibských ostrovů zachovávají dodnes. Pokud budete mít možnost, určitě sem zavítejte a nahlédněte do života místních zemědělců i do tajů pěstování tabáku.  

Cienfuegos, nejkrásnější město Kuby 

Říká se, že nejkrásnějším městem Kuby je Cienfuegos. Přezdívá se mu perla jihu. Díky zachovalé architektuře v jednotném stylu bylo v roce 2005 zařazeno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Cienfuegos vás pravděpodobně překvapí velmi příjemnou atmosférou a na Kubu nezvyklou čistotou. Díky zdejšímu průmyslu je totiž považováno za jedno z nejcivilizovanějších a nejčistších kubánských měst. 

Snažte se poznávat místní zvyky

Ačkoli musíte překonat let trvající zhruba 11 hodin, výsledný zážitek stojí zato. Pozoruhodný je i kontrast tradičních karibských domků a komunistických staveb. Život uprostřed tohoto kontrastu je neuvěřitelně barevný. V ulicích hraje hudba, lidé tancují a krásně se baví. Přidejte se k nim. Snažte se poznávat místní zvyky.

Nejlepší je zkusit místní autobusy. Uvidíte zde i spoustu unikátů, které prostě nikde jinde nemáte šanci spatřit. Třeba funkční automobily pocházející z 50. let 20. století, které zde běžně jezdí po silnicích. Zkrátka Kuba má svoji naprosto nezaměnitelnou atmosféru.  Nemusíte mít strach, že nenajdete ubytování vyhovující vašim požadavkům. Narazíte zde totiž i na velice luxusní hotely, kde se budete mít jako v bavlnce.

Zdroj: cubatravel.cu, lonelyplanet.com,  radynacestu.cz

Další zajímavé články
Reklama