Dovolená

Nejžhavější destinace letošního podzimu. Tajemná a stále neznámá země, která vás uchvátí

Pokud hledáte trochu autenticity, rozhodně se vydejte do Ománu / Depositphotos
Podzim je ve své barevnosti sice krásný, co si ale budeme namlouvat, milovníci tepla se po prvních deštivých dnech začnou poohlížet po tom, kam vyrazit k moři. A experti mají jasno. Top destinace letošního podzimu je Omán.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

08. září 2022   |   16:48

Pokud chcete zažít opravdovou exotiku, navštivte pro nás stále neznámou zemi, která je opravdovým klenotem Arabského poloostrova a skrývá v sobě obrovský cestovatelský potenciál. Omán nabízí čisté moře, prostorné pláže, drsná pohoří, tajemné historické pevnosti i pouštní duny. Mezi arabskými zeměmi má pověst jedné z nejbezpečnějších a nejčistších turistických destinací a mile vás překvapí i velmi přátelští lidé.

Bezpečná a bohatá země

Dnešní Sultanát Omán má zhruba 3 miliony obyvatel. Jedná se o dědičnou monarchií.

Top destinace letošního podzimu? Exotický Omán!

Současným sultánem a zároveň předsedou vlády je od 11. ledna 2020 Hajsám bin Tárik Saíd z dynastie al-Saídů. Země čerpá své bohatství díky ropě a cestovnímu ruchu. Zdejší lidé jsou velmi přívětiví a přátelští. Domluvíte se zde anglicky. O bezpečnosti svědčí i fakt, že auta se zde nezamykají. Nikdo je prostě nekrade.

Náboženství

Omán je zemí, jejímž hlavním náboženstvím je islám a od toho se odvíjí i celá kultura. A díky režimu, který trval až do roku 1970, globalizace zde neudeřila plnou silou a všechno tady zůstalo zakonzervováno až dodnes.

A tak když vyrazíte na místní trhy zažijete neopakovatelnou orientální atmosféru. I když se jedná o muslimskou zemi, tak zde nějaká zvláštní omezení pro cizince nejsou. Země je dost pokroková. Místní muži sice nosí tradiční oděv – dlouhé bílé pláště, ale ženy se zahalovat nemusí. 

Města, kde se snoubí historie i současnost

Ománská města jsou charakteristická hned dvojím způsobem. Na jedné straně uvidíte klasické historické stavby a na straně druhé velmi moderní budovy. Vše je přitom v souladu. Kdysi zemi kolonizovali Portugalci a na památkách je to také vidět. 

Hlavní město Muscad

Hlavní město Maskat získalo dokonce v roce 1995 titul Nejkrásnější město světa. Vidět zde můžete sultánův palác, Královskou operu nebo si projít klasické arabské tržiště. Z dalších měst stojí za pozornost Salála, Dafár, Nazvá nebo Matra. 

Nekonečně dlouhé a krásné pláže

Jižní část země připomíná karibský ráj. Na široké pláží Salalah Beach, pokryté zlatavým pískem, si můžete dopřát osvěžení v podobě čerstvých kokosů nebo voňavé papáji. Nedaleká Mirbat Beach okouzluje jemným bílým pískem. A nejvýchodnější výběžek Ománu zabírá přírodní rezervace Ras al Jinz, která vznikla za účelem ochrany mořských želv. Nezapomeňte navštívit oázu Wadi Ash Shab, která patří mezi nejkrásnější místa v Ománu. Je zde nádherná příroda s průzračnými jezírky, skálami a jeskyněmi.

Gastronomický zážitek

Ománská kuchyně si zakládá na celkové jednoduchosti a zároveň jisté rozmanitosti. Mezi hlavní suroviny patří skopové a kuřecí maso. Vyhledávané jsou také nejrůznější rybí specialisty. Hodně používané je koření a takové doplňky, jakými jsou například pistáciové oříšky nebo kardamom. Dovolená v Ománu se pro vás může stát i dokonalým gastronomickým zážitkem. O tom vás může přesvědčit například pokrm zvaný Maqbous, v rámci něhož je podáváno kořeněné maso s rýží a šafránem. Populární je i Mashuai, což je pečená treska. Jak už v arabských zemích bývá zvykem, nechybí ani placka podávaná ke spoustě pokrmů, jež nese název Rukhal.

Omán vás nezklame

Pokud nejste nadšenci masové turistiky a hledáte trochu autenticity, rozhodně se vydejte do Ománu. Tento arabský klenot nabízí dokonale vyváženou směs slunečného počasí, krásných pláží, teplého moře, orientálních památek, rozmanité přírody, výborné kuchyně a v neposlední řadě i přátelských obyvatel.

Zdroj: gigaplaces.com.

Další zajímavé články
Reklama