Dovolená

Neskutečná historie a nejkvalitnější voda v Evropě. Navštivte perlu Středomoří

Vyhledávané koupání u vápencové skalní brány na ostrově Gozo / Depositphotos
Tajuplné chrámy, romantické zátoky, vzrušující potápění a věhlasná historie. To všechno nabízí ostrov Malta. Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí, která byla zveřejněna v červnu roku 2022, má Malta dokonce nejčistší vodu ke koupání ze všech přímořských zemí Evropy.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

16. srpna 2022   |   10:36

Malta je souostroví tří ostrovů – Comino, Gozo a Malta, které jsou jako stvořené pro relaxaci na pláži a koupání v průzračném azurovém moři. Stačí si vybrat. Evropská agentura pro životní prostředí na Maltě hodnotila celkem 87 míst ke koupání. S celkovým skóre 96,6 procenta excelentní kvality vody se Malta umístila jako druhá za Rakouskem a jeho čisťounkými alpskými jezery. Dalšími zeměmi v pořadí za Maltou bylo Řecko a Chorvatsko.

Něco málo z historie

Strategicky umístěné uprostřed Středozemního moře, byly vždy maltské ostrovy v centru zájmu. Prehistorické nálezy naznačují, že Malta byla důležitou součástí cesty mezi Evropou a Afrikou. Féničané a Římané znali ostrovy velmi dobře. Od roku 870 byly po 200 let obsazeny Araby, než se dostaly do područí Sicílie.

Blankytné moře, krásné písčité pláže a téměř nepřetržitý svit slunce. To je Malta!

V roce 1530 však Španělsko darovalo ostrovy rytířům Řádu sv. Jana z Jeruzaléma, kteří přišli o svou základnu na Rhodu. Počet obyvatel souostroví činil tehdy pouze 12 000 lidí a jediným městem byla Mdina, která se nachází uprostřed hlavního ostrova. Rytíři se usadili nejprve v Birgu, nyní Vittoriosa. Později se hlavním městem, díky svému přírodnímu přístavu, stala Valletta. Jako vládci se zde pak vystřídali Francouzi i Angličané, pro které byla Malta strategickou základnou zejména za 2. světové války, kdy ji zasáhlo těžké bombardování. Nezávislost získala Malta v roce 1964. 

Tři kulturní skvosty na seznamu UNESCO

Valletta

Jedna z nejbohatších historických oblastí na světě, metropole Valletta, je první zástupce z maltských památek na seznamu UNESCO. Na ploše 55 hektarů najdete na 320 památek z různých historických období, kdy na Maltě postupně vládli Féničané, Řekové, Kartaginci, Římané, Byzantinci, Arabové a řád Maltézských rytířů.

Hypogeum Hal Saflieni

Druhá památka zapsaná na seznamu UNESCO je Hypogeum - podzemní posvátný prostor. Hypogeum najdeme u Hal Saflieni, které je v současnosti součástí maltského města Paola. Jde o více než deset metrů hluboký komplex o celkové ploše kolem 500 m², který sloužil jako nekropole a pochází z doby asi 3800 až 2500 před našim letopočtem.

Megalitické chrámy na Maltě

Třetí památkou je sedm megalitických chrámů na ostrovech Malta a Gozo. Patří mezi ně dva chrámy v Ggantiji na ostrově Gozo a na osrově Malta pak chrámy Hagar Qin, Mnajdra, Tarxien a chrámy Ta’Hagrat a Skorba.

Nádherné slavné pláže i zapomenuté plážičky

Maltské pláže s jemným nazlátlým pískem, dramaticky zaříznuté do skal, jsou skutečnou perlou Středozemního moře. Ideální ke koupání, slunění v písku, vodním sportům, potápění i klidnému odpočinku. Jaké si vybrat?

Největší pláž Malty: Mellieha, ostrov Malta

Pláž Mellieha se nachází u stejnojmenného městečka v severozápadní části ostrova Malta. Jde o největší písečnou pláž celého souostroví, která je velmi populární, takže v letní sezoně bývá zaplněna turisty. Oblíbená je zvláště u rodin s dětmi, jelikož mořské dno zde klesá zvolna a voda bývá příjemně vyhřátá. Na pláži najdete veškerý plážový servis včetně vodních sportů a občerstvení.

Nejkrásnější pláž Malty: Blue Lagoon, ostrov Comino

Blue Lagoon leží na ostrově Comino. Tato malá pláž s bílým pískem je obklopena útesy a právem je považována za vůbec nejkrásnější pláž Malty. Dno moře je mělké. Voda má průzračnou azurovou barvu, která láká mnoho turistů, jež chtějí zažít koupání v překrásném prostředí. Nedaleko se nachází další krásná písečná pláž - Santa Marija Bay.

Unikátní místa ke koupání, kde budete téměř sami

Fomm ir-Rih

Jedná se o pláž dostupnou strmou a někdy záludnou cestou, na kterou se dostanete během cca 20minutové procházky z blízkosti malého města Bahrija na severozápadním maltském pobřeží, je obklopená čistou vodou a nádhernými výhledy.

Ghajn Tuffieha

klidnější sestru krásné Golden Bay najdete taktéž na severozápadě hlavního ostrova.

Záliv Il-Kalanka

Přírodní koupaliště ležící asi 14 km jihovýchodně od letoviska Sliema je oproti známější laguně St Peter’s Poolobvykle mnohem tišší a přitom leží nedaleko.

Sezona je na Maltě velmi dlouhá

Sezóna je na Maltě velmi dlouhá, prakticky od dubna do října. Ostrov nabízí milovníkům relaxace moře a pláže, teenagerům rušný noční život, starším klid, studentům letní brigádu a možnost jazykových kurzů, hloubavcům zajímavou historii a gurmánům kulinářské zážitky. Malta nabízí vše, co je k pravé dovolené třeba.

Zdroj: visitmalta.com.

Další zajímavé články
Reklama