Dovolená

Poznejte čarokrásné pláže Evropy, na kterých si fotografové podávají ruce

Pokud hledáte nejkrásnější pláž Řecka, budete to mít těžké. Všechny jsou totiž krásné. / Depositphotos
Evropské pláže jsou nádherně rozmanité. Ohromují křišťálově čistou hladinou, bohatým podmořským životem, dramatickými útesy i svěží zelení. Pojďme se podívat na ty nejkrásnější pláže Evropy.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

25. července 2022   |   09:20

Vybíráte dovolenou u moře a stále nevíte, kam se vydat? Pokud hledáte odpočinek u moře, máme pro vás pár tipů.

Opomíjená Černá Hora

Už jste navštívili Černou Horu? Od návštěvy této krásné země vás dělí 913 kilometrů a pouhá hodina a půl letu. Jakmile dorazíte na místo, můžete si vybírat z oblázků, skal, ale i písečných pláží. A jaké pláže tady patří mezi ty nejkrásnější? Během návštěvy tohohle pobřežního státu rozhodně nevynechejte pláž Bečići ve stejnojmenné lokalitě. Dva kilometry dlouhá pláž je považována za jednu z nejkrásnějších na Jadranu.

Evropské pláže jsou nádherně rozmanité a vyberou si i ti nejnáročnější

Stejně krásná je i pláž Kopakabana v Ulcinji. Je 900 metrů dlouhá a najdete na ní téměř 500 slunečníků a 800 plážových lehátek. Neméně kouzelná je i pláž jménem Mogren. Tu najdete pro změnu v samotném centru Budvy. Tvoří ji vlastně dvě menší plážičky, které jsou dlouhé celkem 350 metrů, což v porovnání s předchozími plážemi není nijak mnoho. Jejich zajímavostí je třeba to, že je propojuje tunel nebo skutečnost, že od samotné Budvy jsou odděleny vysokými útesy.

Perla Středomoří

Druhý největší italský ostrov Sardinie je právem nazýván perlou Středomoří. Divoká příroda, historické památky, desítky kilometrů romantických pláží činí ostrov vyhledávaným dovolenkovým cílem. Krása členitého pobřeží, omývaného průzračným mořem, je dechberoucí. A které pláže patří k těm nejkrásnějším na ostrově?

Cala Goloritze

Cala Goloritze, jedna z nejklidnějších pláží Sardinie, vznikla sesuvem půdy před 55 lety a záhy získala místo na seznamu UNESCO. Vzhledem k tomu, že leží na úpatí útesu, není snadné se k ní dostat. Nejpohodlněji se k ní dopravíte lodí, nebo se můžete vydat na dvouhodinovou pěší túru. Za námahu to ale rozhodně stojí, užijete si šnorchlování v nádherně modrých vodách a opalování na třpytivě bílém písku.

Pelosa

Pláž umístěna v zálivu Asinara, chráněna útesy Capo Falcone, dva kilometry od městečka Stintino v severozápadním cípu ostrova je pro svou tyrkysovou barvu moře nazývána evropským Karibikem.

Stále zelený ostrov Korfu

Pokud hledáte nejkrásnější pláž Řecka, budete to mít těžké. Všechny jsou totiž krásné. Stálezelený ostrov Korfu je označován jako smaragd Řecka. Protože jde o jeden z nejseverněji umístěných ostrovů, letadlo vás na něj dopraví za sto dvacet minut. Úžasné scenérie s divokými a okouzlujícími plážemi a tradiční architekturou zaujmou i ty nejnáročnější cestovatele.

Jednou z nejnavštěvovanějších a nejkrásnějších letovisek je nepochybně Paleokastritsa  se stejnojmennou hlavní pláží, která je pokrytá oblázky v kombinaci s hrubším pískem. Průzračné moře, řada vyhlášených restaurací a základna vodních sportů, dělá z této krásky jednu z nejvyhledávanějších pláží ostrova.

Pláž, na které si fotografové podávají ruce

V Řecku ještě zůstaneme. Pláž Navagio nebo také Shipwreck beach na ostrově Zakynthos patří nejen k nejznámějším, ale také k nejfotografovanějším plážím nejen v Řecku, ale v celém Středomoří. Tento přírodní skvost je turistickým lákadlem číslo jedna a na památky velmi chudém Zakynthosu je vlastně jedinou skutečnou atrakcí.

Pláži v zátoce Navagio se přezdívá Shipwreck Beach, to kvůli obrovskému vraku lodi, která tu „kotví“ už více než 30 let. Mnozí průvodci vám zřejmě budou vyprávět dobrodružný příběh o pirátské lodi, která u zdejších břehů ztroskotala při pašování cigaret, alkoholu nebo dokonce žen. O něco méně zajímavý, avšak zřejmě pravdivý, je příběh o lodi jménem Panagiotis, které během jedné rozbouřené noci roku 1980 vypověděl motor službu, loď se zasekla na mělčině a odkud ji mohutné vlny vyvrhly na pláž, kde se nachází dodnes.

Záliv je zasazen do majestátních vápencových útesů, které se na ostrově Zakynthos v některých místech tyčí až do výšky 300 metrů nad bělostnou písečnooblázkovou pláží. Kouzlo tomuto místu dodává hlavně jeho nedostupnost. Od zbytku světa vás bude dělit nekonečná plocha tyrkysově modré vody. Do zálivu se totiž dostanete jedině po moři. Využít můžete buď organizované zájezdy s výkladem, popřípadě cenově výhodnější taxi lodě, které vyplouvají každou hodinu z přístavu Porto Vromi.

Zdroj: visit.corfu.gr, zakynthos.gr, sardegnaturismo.it.

Další zajímavé články
Reklama