Dovolená

Covid se opět raketově šíří. Kde je situace nejhorší a kam můžete vyrazit bez omezení ?

V turistických destinacích po celé Evropě se raketovou rychlostí znovu šíří COVID-19 / Depositphotos
Doba dovolených je tady. Lidé jsou po dvou letech covidu-19 hladoví a zájem o cestování je mnohem vyšší než vloni. Letiště, která v minulosti kvůli pandemii propustila značnou část zaměstnanců, nestíhají davy turistů odbavovat. Některé aerolinky kvůli nedostatku personálu ruší lety. A to není zdaleka jediná komplikace, která na turisty čeká.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

15. července 2022   |   17:03

V turistických destinacích po celé Evropě se raketovou rychlostí znovu šíří COVID-19 a na některých místech se proto mění pravidla pro turisty. Státy apelují hlavně na ty, kteří nejsou očkováni druhou dávkou, aby tak učinili. A vyzývají, aby lidé dobrovolně nosili roušky.

Dovolenou v Evropě začíná komplikovat další vlna koronaviru

Nejrychleji se COVID-19 šíří zejména v Řecku, Španělsku, Itálii, Německu a Portugalsku. Pokud jedete do těchto zemí na dovolenou, připravte se na možné změny v opatřeních. Víte, kam v rámci Evropy můžete vyrazit bez omezení a kde naopak potřebujete očkování či test?

Chorvatsko

Pro Čechy je volbou číslo jedna pro delší dovolené dlouhodobě Chorvatsko. V roce 2020 se do něj podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vypravilo 412 tisíc Čechů. Milovníci této destinace mají štěstí, 1. května 2022 byla zrušena ochranná opatření týkající se překračování chorvatských státních hranic. Vstup je tedy možný jako před vypuknutím pandemie covidu-19. V Chorvatsku platí povinné nošení roušek či respirátorů ve zdravotnických zařízeních či v zařízeních sociální péče. Ostatní opatření byla zrušena.

Řecko

Podle úřadů se nákaza šíří hlavně na ostrovech. Například na Korfu, Mykonosu, Rhodosu a Kosu. O víkendu v Řecku zaznamenali téměř 12 tisíc nových případů, trojnásobný nárůst oproti minulému týdnu. Nemoc se šíří především mezi mladými lidmi. V Řecku jsou stále povinné roušky ve vnitřních prostorách a také v hromadné dopravě a na výletních lodích.

Vstup do země je zatím bez omezení. Řecká vláda si však vyhrazuje právo kdykoliv změnit podmínky vstupu do země, je proto nutné sledovat doporučení řecké vlády na oficiálním webu.

Slovensko

Češi rádi tráví dovolenou na Slovensku. Zde platí povinné nošení roušek či respirátorů ve zdravotnických zařízeních či v zařízeních sociální péče. Ostatní opatření byla zrušena.

Rakousko

Do země je vstup bez omezení. V celém Rakousku platí povinnost nosit respirátor typu FFP2 pouze ve zdravotnických zařízeních, pečovatelských domech a domech pro seniory, ve Vídni navíc též v lékárnách a v prostředcích hromadné dopravy. Při využívání služeb jako jsou restaurace či ubytování již není vyžadována bezinfekčnost.

Portugalsko

COVID-19 aktuálně trápí také Portugalsko. Tady ale počet nově nakažených každým dnem klesá. Zřejmě i díky tomu, že Portugalci jsou velmi dobře proočkovaní. Ochrana dýchacích cest je v zemi i nadále povinná ve veřejné dopravě či v nemocnicích a lékárnách. Od 1. července se pak cestující při příjezdu nemusí deklarovat covidovými certifikáty. 

Itálie

Itálie znovu dosáhla pětiměsíčního maxima v počtu případů. V zemi dál platí povinnost chránit se ve veřejné dopravě rouškami. Virus se šíří hlavně v turistických destinacích.

Egypt

Egypt sice není v Evropě, ale mezi Čechy se jedná o mimořádně oblíbenou destinaci. Jaká pravidla zde platí? Do země je vstup bez omezení. Všechna ochranná opatření byla 17. června zrušena. Omezení však může nastat ze strany aerolinek. Například letecká společnost Egyptair vyžaduje na letištích a v letadlech roušky či respirátory. Doporučuje také příchod na letiště a check-in 4,5 hodiny před odletem.

Francie

Francie v posledních dvou týdnech zaznamenala nárůst případů až o 80 procent. Všechny osoby přijíždějící do Francie i v případě tranzitu musí předložit jednu z následujících možností:

  • Negativní PCR (maximálně 72h starý) nebo antigenní test (maximálně 48h starý).
  • Potvrzení o provedeném očkování. Evropský očkovací certifikát má maximální platnost 9 měsíců od podání poslední dávky základního očkování, aplikace posilující dávky (třetí) má neomezenou platnost.
  • Potvrzení o prodělání nemoci covid-19 v posledních šesti měsících.

Plošná povinnost nosit respirátor ve veřejné dopravě je zrušena, některá města však mohou mít svá vlastní pravidla. Roušky jsou povinné ve zdravotnických zařízeních.

Situace se mění každým dnem

Informace k cestám se mění každý den, je tedy nutné si je před cestou ověřit. Vyplatí se sledovat rozcestník zemí ministerstva zahraničí, kde je možné si vyhledat konkrétní zemi a rozkliknout si aktuální podmínky vstupu do ní. Rozcestník slouží místo cestovatelského semaforu, který platil minulé léto a jehož obnovení zatím ministerstvo podle vlastního vyjádření neplánuje. Pozor. Vlastní podmínky může mít ale rovněž dopravce. Proto je před cestou potřeba se informovat rovněž u něj.

Zdroj: mzv.cz, gouvernement.fr, travel.gov.gr.

Další zajímavé články
Reklama