Dovolená

Strach z covidu vystřídal strach z války. Co byste měli vědět, než se vydáte na cesty

Češi zatím s nákupem dovolených váhají / Depositphotos
Probíhající válka na Ukrajině vyvolává pochopitelné obavy po celém světě a mnoho lidí si klade otázku, zda je aktuálně bezpečné cestovat do zemí sousedících s Ukrajinou či do dalších evropských regionů a jaký vliv má situace všeobecně na létání. Co všechno byste měli vědět, než vyrazíte na cesty? A jak probíhající konflikt ovlivní letošní dovolené?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

27. dubna 2022   |   11:48

Agrese Ruska vůči Ukrajině zřejmě ovlivní rovněž ceny letních dovolených pro Čechy. Někde i příznivě. Do některých letovisek totiž nedorazí ruská klientela a tamní hoteliéři budou muset zlevnit.

Agrese Ruska vůči Ukrajině zřejmě ovlivní rovněž ceny letních dovolených pro Čechy

Rusové přitom s oblibou hojně cestovali do Turecka, Egypta, Tuniska, ale i do Řecka, Itálie či dalších zemí. Nyní Rusko čelí ekonomickým a dalším sankcím. Kvůli nim dochází nejen ke znehodnocení úspor tamních obyvatel, ale i k citelnému omezení jejich možností vycestovat, protože většina západních zemí uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruská letadla.

Některé zájezdy by mohly zlevnit

Kvůli válce tak ubyde ruských turistů bude zejména v ve výše zmíněných lokalitách, které Rusové pro dovolenou vyhledávali. Může tento úbytek znamenat zlevnění zájezdů? Podle ředitele Čedoku Stanislava Zemana cenu zájezdů změna návštěvníků neovlivní, některé hotely mohou však nabídnout výhodnější podmínky či služby, aby kapacitu těsně před sezónou naplnily. Podobně by na akční nabídky mohly reagovat i cestovní kanceláře.  

Češi jsou zatím opatrní a s nákupem dovolených váhají. „Lidé, kteří nemusí, tak s nákupem dovolené váhají zhruba měsíc nebo dva před možným odjezdem. Cestují navíc do zemí, na které jsou zvyklí, protože nechtějí nic riskovat," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

S probíhajícím konflektem na Ukrajině souvisí i řada otázek, kteří si turisté kladou. Vybrali jsme pro vás ty nejčastější.

Je cestování v Evropě bezpečné? 

V podstatě ano, výjimku tvoří Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko a Rusko. Do téměř všech ostatních evropských států, jako například Itálie, Španělska, Francie, Německa, České republiky či Rakouska je možné cestovat bez omezení.

Úřady momentálně důrazně nedoporučují navštěvovat Ukrajinu, Rusko,  Bělorusko a spolu s Moldavskem přes tato území ani cestovat. Státy Ukrajina i Moldavsko pozastavily veškeré příchozí i odchozí lety, do Ruska a Běloruska jsou lety aktuálně výrazně omezeny, ale jinak se dá v rámci kontinentu cestovat bez problémů.

Cestování do zemí sousedících s Ukrajinou

Cestování do zemí sousedících s Ukrajinou Polska nic nebrání, nicméně návštěvníkům doporučujeme zarezervovat si ubytování předem, část hotelové sítě může být vyhrazeno pro lidi prchající z Ukrajiny. Otevřené a bezpečné pro návštěvy zůstává Maďarsko i Slovensko. Návštěvníkům Rumunska je doporučováno, stejně jako v Polsku, zajistit si ubytování předem.

Pobaltské státy, tedy Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou situací z pohledu cestování také nedotčeny, nicméně Litva vyhlásila v zemi výjimečný stav a Lotyšsko s Estonskem pak na svých hranicích s Ruskem a Běloruskem rozmístily vojenské jednotky.

Lety přes ukrajinský vzdušný prostor

Pokud je váš let veden vzdušným prostorem, který je nyní uzavřen, bude leteckou společností přesměrován. Tyto změny mohou znamenat prodloužení letu.

V rámci leteckého průmyslu je bezpečnost na první místě, proto také Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) spolupracuje s leteckými společnostmi, vládami, letišti a nevládními subjekty na plánování letů tak, aby se vyhnuly uzavřenému leteckému prostoru. Neustále pracuje na vyhodnocování leteckého provozu a přijímá informovaná a okamžitá opatření ke snížení jakýkoliv bezpečnostních rizik.

Nezapomeňte, že situace se mění každým okamžikem a zatím není zcela jasné, jak dlouho potrvá uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou Moldavskem, ani kdy budou obnoveny standardní lety do/z Ruska. Proto je důležité situaci stále sledovat. Aktuální informace najdete na webu Ministerstva zahraničí České republiky.

Zdroj: mzv.cz, kiwi.com.

Další zajímavé články
Reklama